Berta Sándor

Oregonban épít szerverközpontot az Apple

Az amerikai szövetségi állam egyre népszerűbb az óriáscégek körében, mert komoly adókedvezményeket kínál, mérsékelt a klímája és az átlagosnál alacsonyabb energiaköltségek jellemzik.

A Facebook, a Google és az Amazon újabb nagy amerikai vállalat építi fel Oregonban a szerverközpontját. Az Apple létesítménye a Facebook hasonló centrumának közvetlen közelében épül majd fel. Mindez közel sem véletlen: a közösségi portál vezetői tanácsolták a kaliforniai cégnek, hogy az oregoni Prineville városa mellett hozza létre az új szerverközpontját. Minderről a KTVZ televízióadó számolt be Kristin Huguet Apple-szóvivőre hivatkozva. A tervek szerint az új létesítményben elhelyezett számítógépekkel biztosítaná a társaság az iTunes és az iCloud szolgáltatások zökkenőmentes működését.

A KTVZ értesülései alapján az Apple már meg is kötötte a szerződést a szükséges földterület megvásárlásáról és több mint 5,6 millió dollárt fizetett ki. Huguet ezt megerősítette a televízióadónak, ugyanakkor további részleteket nem volt hajlandó elárulni az üzletről. Az Apple a helyi hivatalok képviselőivel folytatott tárgyalásokon titoktartási megállapodást megkötését szorgalmazta - a legtöbb cég titokként kezeli az ilyen beruházások részleteit, így az Apple lépése nem nevezhető meglepőnek vagy kirívónak.


Tavaly decemberben a The Oregonian nevű helyi lap bennfentesekre hivatkozva arról írt, hogy a projekt Maverick néven fut és az IT-óriás egy 647 488 négyzetméter alapterületű szerverközpont felépítését tervezi. Az Apple az adókedvezményeknek és az átlagosnál alacsonyabb energiaköltségeknek köszönhetően akár egymillió dollárt is megtakaríthat. Korábban a kaliforniai cég Észak-Karolinában, Maiden városában egymilliárd dollárért hozott létre egy szerverközpontot, amelynek közelében egy naperőművet is fel akar építeni a vállalat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!