Berta Sándor

Erősebben tömörít az új MPEG HD

A jövőben tovább csökkenhet a videók mérete, ugyanis a Moving Picture Experts Group (MPEG) nyilvánosságra hozta az új High Efficiency Video Coding (HEVC) szabvány tervezetét.

Az MPEG csoport 450 távközlési, számítástechnikai, televíziós és szórakoztató elektronikai szakembert tömörít. Az ITWire szerint. az MPEG tagjai már júliusban kidolgozták a HEVC specifikációit, azonban azokat csak most - a legutóbbi stockholmi találkozó után - hozták nyilvánosságra. A H.265-ként és MPEG-H Part 2-ként is ismert HEVC jelentős mértékben csökkentheti a videók méretét. Per Fröjdh, a svéd delegáció vezetője és a stockholmi találkozó szervezője elmondta, hogy a High Efficiency Video Coding óriási hatással lehet a teljes iparra, mivel a segítségével jelentősen lecsökkenthető a videojelek továbbításához szükséges sávszélesség. "Mindez azt jelenti, hogy a bitrátát megfelezhetjük és ennek ellenére ugyanolyan képminőséget kapunk. Másképp fogalmazva: a meglévő sávszélesség mellett is megduplázhatjuk a televíziós csatornák számát" - tette hozzá a szakember.

A sávszélesség felezése elsősorban a mobil szolgáltatók számára jelenthet jó hírt, mivel a videók jelentős mértékben leterhelik a meglévő hálózatokat és az infrastruktúra fejlesztése rendkívül költséges. Fröjdh az Ericsson Research cég munkatársa, ő a vizuális technológiákért felelős menedzser, így pontosan tisztában van azzal hogy mekkora segítséget jelenthet a HEVC. A szakember közölte, hogy már most is a videók teszik ki a továbbított adatmennyiség nagy részét és 2015-re ez az arány elérheti a 90 százalékot. A High Efficiency Video Coding és az azt támogató eszközök, illetve szoftverek leghamarabb jövőre jelenhetnek meg. A HEVC először a mobil platformokon bukkanhat fel.

Fröjdh csapata és az MPEG munkatársai dolgoznak egy új 3D-s videotömörítési formátumon is, ami lehetővé tenné a különleges szemüveg nélkül is használható 3D-s videorendszerek megjelenését és elterjedését. A technológia 2014-ben jelenhet meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #7
    Megneztem a specifikaciot. A trukk az, hogy a fix 8x8-as es 16x16-os blokkok helyett 32x32-es, 16x16-os, 8x8-as es 4x4-es blokkokat hasznalnak, adaptiv modon. Tehat a keves mintat tartalmazo reszeken nagyobb blokkokkal dolgoznak, mig a reszletgazdag helyeken kisebbekkel. Igy pl. egy fekete 32x32-es teruletbol nem kell 16 darab 8x8-as fekete teruletet eloallitani, hanem eleg 1 nagyobb darabot. Cserebe a reszletgazdag reszeken nem 8x8-as blokkokon belul dolgoznak, hanem azok akar 4x4-esek is lehetnek.

    A specifikacioban kulon gondot forditottak a konnyu hardveres vagy tobbmagos szoftveres implementaciok lehetove tetelere, tehat kitomoritesnel kisebb hardverigenye lesz az egesznek, cserebe betomoritesnel joval nagyobb, de jol parhuzamosithato. Az alap algoritmusok nem valtoznak jelentosen, csak a blokkok felosztasa. (az mpeg2 fix 8x8-as blokkokat hasznal, felere meretezett /effektive 16x16-os/ szin es telitettseg csatornakkal, mig a szurkeskalas info marad 8x8-as)

    Egyebkent az elv nem uj, ezt hasznaljak a marsjarok kepeinek vesztesegmentes tomoritesere is. Az uj szabvany ugyanezt az image pyramid rendszert hasznalja, csak veszteseges modon. A tomoritesi arany egyebkent legrosszabb esetben megegyezik a mostani mpeg2-vel, mig legjobb esetben lehet akar az 1:16-oda is. Az 50% javulas a gyakorlati felhasznalasra becsult arany. Ez persze azt is jelenti, hogy nagyon mozgalmas kepeknel 50%-al romolhat a kepminoseg ha fix bitratat hasznalnak, viszont ezt a HD minosegbol eredo felbontas javulas miatt nem lehet majd latni. Az esetek tobbsegeben viszont javulni fog a kepek erzekelt minosege, mivel a rendelkezesre allo savszelesseget a reszletgazdag reszekre tudjak csoportositani.
  • Molnibalage #29
    Ezen röhögnöm kell. Sima XP-vel is tudsz ma gyak. mindent csinálni, semmiről sem maradsz le. Én XP64-et használok.

    Sajnos egyesek nem képesek konteó nélkül élni... Ha a magadfajtán múlna most is ólmozott benzinnel járnánk...
  • halgatyó #23
    Köszi mindenkinek a technikai irományokat, az általános műveltség szintjén asszem sokan okultunk egy kicsit.

    A téma azonban inkább a pénzcsinálásról szól, mint a codecek technikai részleteiről. NEM a TV dekóderek jelentik az igazi nagy kaszálást ezeknek a pénzcsinálóknak, hanem az, hogy az egyre újabb és újabb szoftver verziók megvásárlására KÉNYSZERÍTIK az embereket!

    Nem akarod megvenni a windóz 8-at? Aztán egy év múlva a windóz 9-et? Utálod az egyre okádékabb rohadékabb kezelői felületeket? Utálod, hogy egyre jobban a szoftverek döntik el, hogy TE mit akarsz csinálni? Utálod, hogy a korábbi, jól használahtó szoftvereid többé nem működnek, és helyettük mindenféle 100GB memóriát igénylő, döglassú, és érthetetlen logikájú objektumorientált szemétdombokat leszel kénytelen megszokni?

    Akkor is megveszed, különben apránként bezárulnak előtted az internet csatornái! Először csak a bulvárjellegű műsorokat nem tudod nézni. Jó, ez leszarjuk, de aztán lassan jön majd a többi is. A hírek, aztán a youtube, aztán a tudást közvetítők is.

    Itt a baj ezzel az egésszel. És hiába bojkottáljuk néhányan az ilyen fost, mert ennél többet nem tudunk tenni, mindig lesznek a gazdag apukák hülyegyerekei, akik villogni akarnak a másik hülyegyerek előtt.

    A dolog technikai részéhez pár gondolat:

    1.) A sávszélesség folyamatosan növekszik. Pillanatnyilag több tartalék van -- úgy tűnik -- a sávszélességben, mint a processzorteljesítmény növelésében

    2.) A processzorteljesítmény rohamos növekedése az utóbbi években kifulladni látszik. A freki nem nő olyan ütemben, mint korábban, a majdnem kihasználatlan 1-2-3-4 mag nem csinál észrevehető forradalmat.

    Ilyen körülmények között jól látszik, hogy ez a codec-váltás elsietett és felesleges, az igazi célja nem a minőségibb videók közvetítése!
    Különben is: ezek a politikai irányultságú amerikai szarfos filmeket (ahol a világot leigázó gyarmatosító gazemberek a jófiúk, a hazájukat védők pedig a rosszak) ezeket a hányadékfilmeket a nagyobb felbontás semmivel sem javítja
  • defiant9 #20
    Az én nolvasatomban a h265 a hierachikus fa struktúrába szervezett blokképzéssel meg tudja csinálni hogy mondjuk csak a csaj szemgolyójára rádefiniál két 4x4 es négyzetet. A h264 ezt csak azon az áron tudta megtenni hogy az egész feje cizellált lesz(aminek több bps az ára):
  • DjDano #6
    Hátránya lehet, hogy 2x hatékonyabban tömörít, így a dekódolás hardverigényesebb, de azt hiszem egy modern számítógép/média lejátszó esetében ez nem fog problémát okozni.
  • dchard #44
    "jobb felül a járólap fugát pl nem is értem, hogy egyenesíti ki"

    Pont ez a szép benne. Nézegettem a két képet, és nem tűnt fel a hiba amíg le nem írtad. Pedig ez egy álló kép. Ha mozgó lenne még kevésbé venné az ember észre, hogy a kép egy lényegtelen része nem százas. Gondolom mindenki a nővel, asztallal, piros szalaggal, székkel kezdte az összehasonlítást, és nem a kép valamelyik sarkában lévő közel homogén járólapokkal.

    Mondjuk szívesebben néznék meg valami jobb minőségű összehasonlító képet, amivel jobban lehet A-B-zni.

    Dchard
  • errorista #43
    a linkelt cikk hol írja ezt?
  • zola2000 #42
    off: kb ez az év kimaradt, mióta belekezdtem az 560 részes+10+mozifilmes one piecebe (+az angol feliratos conannal is gyötrődöm mivel nem mindíg értem tökéletesen), +a HxHt néztem ami 8 bites az Uraharashopon, az AAról meg alapból SDben töltögetem ami jön, mert az mindíg jó a médialejátszómon, szal csak a kódolásosdit nem követem.
  • defiant9 #41
    Jav: a fülünk korlátoltabb mint a szemünk. Bár az agyunk az szuper úgyhogy annál is korlátoltabb:)
  • defiant9 #40
    A fülünk egy sokkal korlátoltabb érzékszerv mint az agyunk, a sztereo hang már sok évtizedes, a sztereo mozgókép csak mostanában kezd elterjedni. Hangnál az emberek többsége párszáz kbps felett már nem tud különbséget tenni(aki tud az is erősen szubjektív). Még az alacsony minőségű telefonhang is tömörítve megy, nincs kapacitás a tömörítetlen átvitelre.
    A nagyságrenddel több adatot tartalmazó videónál a többség viszont látja a különbségeket, objektíven rámutat a nappalijában terpeszkedő évről-évre egyre nagyobb TV kijelzőjére hogy biza azon a részen látszik a tömörítés tökéletlensége. A mai nap is tömegesen létrejövő jutub-os pixelháború minőségből látszik hogy van még hova fejleszteni.