Hunter

Lehet egy négyéves olyan okos, mint Einstein?

Új, mindössze 4 esztendős taggal gyarapodott a legmagasabb intelligenciájú emberek klubja, a Mensa. Az angliai Winchesterben élő Heidi Hankins 159-es IQ-val rendelkezik, mindössze egy ponttal ért el kevesebbet a standard intelligencia teszteken, mint Albert Einstein és Stephen Hawking.

Heidi egy nyolcéves szintjén olvas, 2 éves korában már 40-ig számolt és bár képességei felől nincs kétség, a pszichológusok nem tartják jó ötletnek az összehasonlítást korunk és a múlt nagy elméivel. "Az IQ tesztek adott korcsoportokon belül értékelendők" - mondta az amerikai Mensa pszichológusa, aki szerint lehetetlen a különböző korcsoportok IQ szintjeinek összevetése. "Mondhatjuk azt, hogy ez a négyéves okosabb kortársainak 99,5 vagy 99,8 százalékánál, ez azonban nem jelenti azt, hogy egy másik korcsoporttal összehasonlítható"

Gyermek esetében kifejezetten egyszerű az intelligencia mérése, fogalmaz a Mensa HungarIQa, kiszámítható a mentális korból és a valós életkor hányadosából, vagyis ha egy gyermek négyévesen egy nyolcéves szintjén beszél, számol, rajzol, cselekszik, akkor az IQ-ja 200, ha négyévesen egy négyéves szintjén van, akkor ez az érték 100.

Valójában az IQ értékek növekvő tendenciát mutatnak, tette hozzá Lawlis. Az IQ teszteket úgy állítják össze, hogy a populáció átlaga 100 pontot érjen el, egy széles körben észlelt jelenség, a "Flynn-effektus" azonban azt mutatja, hogy az új generációk egyre magasabbra teszik a mércét. Az IQ teszteken elért átlagpontszámok eltérő mértékben ugyan, de világszerte folyamatosan emelkednek, 10 év alatt nagyjából 3 ponttal, vagyis ma 100 pont egy évtizede 103 ponttal ért fel. A hatást több tényezővel magyarázzák, többek közt a gyermekkori táplálkozásban bekövetkezett változásokkal, az ingerekben egyre gazdagabb környezettel és a standard teszteket egyre jobban ismerő, ezáltal jobban teljesítő gyerekekkel.

A Mensa azok számára áll nyitva, akik az emberek 98 százalékánál magasabb IQ-értéket értéket érnek el. Magyarországon 17 éves kortól fogad tagokat a klub, több országban, azonban gyermekek is csatlakozhatnak. Az American Mensa marketing koordinátora, Victoria Liguez nem közölt számadatokat a gyermek tagok számáról, azt azonban elárulta, hogy a legfiatalabb hároméves. "Kétéves korában csatlakozott" - mondta Liguez a LiveScence-nek.

A világviszonylatban legfiatalabb tag, Oscar Wrigley két és féléves korában csatlakozott a klubhoz 160-as IQ-val. A Mensa összességében közel 110.000 taggal rendelkezik, ebből körülbelül 50.000 amerikai, míg Magyarországon közel 800-an élnek. Mind Liguez, mind Lawlis hangsúlyozza, hogy a klub gyermek tagjai nem elvont zsenik, hanem teljesen normális gyerekek, sokukról nem is derülnek ki kivételes képességei a tesztek elvégzéséig. "Egy gyermek intelligenciája gyakran láthatatlan" - mondta Lawlis. "Általában nem árulják el mit is tudnak valójában, ha nem kérdezzük meg tőlük...”

A gyerekek fejlődési üteme azonban eltérő, így gyakran előfordul, hogy hirtelen megelőzik kortársaikat, majd „lelassulnak” és a többiek beérik őket, ugyanakkor vannak később érő gyerekek is, akik idővel akár le is körözhetik a kivételesnek kikiáltott gyerekeket, figyelmeztet a Mensa HungarIQa.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Astrojan #200
    Így van. A relativitáselmélet hülyeség és a tudományban elkövethető legnagyobb, végtelen nagyságrendű hibával közelíti a valóságot.

    Helyesbítek, nem közelíti hanem inkább távolítja.
  • csomi #199
    Ha jol sejtem van meg egy megoldas. Ez a 2. lepestol kezdve mas pakolast igenyel. De ez is 4x3-as szetbontassal kezd.
  • willcox #198
    Hülyeséget tud bárki mondani.
  • johnsmitheger #197
    "Lehet egy négyéves olyan okos, mint Einstein?"
    Igen, ha előáll egy a relativitás elmélethez hasonló horderejű dologgal. Ha nem tud, akkor semmiképpen.
  • Kornan #196
    Hüh, ezt benéztem. Tényleg, így egy kicsit nehezebb.

  • Rotcsa #195
    Hülyeség ez az iq-s dolog, mert ez egyáltalán nem egy olyan dolog, ami mindenkinél adott és nem lehet rajta változtatni.
    A mensások pl azt állítják, hogy 17 éves kor után beáll az iq egy szintre és ezt követően már egyáltalán nem fejleszthető, vagy csak nagyon nehezen, de akkor is alig észrevehhetően, tehát érdemben nem.
    Ennek ellenére volt itt egy SG-s cikk, amely egy un. "2n vissza"-kísérletről szólt és az alanyok jelentős IQ-növekedést értek el.

    Amúgy megy úgy bírom, hogy az ilyen cikkek az SG-n gyakorlatilag egy kerti sörözőasztalként szolgálnak, ahová összegyűlik egy közösség aparja-nagyja és előadja mindenki a saját világfilozófiáját :D
  • WoodrowWilson #194
    Nem tudod előre, hogy könnyebb vagy nehezebb golyót kell keresni.
  • Kornan #193
    Amúgy ezt a golyósat 1 perc alatt megoldottam.

    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!

    1. 6 vs 6
    1b. 3 db 2-es csoportra osztjuk.
    2. 2 vs 2
    2b. Ha egyenlőek akkor a nem mért 2-es csoportot vizsgáljuk következőkben.
    3. 1 vs 1

  • Kornan #192
    Itt egy véleményem szerint eléggé nehéz logikai flash játék, ami programozó mérnököknek lett kitalálva: Manufactoria

    Hátha érdekel valakit. Sajnos kell hozzá angol tudás, vagy bajlódni kell a fordítással, aminél fontos, hogy pontos legyen. Az első pályák könnyűek, de én még nem bírtam végigcsinálni, ami optimális esetben is órákig tart.
  • Doktor Kotász #191
    Nem ez a megoldás. :-)