Berta Sándor

Okosodnak a porszívórobotok

A berlini Nemzetközi Híradástechnikai Kiállításon (IFA) új modellekkel jelentkezett az iRobot nevű cég. A Roomba 700-as sorozatú takarítórobotok új szenzorokat kaptak és egyre intelligensebbek.

Az első intelligensnek nevezett robotporszívót 2004-ben készítették el, azóta ezek a készülékek is az intelligens háztartási készülékek táborát gyarapítják. Colin Angle, az iRobot vezetője elmondta, hogy folyamatosan azon dolgoznak, hogy a Roomba porszívókból jó takarítógépeket csináljanak és az emberek ezeket a megoldásokat ne csak egy buta robotnak vagy egy trendi kütyünek gondolják. Éppen ezért amikor új fejlesztések jelennek meg a piacon, akkor azokat azonnal integrálják a robotokba. A cél az, hogy a berendezések egyre jobbak legyenek és jobban végezzék el a takarítást.


Ma már nem csak azt várják el egy porszívórobottól, hogy körbemenjen egy lakásban és mindenhol felszívja a port, hanem ennél kifinomultabb dolgokra is képesnek kell lennie. Az új modellek már felismerik, hogy hol van a szemét; amennyiben a szoba padlójának egy részén jóval több a szösz, akkor a robotok felismerik ezt és addig nem mennek tovább, míg mindet fel nem takarították.

A 700-as sorozatú Roomba modelleket új szenzorokkal látták el, a rendszer neve Dirt Detect Series 2. A robot először egy akusztikus érzékelővel felderítia terepet és észleli, amint a porszívócső szemetet szív fel. A vezérlőegység munkáját egy optikai szenzor is segíti. "Amennyiben a két érzékelő közösen dolgozik, úgy egy nagyon érzékeny rendszer jön létre, ami felismeri a koszos helyeket. A robot látja a szennyeződéseket és addig marad ezeken a helyeken, amíg nem végez" - közölte Angle.


A fejlesztők nem csak a takarítófunkciókra összpontosítottak, hanem fontosnak tartották azt is, hogy az eszköz többféle szennyeződéssel boldoguljon el. "Néhány hűséges vásárlónk például állatokat tart, amelyek vedlenek. Az állatszőrök különösen sok gondot okoznak a porszívóknak. Az új sorozatba tartozó termékek már könnyebben szedik össze az állatszőröket, mindez pedig megkönnyíti az állattartók munkáját is" - tette hozzá a szakember. Bár sokan megmosolyogják ezeket a fejlesztéseket, egyre több felhasználó vásárol ilyen robotokat, annak ellenére, hogy meglehetősen drágák. A Roomba 770 549,99, míg a Roomba 780 potom 629,99 euróba kerül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Rapid81 #22
  Azért megnézném, hogy a mi padlásteres, minden ajtónál küszöb (néhol 3-4 centis), lépcső végig szőnyeges lakásunkban mit kezdene. Szerintem leülne a sarokban és sírna.
 • Komolytalan #21
  Por allergiára meg inkább javaslom a hideg párásítókat, amelyek "mossák" is a levegőt. Pár hét után meg lehet nézni hogy a robiporszívó után is milyen iszap lesz a víztartály alján...
 • Komolytalan #20
  Ez a "felporszívózok az egyikkel majd a másikkal" trükk 1000 éves. Nyilván vannak szar porszívók, mert amit 5eFt-ért lehetett 10 éve kapni, az esélyes hogy nem szed semmit se. Én is szoktam ilyet használni, mert arra éppen még jó, hogy - szigorúan fej nélkül - az autó gumiszőnyegéről felszedje a port. De másra nem. Az is biztos, hogy egy ilyen porszívó évtizedes használata után egy tartálynyi koszt összeszedjen azt kb minden 30-40eFt-s, új, hagyományos porszívó tudja. És mindben van HEPA filter, mindegyikhez tartozék a pörgő kefés fej, stb. De akár egy új hagyományos, akár a legjobb robotporszívó után egy 2-400eFt-s szuper-takarítógép még össze fog szedni egy tartálynyi dzsuvát. Mivel az pl tudja azt, hogy a 2 centi vastag szőnyeg alól felszedi a port... Ezek egyszerűen más kategóriát képeznek. A robotporszívó az nagyon jó indulattal a 30-40 eFt-s hagyományos porszívók színvonalát tudja (csak éppen ide-oda nem fér be).
 • KopaszIsten #19
  Akkor már ketten vagyunk. :D
 • M2 #18
  Jaja: tévében megy a hírek, porszívó meg belepofázik!
 • M2 #17
  Én kütyübuzi vagyok, úgyhogy vennék egyet, de nem használnám - asszony nulla töltéssel megcsinálja.
 • k1571 #16
  kb. 20 wattot eszik. Hepa szűrős. Mi is kipróbáltuk, hagyományossal fölporszívóztunk, majd rá a roombát. Még annyit felszedett. 30 cm-nél keskenyebb és 10 cm-nél alacsonyabb helyen nem tud dolgozni. A széklábat kikerüli, lehet kapni távirányítót, programozható mikor takarítson. Luxus kiadás volt nekem is, de nem bántam meg eddig (márciusban vettem). "Már" 90EFt-ér is kapható. A házi por allergiám elviselhetőbbé vált!
 • zsoltioregon #15
  ezt olvastam: Okoskodnak a pórszívórobotok
 • kvp #14
  "Vagy olyan kellene ami kiveszi a hűtőből a sört és odahozza nekem. Esetleg ha szerelni kell valamit akkor adogatja a szerszámokat."

  Akkor ugyanennek a cegnek egy masik termeket kellene megvenned:
  http://www.irobot.com/gi/ground/SUGV/
  Ez behozza a sort, odaadja a szerszamokat, szetlovi a terroristakat (szomszedokat, stb.) csak valamivel dragabb...
 • Komolytalan #13
  Kefe már a 30eFt-s hagyományos porszívókban is van...