Berta Sándor

HD videók átvitele valós időben

A Fraunhofer Társaság IIS Intézetének munkatársai a Together Anywhere, Together Anytime (TA2) nevű európai uniós projekt keretében egy új videokodeket fejlesztettek ki.

Matthias Rose, az IIS kutatója elmondta, hogy a videokodek segítségével valós időben továbbíthatók a HD felbontású felvételek. Ezáltal akár valós idejű HD videochat-beszélgetések is megvalósíthatók. Az új kodek a H.264-es videoszabványon alapul. A kamera által készített videojelet valós időben kódolják. a feldolgozást egy a Fraunhofer Társaság munkatársai által megalkotott bővítőkártya gyorsítja fel. "Ezzel a kombinációval 100 ms alatti késleltetési időket érünk el" - közölte a szakember.

Az ilyen alacsony késleltetési idővel rendelkező rendszerek eddig rendkívül drágák voltak és speciális hardverekből épültek fel, valamint nagy sávszélességre volt szükség a működésükhöz. Az új megoldás előnye, hogy bármely HD felbontásra képes video- vagy webkamerával együttműködik, maga a kódolás pedig akár egy 3 GHz órajelű Core 2 Duo processzorral és 6 gigabájt memóriával ellátott számítógépen is elvégezhető. A valós idejű HD felbontású videokapcsolathoz bőven elegendő egy ma már átlagosnak számító 2 megabites DSL-elérés is.

A 100 ms alatti késleltetési idő azt jelenti, hogy két ember úgy társaloghat egymással, mintha ugyanabban a szobában tartózkodnának és nem több ezer kilométerre egymástól. Pont ez volt a TA2 projekt célja is: a kutatók egy olyan telekonferencia rendszert akartak kifejleszteni, amely lehetővé teszi az üzleti partnerek megfelelő minőségű kommunikációját. Az ehhez szükséges, alacsony adatráta mellett is magas hangminőséget biztosító audiokodeket az IIS Intézet szakértői már tavaly márciusban megalkották.

Rose hangsúlyozta: a távlati célok között az szerepel, hogy a jövőben már ne legyen szükség számítógépekre a HD felbontású videobeszélgetésekhez, hanem elegendő legyen csupán a kamerát és az audio-, illetve videoszerkesztő technikát a televízióba vagy egy HiFi-berendezésbe integrálni. Így a felhasználók leülhetnének a tévé elé és beszélgethetnének a tőlük több ezer kilométerre lévő barátaikkal, rokonaikkal, ismerőseikkel.

Elméletileg a videokodeket más kommunikációs rendszerekben is fel lehet használni,. így lehetőség lenne a Skype-hoz hasonló videotelefon-szolgáltatások létrehozására. Ezenkívül a szakemberek azt is vizsgálják, hogy miként tudnak az egymástól nagy távolságra lévő emberek kommunikálni vagy akár játszani. A TA2 programban többek között részt vesz az EURESCOM, a British Telecom, az Alcatel-Lucent Bell NV, a Philips Consumer Electronics BV, a Ravensburger Spieleverlag GmbH, a svéd The Interactive Institute - II, a holland Stichting Centrum voor Wiskunde en Informatica, a svájci IDIAP Research Instute, a londoni Goldsmiths és a Brnói Technológiai Egyetem.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Adenoma #13
    btw, ezt a hatalmas számítást lehetne a vga-ra is bízni :)
  • Komolytalan #12
    Mondjuk nézzünk egy 1280×1080p felbontást. 1 pixel 3 byte mert ugye videonál alpha nem nagyon van értelmezve. Vagyis 1 frame kb 4MByte tömörítetlenül. Max kulcskocka távolság mondjuk 10 sec, az 250frame, azaz 1GByte. Ez a max, ami raw anyagból szükséges lehet - ennyi se kell, de ettől többet el se bírok képzelni - a memóriában. Plusz hang, de az nulla, meg esetleg bazi nagy segédtömbök - na az viszont elképzelhető hogy szükséges. De az is lehet, hogy 5G kell a Windowsnak, hogy ne swappelje ki a kernelt zavarában, és ezzel ne akassza meg a streamet:-D Esetleg JAVAban írták, ahol a logikai típus is 4/8 byte, vagy valami hasonlóan memória-spórolós programnyelvben:-)

    Egyébként valószínűleg 6G memóriával szerelték valamelyik brand gyártónál azt a processzort, ami kell a tömörítéshez, ezért beírták a 6G memóriát. Még jó hogy videokártya, vinyó, meg optikai meghajtó igényt nem írtak mellé :-D
  • duke #11
    "hogy a jövőben ne már legyen szükség számítógépekre "

    Szep magyar mondat :)
  • duke #10
    "3 GHz órajelű Core 2 Duo processzorral és 6 gigabájt memóriával ellátott számítógépen is elvégezhető."
    A 3 ghz az ertheto, de a 6 gigabyte minek kell egy valosideju rendszernek ?
  • stinkydiver73 #9
    Igazad van.
  • Komolytalan #8
    Nem jól gondolkozol. Első frame ugye "jpg". 2. frame delta. Elküldi az első framet, utána _azonnal_ tömörítheti a 2. framet, és mikor megérkezik, akkor érkezik meg. Egyedül a bi-directional tömörítést kell így eldobni, azért meg nem nagy kár...
  • sanjero #7
    Project TA2
    azza Project "Tatu" :)
  • stinkydiver73 #6
    25 képkockával számolva másodpercenként az 40ms 1 képkocka. Ebből max 2-őt tud összefogni, hogy beleférjen a 100ms-ba (vagy 3-at???). Tehát kidobták a h.264 codec nagy részét, hozzátenni nem nagyon tudtak szerintem most sokat. Egy ilyen codec viszonylag egyszerű, szerintem az emlitett pc megcsinálja. Akár a mezei h.264-et is lehet úgy paraméterezni, hogy ilyen streamet csináljon.
  • Komolytalan #5
    Flash udp-s átvitelnél van az a 30 fps 30 is...
  • DeviloftheHell #4
    minek akarnak hd videoátvitelt ha A MOSTANI VGA KÉPÁTVITEL SEM TÖKÉLETES? 10fps alatti képátvitel mikor a kamerák 30 at tudnak....