Napi Online

Egyre élesebb az Apple − Samsung háború

Az okostelefon-piacot toronymagasan vezető két vállalat a kaliforniai ítélet után is folyamatosan emeli a tétet, és egyre többet tiltatnának be egymás termékei közül. Az amerikai szabadalmi rendszer elégtelensége pedig egyre nyilvánvalóbb.

Az Apple nem elégszik meg a legnagyobb riválisa, a Samsung Electronics fölött aratott átütő kaliforniai bírósági győzelmével: tegnap például kiszivárgott, hogy a már elavulóban lévő Samsung-termékek mellett a zászlóshajót, a Galaxy SIII-at is be kívánják tiltatni. (Ezt a telefont a koreai céget sújtó, egymilliárd dolláros bírsággal végződő kereset benyújtása idején még nem árulták.) A Samsung is bosszút forral, a mobilhálózati technológiák terén erős szabadalmi pozíciókkal bíró vállalat ugyanis azzal fenyegetőzik, hogy a várhatóan heteken belül megjelenő iPhone 5-öt fogja betiltatni. A legmodernebb mobil adatáramlási technológia, az LTE szabadalmainak tizedét birtokolja a Samsung, ezért az Apple aligha lehet képes versenyképes új mobilt piacra dobni ezek megsértése nélkül.


Az Apple a mobil operációs rendszerek teljes piacán is kiterjesztené jogi fölényét: egy másik, még folyó perben a Google Android rendszerét vette célkeresztbe. Az iPhone gyártója szerint nyolc ponton is sérti szabadalmait az Android szoftvere, a programok ikonjainak színétől kezdve a szofisztikált szoftvermegoldásokig. Iparági elemzők szerint azonban erre már szinte nincs is szükség, hiszen a Samsung-ítélet precedensétől tartó többi androidos gyártó − az LG-től a HTC-ig − már enélkül is lehetetlen helyzetbe került: vagy vaskos licencdíjakat fizet az Apple-nek, vagy a hatalmas bírságot kockáztatja. Persze a Google sem hagyja magát, a korábban 12 milliárd dollárért felvásárolt Motorola Mobility szabadalmaival próbálja elérni, hogy tiltsák be az Egyesült Államokban az Apple árbevételének legnagyobb részét adó iPhone-t.

A versenyt és az innovációt korlátozó hatások miatt egyre többen fogalmaznak meg megsemmisítő kritikákat a szabadalmi jog amerikai rendszerével szemben. A szabadalmi pereken dolgozó jogászok ezreinek, valamint a szabadalmakat beszerezni és ezekkel saját domináns helyzetüket bebetonozni képes nagyvállalatoknak ugyan jól jönnek ezek a csatározások, de a fogyasztók és a technológiai fejlődés mindenképpen rosszul jár velük.


A bostoni egyetem jogi tanszékének kutatói szerint a szabadalmi perekre szakosodott, ám érdemi tevékenységet nem folytató kis cégek (a "szabadalmi trollok") elképesztő hatékonysággal húznak le bírságokat a gyártó céggel szemben elért peren kívüli megállapodásokból; ezek összege az 500 milliárd dollárt is elérhette az utóbbi két évtizedben. Talán egyszer a szabadalomvásárlásra, perekre és jogi keretek megőrzésért dolgozó lobbistákra elképesztő pénzeket költő nagyvállalatok is észbe kapnak, hogy jobban járnának, ha inkább a kutatás-fejlesztésbe ruháznának be.

Az ázsiai jogrendszerek a jelek szerint nem olyan elítélőek a másolással szemben, mint az amerikaiak. A múlt hét végén a japán bíróság az Apple egyetlen Samsunggal szembeni kifogásának sem adott igazat, a korábbi dél-koreai ítélet pedig mindkét gyártót megfeddte és elhanyagolható méretű bírságot rótt ki rájuk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Papichulo #29
    "többször elhangzott, hogy az Apple nem pereskedik látványelemek miatt."

    Hol? Ki altal?
  • Papichulo #28
    Ezt az egesz gepelest mind megsporoltad volna magadnak, ha elolvasod a #5-ot :)
  • levente68 #27
    Minden szavaddal egyetértek, még azokkal is, amik elmarasztalják az Android-ot, bár sok ilyen gond nem magát az Android-ot terheli, hanem a programozókat.
    Android részéről ha talán nem is maximális, de óriási mértékű a felhasználók megelégedésére való törekvés és komoly eredmények vannak.

    Folyamatos az az enyhén szólva butácska duma erről a "Samsung másolás"-ról.
    Attól még, hogy arra törekedtek, hasonlítson az iPhone-ra és az abban levő megoldásokra, ugyanúgy ki kellett dolgozni mindent, egyedül a kinézetre rávezető ötlet, amit nem ők találtak ki. Ez amúgy esetenként még nehezebbé is teheti a fejlesztést, mintha a saját elképzelést valósítaná meg a cég. Sajnos a hozzá nem értő, vagy nem akaró csak annyit hajlandó megállapítani, hogy "hát ez ugyanúgy néz ki, ezért másolat az egész. Más rendszerre megcsinálni valamit igen nehéz lehet esetenként, bár ez valóban nem áll az ikonokra, amit meg Apple is másolt, maradjunk ennyiben. Sok újat hoztak, sokat meg simán lemásoltak és továbbfejlesztettek, ezt csinálja mindenki, bizony ám!
    Magyarul: a másolás és az innováció pontosan összetartozik, a kettő együtt éri el azokat a sikereket, amiket látunk. Vannak teljesen eredeti(nek ható) ötletek, innovációk is, ahol kevésbé érhető tetten az ötlet eredete, de jegyezzük meg, igazán tökéletesen egyedit úgy tárhatna elénk valaki, ha azt űrlény hozná ide. Minden innováció olyan elme teremtménye, amelyik látta, tapasztalta a világot, ami körülvette őt és az inspirálta, nem pedig a semmiből jön egy ötlet.

    Sajnos, itt hitvita folyik folyton oly módon, hogy egyesek megpróbálják elfogultságukat tagadni, miközben süt a hozzászólásukból, hogy mennyire elfogultak, sőt a másikra próbálják azt rásütni...
    Az ilyenek beszólásai könnyen azonosíthatók és sokszor tökéletesen mentesek a tárgyilagosságtól.

    Mielőtt megpróbálja valaki kifejteni, hogy ez énrám jellemző, mert ilyenkor ez szokott jönni, leszögezem: rühellem az Apple szemét dolgait, leborulok a nagy ötletei előtt. Ugyanez igaz minden céggel kapcsolatban. Egyikük sem érdekel és én sem érdeklem őket. Amelyik jobb cuccot kínál, ahhoz 'pártolok' egyértelműen, mert én a saját barátom vagyok, nem másé. Nem fogok olyanra áldozni, ami nem érdemli meg és ha a Samsung olyanná válik néhány dologban, mint amikért megvetem az Apple-t, ugyanúgy fogom ezt hangoztatni. Ha pedig a 'PrityPuty Electric Company' fog készíteni ÖSSZESSÉGÉBEN jobb készüléket, gátlástalanul kaparom le az eddigi logo matricát a kocsimról... Ja, nincs is ilyen matrica egyik kocsimon sem... Vajon, miért?
  • narumon #26
    Ki állította, hogy az apple nem pereskedik design patent miatt? Az őrült. Hiszen pont erről szólt az ominózus nagy publicitást kapott reklám per is!
  • lordsithlord #25
    Mégegy észrevétel: többször elhangzott, hogy az Apple nem pereskedik látványelemek miatt.

    Érdemes megnézni, hogy vajon mi annak a pernek a tárgya, amelyben egyik fél az Apple, másik fél pedig egy pertársaság, aminek az Android rendszert használó készülékek gyártói a tagjai.
  • lordsithlord #24
    Én részemről tudok olyan ítéletet mondani, nem is a régmúltból, ahol az Apple kapott elmarasztalást szabadalomsértésért: Németország, Apple vs. Motorola. A pert a Motorola meg is nyerte, az Apple elleni szankciókat be is vezették. Más tészta, hogy FRAND-re hivatkozva az Apple pár óra alatt elérte, hogy ismét árusíthassa készülékeit, de az ítélet megmaradt.

    Az már más tészta, hogy az azóta a Google tulajdonába került cég nemrég kiegyezett az Apple-lel, mert félő volt számukra egy versenyügyi per. Ehhez azonban az Apple-nek is engednie kellett, szóval végeredményben bebizonyosodott, hogy korábbi ajánlatuk nem volt megfelelő, így nem feltétlenül hivatkozhattak volna a FRAND-re.

    Volt egy másik ügyük is, az pedig az iCloud szolgáltatásra vonatkozott. Ebben az ügyben is elmarasztalás történt, az ítélet szerint az Apple kénytelen átalakítani a szolgáltatását. Az ítéletet az Apple nem fogadta el, jelenleg is zajlik a per a következő szinten.
  • hammerjoe #23
    Öreg, te miről beszélsz? Csak a tisztánlátás kedvéért az utóbbi készülékeim i8910,SGS,SGS2, és most van egy iPhone 4s-em. Elég rendesen "buherálós" voltam mindegyik készülékkel, de amit Te állítasz, azt én valahogy nem látom! Semmi másolást nem találok, ez egy nagy baromság! Mind a készülék, mind az oprendszer, annyira különbözik egymástól, hogy az már fogalom! Ilyen téren, ha ezt állítod, akkor tényleg elfogult apple fan vagy!
    Egyébként meg szarul áll a világ ehhez a szabadalmi vitához! El kellene zavarni a fenébe mindkettő céget minden bíróságról, és olyan perköltséget varrni a nyakukba, hogy eszük ágában sem legyen mg egyszer pereskedni!!!!
    Jót röhögtem a legújabb próbálkozásukon(apple): előbb utóbb beperli őket valamelyik virág, mert ő használta hamarabb azt a színt!! Vagy az ősemberek.....Ekkora bunkó, a másiktól elférni nem tudó szarházi bandát még életemben nem láttam!! Mondom ezt úgy, hogy jelenleg egy iPad 2-ről írok, és a készülékem is iPhone. Annyira nem kell elájulni tőle! Az egyedüli pozitívuma, az a normális támogatás! A t* köm tele volt vele, hogy az androidban hol, hol az nem volt jó! Egy dolgot megcsináltak, és egy másikat elrontottak.....
  • Papichulo #22
    Bizonyos teruleteken innovativ tud lenni a Samsung, nekem is van tobb termekem is toluk es elegedett vagyok. Imadtam regebben peldaul a d900-at.
    Eppen ezert is erthetetlen, hogy miert kellett ilyen szolgai modon masolniuk az iPhone-t. Mert igy az a par szaz oldalas dokumentum, amiben ki volt elemezve, hogy pontosan mit kell valtoztatni, hogy az iPhonera hasonlitson a termekuk, az eleg inkriminalo volt. De egyebkent egyertelmu, hogy meg birsaggal egyutt is boven megerte nekik ez az ugylet. Tulajdonkeppen ok maradtak az egyetlen szamottevo gyarto az Apple mellett. Azt viszont nem mondhatjuk, hogy ennyivel jobbak is termekeik mindenki masenal. Nekem peldaul a Sony telefonok jobban tetszenek, volt is xperiam.

    Persze, hogy kovetett el hibakat, mind a RIM, mind a Nokia, ez utobbinal a symbian szamomra megbocsathatatlan, foleg miutan fejlesztenem is kellett ra :) Megis becsulom oket, hogy ujdonsaggal probalkoztak, mig a Samsung telefonokat tenyleg nem tudom megkulonboztetni egymastol, pedig akar hiszed, akar nem volt nekem Galaxy S is. Most ugyan valoban ujra iPhone-om van, de ha nem lett volna ez a wp7 upgrade fiasko, akkor siman vettem volna egy olyan telefont. Ennyire vagyok en apple fanboy...

    Summa summarum, amennyire neked az Applerol alakult ki rossz benyomasod a per elott/alatt, ugy szamomra a Samsung jott ki ebbol az egesz pereskedesbol negativabb fenyben. Biztos csak mashogy interpretaltan olvastuk a hireket :)
  • caius marius #21
    Azért azt nem mondhatod a samsungra, hogy nem innovatív és csak másol.
    Egyébként pont a Nokia az ahol az innováció eltűnt. És erről csak a Nokia tehet senki más. A Rim szintén zenész.
    Egyébként a Nokiánál az volt a leginkább dühítő, hogy mindig hiányzott valami a telefonjaiból. Ja meg az, hogy leszarták a vevőik fejét...
    Ezért vesztek el nem azért mert nem másoltak.
    Nemrég nyomkodtam Badás Samsungot nem volt rossz.
  • Papichulo #20
    En nem altalanos beszeltem, hanem specifikusan, az iparagrol. Itt pedig tobb innovaciora lenne szukseg, mivel azok a cegek akik ujdonsaggal probalkoztak, azoknak mind nagyon rosszul megy most, mint peldaul a RIM, a Nokia, a Palm, stb... bezzeg itt a Samsung, aki meg a masolasbol megvan. Sokkal tobbre becsulnem oket, ha peldaul a Badat nyomnak, nemcsak az egymastol megkulonboztethetetlen muanyag telefonok sorat.