Berta Sándor

A videomegosztók nem felelnek a felhasználók feltöltéseiért

A hamburgi tartományi bíróság a film- és a zeneipar számára kedvezőtlen ítéletet hozott. A testület kimondta, hogy a Sevenload videóhálózat üzemeltetői nem vonhatók felelősségre a látogatók által feltöltött anyagokért.

A hamburgi tartományi bíróság egy fontos kérdésben hozott határozatot. Eddig számos esetben vita volt arról a tartalomszolgáltatók és a film-, illetve a zeneipari szervezetek között, hogy vajon előbbiek felelnek-e a felhasználók feltöltéseiért. Kiderült, hogy nem. Az indoklás szerint a film- és a zeneipari szervezetek által kifogásolt videók nem kerültek a Sevenload tulajdonába, így a videomegosztó nem követett el vagy támogatott szerzői jogsértést.

"Ebben a jogi vitában nem az volt a célunk, hogy még egyszer világossá tegyük: nem felelünk a tartalmakért, hiszen platformüzemeltetőként partnerként tekintünk a különböző anyagok szerzői jogi tulajdonosaira. Viszont amellett állunk ki, hogy az audio- és a videotartalmakkal kapcsolatos zenei jogok egy tisztességes bevételrészesedési modell részeként jelenjenek meg és hozzájáruljanak az értékteremtéshez."

"A zeneipar ebben az esetben nagyon fontos partnerként jelenhet meg a szerzői jogi tulajdonosok számára, mivel a legtöbb zenei tartalom értékteremtési folyamata meglehetősen bonyolult. Azonban öt esztendeje komoly vita van a szerzői jogvédő társaságok és a kiadók között, amely végeredményben megakadályozza, hogy a zeneipar megvethesse a lábát a videostreaming-piacon. Ideje, hogy a zeneipar a platformüzemeltetőkkel közösen kidolgozzon egy megfelelő megoldást az egész ágazat számára" - jelentette ki Axel Schmiegelow, a Sevenload ügyvezetője.

A bíróság a szeptember 29-én meghozott, de csak most bejelentett Az. 5 U 9/09 számú ítéletében kiemelte, hogy a Sevenload minden kért videót azonnal töröl a rendszeréből, igaz előzetesen nem is vizsgálja a felkerülő tartalmakat.

Néhány hónapon belül ez már a harmadik olyan ítélet, amelyben a zene- vagy a filmipar a hamburgi tartományi bíróságon vereséget szenved. A testület augusztus végén a GEMA és más szerzői jogvédő társaságok YouTube-elleni beadványát utasította el, majd mindössze 30 euró kártérítés megfizetésére kötelezett egy fájlcserélőt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Rotyoka #7
    Csak nem a bőrhiányos kollegákról van szó? :D
  • Zoliz #6
    Hát ki felel vazz a senki?
  • bertino #5
    cumi.

    megint.

  • RecoPhile #4
    Sőt, Istent is pereljék be, mert megteremtette az embereket akik szerzői jogokat sértő anyagokat visznek/töltenek.
  • Bren X #3
    Szóval, ha egy tízen éve másolt VHS kazit viszek a cimbinek vonaton és utána villamoson. Akkor beperlik a MÁV-ot és a BKV-t, illetve a jogutódjukat? Azon a címen, hogy szerzői jogokat sértő anyagot szállítottak a segítségükkel. Vagy be lehet majd perelni a cipőgyártókat, hogy az ő termékeiket hordják az utcán a kalózpéldányokat magukkal cipelő emberek?
  • MsUser #2
    Így van, legalább olyan mintha a Windows alatt futó géppel letöltött filmért büntetnék a Microsoftot.
  • ADAMEX9 #1
    Ez tényleg így igazságos. Az autógyártókat is felelősségre vonhatnák ha az ő autójukkal gázolnak el valakit. Ők csak létrehoztak egy eszközt, a felhasználó meg használja.