Berta Sándor

Az okostévék jelentik a következő biztonsági kockázatot

Néhány év múlva a smart TV-k válhatnak a 21. század otthoni számítógépeivé. Mindez előrevetíti azt is, hogy ezek a készülékek egyre inkább a bűnözők célkeresztjébe kerülnek.

Bár a smart TV-k még meglehetősen drágák, azonban egyre több felhasználó számára vonzóak, hiszen egyre több szolgáltatást kínálnak. Lehetővé teszik, hogy az emberek a televízió képernyője előtt ülve internetezzenek, a telepített programokat használják vagy videotelefon-beszélgetéseket bonyolítsanak a Skype és a beépített kamerák segítségével. Emellett további szolgáltatások válhatnak elérhetővé hamarosan, ide sorolhatók például az online boltok és videotékák, az utóbbiaknak köszönhetően bárki streamen keresztül akár a legújabb filmeket is megnézheti.

Minél több funkciót kínálnak a smart TV-k, annál vonzóbb célpontok lesznek a bűnözők számára, hiszen nő a megszerezhető adatok száma, de más lehetőségek is felmerülhetnek. Többek között a beépített kamerák akár a lakások felderítésére is használhatók, valamint a készülékek megfertőzhetők és így a botnetek részévé válhatnak. A G Data biztonsági cég álláspontja az, hogy a közeljövőben a bűnözők egyre jobban támadni fogják a smart TV-ket.


"Az okostelefon, a PC és a televízió közötti határok fokozatosan elmosódnak. Az okostelefonokon is lehet már tévét nézni és a smart TV-ken lehet internetezni. Az utóbbi készülékek potenciális támadási lehetőségeket kínálnak, a kártevőket készítők pedig megpróbálják majd ezeket kihasználni. Amennyiben az elkövetőknek sikerül fertőzött alkalmazásokat bejuttatniuk a gyártók szoftverboltjaiba vagy közvetlenül Drive-by-letöltésekkel megfertőzni a televíziókat, akkor a következmények kiszámíthatatlanok lesznek. A kiberbűnözők már felhasználják a gyártók szoftverfejlesztési csomagjait arra, hogy kiaknázzák a támadási lehetőségeket. Azzal számolunk, hogy hamarosan az első támadási koncepciókat is nyilvánosságra hozzák" - hangsúlyozta Ralf Benzmüller, a G Data Security Labs vezetője.

A smart TV-knek köszönhetően azok is internethozzáféréshez juthatnak és ezáltal lehetséges célpontokká válhatnak, akiknek nem volt eddig mondjuk PC-jük és internetjük. A televíziókba beépített processzorok egyre erősebbek, így akár jelszófejtő támadásokhoz is felhasználhatók. Mindezek tükrében könnyen előfordulhat, hogy néhány hónapon belül megjelennek a kifejezetten televíziókhoz készített védelmi szoftverek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nextman #12
    Webkamerat magatokra iranyitva sose hagyjatok a szobaban.
    Arrol nem beszelve, hogy a telefonokon is be lehet epp kapcsolni mikrofonokat, ha mast nem, le lehet hallgatni a usert.
  • kvp #11
    "Az a kérdés, hogy a webcam LED-jét a szoftver kapcsolja-e be, vagy a cam elektronikája."

    Tobbnyire a szoftver. Ha nem igy lenne, nem lehetne opciokent kikapcsolni a visszajelzo led-eket a legtobb sony termeken. Szerencsere most mar a diktafonoktol a mobiltelefonokig mindenhol engedelyezett a hangtalan es jelzes nelkuli felvetel, igy pl. a zarhang lejatszasa nem keslelteti a felvetelt a telefonokon es az uj digitalis diktafonok sem csipognak es villognak felvetel inditaskor egy eloadas kozepen. Arrol nem beszelve, hogy eleg zavaro lenne, ha a google goggles-t hasznalva az ember kepebe vilagitana a visszejlzo led. Anno volt mechanikus kapcsolo az ilyen kamerakon. Nehany laptopon meg most is van.

    Egyebkent a legjobb pelda az ilyen jellegu hibas felhsznalasra az volt, amikor egy amerikai iskola az iskola altal adott laptopokkal folyamatosan felveteleket keszitett a kisiskolas diaklanyokrol amikor be volt kapcsolva a gepuk. A baj az volt, hogy a legtobb kislany otthon bekapcsolt allapotban az asztalan tarolta a gepet, tehat a gep folyamatosan sugarozta a netre amit latott, pl. amikor oltoztek. Ezeket a videoket az iskola automatikusan archivalta is. Eleg nagy botrany lett belole pedig az iskola megeskudott ra, hogy a rendszergazdaja nem meztelen kislanyokat akart nezni. Azt mar csak en tennem hozza, hogy akkor a fiuk gepei miert nem keszitettek felveteleket...

    Egyebkent sok android market-es alkalmazas van, ami annak ellenere, hogy nem hasznalja fel, ugyancsak ker fotozasi es filmkeszitesi jogokat. Ezek tobbnyire kernek net hozzaferesi jogokat is es kepesek a hatterben futni, szolgaltataskent. Meglepo modon jopar ezek kozzul egyszeru jatek, csak a telepites utan minden rendszerinditaskor betoltik magukat. Ez nekem kisse gyanus viselkedes. (a 'lassu az android' tipusu problemak jo reszet egyebkent ilyen hatterben futo, neha teljesen artalmatlan programok okozzak)
  • gombost #10
    Ha ez ilyen egyszerű lenne, nem lennének adatvédelmi botrányok.
  • TheCunami #9
    'próbálj átok'(összetett szavak predektív szövegbevitele)
    próbáljátok ki a live protector security-t olyan jó vírus(irtó) hogy csak akkor engedi használni a géped hogyha lecsengettél érte 80 eurót és semmilyen módon nem tudod letörölni így windows reinstall lessz belőle
  • item #8
    Kell a parasztnak a pompa,vakuljanak csak.. Aztán majd jön az ingyenes és persze a fizetős antivírus,meg személyi tűzfal ezekre a smart csodákra.
  • fonak #7
    Az a kérdés, hogy a webcam LED-jét a szoftver kapcsolja-e be, vagy a cam elektronikája. Szerintem az utóbbi. Kötelezővé is tenném. Ennyi a megoldás.
  • Szefmester #6
    Hát igen, és ha egy vírus törölni akarja pár file-od akkor felugrik egy ablak és megkérdezi hogy hagyod e neki... Mert ez már csak ilyen.
  • Omega #5
    Nem fognak, tudtodon kívül a kamera csakúgy nem kapcsolódik be. Nem véletlenül van rajta egy lámpa és felugró ablak, buborék, stb... formájában többnyire a rendszer is értesít (driver használata javallott).
    Ha ezeket figyelmen kívül hagyod az nem biztonsági rés, hanem felhasználói hiba, fölösleges a tapasz.
  • fonak #4
    Vannak, akik direkt mutatni akarják :)
  • mrlujoak #3
    2 megoldási javaslat a hatásos védekezésre.

    1) világszinten az összes vírusírtó programot szabad licenszé tenni, hogy még szemernyi ok se lehessen a pénzért eladott szoftvert "megtámogatni" egy pár vírussal, hogy jövőre is legyen mit eladni...
    2) még most, gyökerében kellene a hatóságoknak olyan példaértékűen felvenni a harcot a vírus kifejlesztőivel szemben, hogy még a gondolat kedve is elmenjen...

    Addig, amig egyes pénzéhes mogulok pénzért árusítanak vírusirtó progikat nem lesz érdekük megszüntettetni a vírusok terjedését.