Alex

Itthon is a tévékre költözik a net

Az elmúlt három évben dinamikusan terjedni kezdett a tévék internet alapú szolgáltatásokkal történő összekötése, egyre aktívabban alakítva ezzel a tévés tartalomfogyasztást.

Magyarországon az otthoni szabadidő eltöltése az elmúlt 25-30 év során a televíziózás köré szerveződött. A tévénézés jellemzően passzív elfoglaltság, amire a tartalomszolgáltatói piac sokáig nem is találta az ellenszert. A felhasználók bevonására tett kísérletek csak eseti jelleggel, egy-egy műsor erejéig működtek, mint például az SMS-szavazások esetében. Az elmúlt három évben viszont dinamikusan terjedni kezdett az úgynevezett IPTV, ami a tévék internet alapú szolgáltatásokkal történő összekötését jelenti. A korábban csak csatornaválasztással foglalkozó nézők, hamar megkedvelték az IPTV által elérhető szolgáltatásokat - mint például az online elérhető videotéka, a rögzíthető vagy időeltolásos tévéadások vagy az elektronikus műsorújság -, egyre aktívabban alakítva ezzel a tévés tartalomfogyasztásukat - derül ki a GKIeNET kutatásából.

A televízió elsődleges szerepet tölt be a magyar társadalom otthoni szabadidő eltöltésében. A cég adatai szerint minden háztartás rendelkezik legalább egy tévékészülékkel, egészen pontosan a háztartások fele egy, 35%-a kettő, 11%-a három, míg 3%-a négy vagy annál több készülékkel rendelkezett 2012 első negyedévének végén. Egy átlagos magyar néző számára a televíziózás több mint 1,5 óra szabadidős tevékenységet jelent hétköznaponként, és valamivel többet, 2,5 órás kikapcsolódást biztosít hétvégenként. Az esetek többségében társaságban, közös időtöltésként telik, azaz a mindenkor rendelkezésre álló szabadidő közel felét televíziós szórakozás teszi ki.


A műsorstruktúrákat tekintve a televízióval rendelkező 14 év feletti lakosság 92%-a szokott hetente legalább egy órát hírműsorokat nézni, valamivel kevesebb, 70% követi figyelemmel az ismeretterjesztő programokat, 33% pedig a politikai vitaműsorokat. A szórakoztató műsorokat, azon belül is a show-műsorokat a lakosság 65%-a nézi. Ez az arány a sportműsorok esetén 49%, míg a zenei programok esetén 45%.

A tévénézők a legtöbb időt - csaknem 7 órát - filmek nézésével töltenek, ezt követik 4 órás időtöltéssel a sorozatok, majd heti 3 és fél órával a hírműsorok. Az ismeretterjesztő programok 2 és fél órányi televíziózást tesznek ki egy héten, míg a szórakoztató műsorok között a show-műsorokra heti 1,9, a sport-műsorokra 1,8, míg a zenei műsorokra 1,3 órát szánnak a tévénézők. Az elmúlt egy évben jelentős változás a tévénézési szokásokban - a különböző műsortípusokra szánt idő függvényében - nem történt. A televízió leginkább kikapcsolódási, szórakozási lehetőséget jelent a nézőknek, szemben az internettel, amit elsősorban információkeresésre használnak.

A tévézéssel töltött idő aktív és passzív jellegű is lehet, attól függően, hogy miként nézünk tévét. Aktív tévénézésnél a figyelmünk a tévére összpontosul, ezt tekinthetjük elsőrendű tevékenységnek, ilyenkor a tartalmak befogadása is erőteljes. Passzív tévénézésnél viszont a bekapcsolt tévé háttérbe szorul, valamely egyéb tevékenység végzése közben, a figyelmünk csak néha összpontosul oda, így a tartalomfogyasztás nem, vagy csak részlegesen történik meg, esetleg párhuzamosan zajlik. Az utóbbi esetben a tévéadás mellett a számítógépet, vagy újabban okostelefont, tabletet is használunk tartalomfogyasztásra.


A teljes lakosságra vetítve az aktív és passzív tévézés nagyjából 70-30%-ban osztozik a tévézéssel töltött időn belül, függetlenül attól, hogy hétvége vagy éppen hétköznap van, de a passzívan televíziót nézők aránya folyamatosan nő. A 18 év alattiak és a 30-39 évesek körében az arány 2012-ben már 50-50% volt, köszönhetően az internet és az azon keresztül megvalósítható egyénre szabott tartalomfogyasztás megnövekedett szerepének.

A tévé tartalomfogyasztásra, mind az alkalmas okos eszközök térhódítása mind az internet háztartásban betöltött szerepének felértékelődése is erőteljes hatást gyakorol. A harc a nézők figyelmének megtartására irányul. Az internet és a tévé integrációja jelentős változást hoz a tartalom fogyasztásában, mert az interaktív televíziós szolgáltatás használatával a nézők lehetőséget kapnak arra, hogy ne csak passzív szemlélői legyenek a számukra legyártott tartalmaknak. Időről-időre, amikor úgy kívánják, aktívan részt tudnak venni saját szórakoztatásukban, jelezni tudják a szolgáltatók és műsorkészítők felé, hogy mi az, ami őket abban a pillanatban a leginkább érdekli. A korábbi "elfogadó" televíziózás mellett megjelenik az interakció, a nézői szerepvállalás, aminek köszönhetően a fogyasztók immár irányítani, ellenőrizni is tudják a tartalmakat.

Az IPTV terjedése, az internetes és a digitális televíziós platform közeledését és a verseny erősödését hozza magával a tévés és internetes tartalmak között. A szolgáltatás a tévé és az internet összekapcsolásával nyújt a felhasználók számára új élményt, melynek köszönhetően a jövőben várhatóan egyre jellemzőbb lesz az interaktív lehetőségek használata (online videó-tár, műsorvisszanézés) a televízión.

Hazánkban a hagyományos tévénézők körében egyelőre még csak most kezd erősödni az érdeklődés az új szolgáltatás iránt, azonban a folyamat gyorsuló jellegű, ahogy a fogyasztók megismerik az új technológia képességeit és előnyeit. Az intenzív infrastruktúra-fejlesztések hatására az IP alapú televíziózás lendületet vett, és 2011 végére az IPTV-előfizetések száma Magyarországon meghaladta a 276 ezret. Az IPTV szolgáltatás terjedése azért is izgalmas folyamat, mert a passzív tévénézők arányának növekedését is idővel megállíthatja, az egyre több interaktív tévén elérhető szolgáltatás révén. Az interaktív tévézés, azon belül is főként az IPTV iránti érdeklődés jelenleg leginkább a fiatalokra és a kevésbé "érett" családi csoportokra jellemző, főként a 20-39 év közöttiek és a 18 év alattiak érdeklődése kimagasló. Gazdasági aktivitás alapján az aktív keresők és a tanulók azok, akik átlag felett érdeklődnek a szolgáltatás iránt, illetve azok körében is lehet érdeklődésre számítani, akik a televíziózást az életük kevéssé fontos részének tartják. Az IPTV a fogyasztók számára leginkább a műsorszolgáltatóktól független televíziózás élményét kínálja. A televíziózásban megjelent interaktivitás a szabadság és a függetlenség élményét közvetíti a fogyasztó felé, mely hozzáadott értékként jelentkezik a hagyományos televíziózással szemben.

Megannyi értéknövelt szolgáltatásának és a tartalomfogyasztási szokások lassú, de biztos változásának köszönhetően az IPTV-re is hasonlóan fényes jövő várhat, mint az azt "tápláló" szélessávú internetre a 2000-es évek elején, mikor a felhasználók megtapasztalták a gyors, korlátok nélküli tartalomfogyasztás élményét az addigi betárcsázós internettel szemben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • narumon #9
  Így van. Nálam egy tévénél a képminőség és a design a legfontosabb, a többit úgyis megoldja az "ezeréves" media playerem.
 • donceleger #8
  Elég erre egy LAN-ba köthető tévé is, ami manapság már szinte mindegyiken van! Én most vettem egyet, egy 3D-s Plazmát, hálózatba kötöttem, AllShare megosztás a számítógépen és viszi az avi, mkv, sőt még az m2ts filmeket is 3D-ben is gyönyörűen, akár full HD-ban!
  Ennél több nem kell egy tévét illetően, elvégre az ember tévézni ül a tévé elé, nem pedig farmozni meg arckönyvezni stb.....
 • zola2000 #7
  hasznos lehet egy böngészős tv, google+film cime+online, aztán olyan filmet néz az ember amilyent akar.

  mondjuk ahhoz elég egy kínai andoidos 40dolláros set top box.
 • KopaszIsten #6
  Egy újabb cikk, amiből semmi hasznosat nem tudtunk meg a hülye statisztikán kívül, ami senkit nem érdekel.
  Engem egy dolog érdekelne, hogy hogy oldják meg (milyen kontrollerrel) a kényelmes böngészést, fórumozást.
  Mellesleg akinek van már PC-je az úgyis azon fog netezni. Ez inkább azoknak lehet alternatíva, akik nem "gépeznek" ezáltal nincs otthon PC, de néha lehet ránéznének valamire a neten.

  Szóval a kedves cikkíró, ha legközelebb net TV-kről akar cikket közölni, kérem legalább az én kedvemért írjon adatokat-, tegyen be képet a hozzá járó kontrollerről, távirányítóról, mert a statisztikákat pont leszarom, ha nincs mellette olyan infó is, ami tényleg érdekel.

  Köszönöm.
 • donceleger #5
  Nekem is iptv-m van, de egyszer sem mentem fel a netes szolgáltatásokra! Pedig vannak hírek, rendelhetek kaját a netpincérről, faszbúk is van és még sok más, de valahogy ha tévé elé ülök, akkor én tévézni akarok! Furcsa mi?
  De lehet pár év múlva majd megköveznek ezért, mert nem megyek a fejlődés, trend után!
 • Sliderx #4
  Na most szerinted ez érdekel valakit?
 • hunwhite #3
  Na most én szarok erre a nyomorékságra...
 • willcox #2
  Bújtatott tréhóm reklám.
 • TheCunami #1
  egy jó hosszú cikk a néphülyítés tudományárol