Berta Sándor

Vizsgálatot kezdeményezett a Foxconn ellen az Apple

A Fair Labor Association (FLA) nevű szervezet úgy döntött, hogy megvizsgálja a Foxconn üzemeiben uralkodó munkakörülményeket. Minderre a kaliforniai konszern kérésére kerül sor.

Az Apple közleményben jelentette be, hogy az FLA vizsgálatot indított a Foxconn gyáraival kapcsolatban. Az első ellenőrzésekre már sor is került a vállalat egyik shenzheni üzemében és azt is tudni lehet, hogy a chengdui létesítménybe is ellátogatnak majd a szervezet munkatársai. A Fair Labor Association az első vizsgálati eredményeket és ajánlásokat várhatóan már március elején nyilvánosságra hozza.

Azonban nem csak a Foxconn gyárait veszik majd górcső alá az FLA szakértői, hanem tavasszal a Quanta és a Pegatron üzemeibe is el fognak látogatni. Mindez azt jelenti, hogy az Apple termékeit készítő cégek 90 százalékát lefedik majd az ellenőrzések. A szervezet azt tervezi, hogy több ezer dolgozót kérdez meg a munka- és a lakáskörülményeikről. Az Apple tájékoztatása szerint a partnerei teljes mértékben együttműködnek az FLA munkatársaival. A Fair Labor Association megpróbálja a különböző területeken dolgozó vállalatokat a helyi és a nemzetközi munkaügyi törvények betartására ösztönözni. Emellett számos munkaügyi szabványt is előír, amiket a tagjainak kötelező betartaniuk.


"Meggyőződésünk, hogy a munkásoknak minden joguk megvan egy biztonságos és tisztességes munkakörnyezethez és éppen ezért arra kértük az FLA-t, hogy független szervezetként ítéljék meg a legnagyobb beszállítóinknál uralkodó körülményeket. A jelenlegi formájukban zajló vizsgálatok, annyira átfogóak és mindenre kiterjedőek, ami egyedülállóak az elektronikai ipar történetében. nagyra tartjuk, hogy az FLA beleegyezett abba a szokatlan intézkedésbe, hogy a jelentéseiben megnevezi az üzemeket" - mondta Tim Cook, az Apple vezetője. Li Qiang, a China Labour Watch alapító-igazgatója a South Morning China Postban nyílt levelet írt Tim Cooknak és ebben kifejtette: "Úgy gondolom, hogy nem csak néhány "rossz alma" van a beszállítói hálózatban, hanem egy a cég üzleti modelljében mélyen gyökerező problémáról van szó."

Az Apple nemrég két jelentést is nyilvánosságra hozott, ezek közül az egyik megnevezi az összes beszállítót, míg a másik a munkakörülményekkel foglalkozik és leírja, hogy az adott társaságok mit tettek a munkakörülmények javításáért és milyen szabálytalanságokat találtak náluk. Az utóbbi dokumentum készítői megállapították, hogy az Apple beszállítóinál előfordul gyerekmunka, rendkívül alacsonyak a fizetések és túl hosszúak a munkaidők.

Legutóbb Li Mingqi, a Foxconn egyik korábbi menedzsere azt állította, hogy az Apple-t kizárólag a termékeinek minősége és a gyártási költségek alacsonyan tartása érdekli. Li Mingqi szerint ezért a magatartása miatt az Apple ugyanúgy felelős az embertelen munkakörülményekért és a sorozatos halálos kimenetelű munkahelyi balesetekért, mint a kínai partnerei. Tim Cook úgy reagált: igazságtalanul vádolják őket. Az elmúlt évben 200 ellenőrzést hajtottak végre a partnereiknél és a meghozott intézkedéseknek köszönhetően több százezer munkás élet- és munkakörülményei javultak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Egerwin #58
    Ez mind szép és jó, hogy ellenőrzést tartanak, csak majd az lesz a vizsgálat eredménye, hogy jók a körülmények, mert a szerencsétlen dolgozók nem merik elmondani az igazságot, mert tudják, hogy akkor repülnek. Vagy a cég dobja ki őket, vagy pedig leépítés lesz, mert megbüntetik a céget a rossz munkakörülmények miatt...
  • narumon #57
    Vagy inkább egymásnak teljesen ellentmondó információkat írsz folyamatosan.
  • narumon #56
    Jó ötlet utána is nézek.
  • morden #55
    Vagy képes vagyok tovább látni a saját pénztárcámnál :D
  • morden #54
    Szomorú amit írsz és elismerésem a segítségedért, de ahogy látom itt nem a jogi maszlaggal van a baj, hanem a tanyagondokkal személyesen, neki tudni kellene ilyen helyzetekben segíteni sőt kötelessége is lenne. Az 55 éves családnak pedig mindenképpen járna 28500 forint, mivel nincs jövedelmük és gyermekeket tartanak el, tehát kellene kapniuk segélyt és a gyermek után családi pótlékot ami +12 ezer forint) tehát minimálisan 40 ezer forintott kellene kapjukuk ami jár nekik, ez nem jogi maszlag, javaslom a helyi családsegítőre vagy tanyagondokra kellene rápirítani, mert ez nem a rendszer hiába hanem annak az embernek a felelősége aki nem végzi el rendesen a munkáját.
  • narumon #53
    Fiam te még mindig hülye vagy.
  • morden #52
    Nem vered az átlagot, hanem lehúzod, mert inkább a saját boldogulásod érdekében kínában gyártatsz, ahelyett, hogy az EU-ban gyártanál és így a teljes EU közösségnek hajtanád a hasznot.
  • narumon #51
    Azért az több mint 5-10%. Vagy ha ez a két nagy csoport 10% akkor mi a maradék 905??
  • narumon #50
    "A magyar gyermekéhezéshez annyit, hogy ha konkrétan tudsz ilyenről jelezd a helyi családsegítő központnak, mert ott segítenek rajta és egyébként minden magyar gyermek után az állam ad 12 ezer forintot + a rászorulóknak ingyenes étkezést, szóval elvileg nem éhezhet magyaroszágon gyermek ha a támogatásokat a szülők tényleg a gyermekükre kültenék és igénybe vennének minden őket megillető szolgáltatást."

    Jajj megint a kis ártatlan lelked. Tudok ilyenről igen, nem egyről nem kettőről. Az önkormányzat és a segítő szervezetek megvonják a vállukat - nincs rá pénz címén. Az ingyenes étkezést lehet, hogy igénybe lehet venni egy városban, de ezek az emberek, gyerekek nagy része tanyán él, ahonnan nem tudnak bemenni az ingyenes étkezés helyére, azt meg nem viszik ki házhoz. Mi különböző fórumokon teszünk ez ellen ahogy tudunk, én pl egy családnak, kisgyereknek fizetem az óvodai költségét (igen, mert attól, hogy a családban senki nem dolgozik attól az óvodáért fizetni kell, és az óvodai étkeztetésért is ami önmagában több mint 12.000 Ft - csak felvilágosításképpen közlöm), de idén karácsonykor egy olyan családnak segítettünk többed magammal, ahol a gyár szennyezte a közeli tanyájukat, a két kislány folyamatosan beteg volt tőle, ezt meg is állapították minden forumon, mégis vállvonogatás lett a vége, tehát ez a család elköltözött egy "ideiglenes" tanyára csak, hogy a lányok egészségesen tudjanak élni. Ez Magyarország nem Kína.
    Egyébként a tanyavilág nagy részén ugye nincs bevezetett gáz és víz, akiket én segítek ott elektromos áram még csak lenne, de mivel ugye - értelemszerűen - nem tudták fizetni ezért már rég kikapcsolták. Ismét egy példa, az egyik ilyen családnál nagyapa + nagymama tartja el a gyereket, nyugdíj korhatárt még nem érték el, munkájuk nincs mert kinek kell ma Magyarországon 55 éves munkaerő még ha akar is dolgozni, segélyt nem kapnak, áramot kikapcsolták, fűtés fával amit nem vesznek hanem az erdőben vágnak, a kisgyerek meg gyertyafénynél tanul. Szintén ma Magyarországról beszélek. Nem egy-nem kettő ilyen család van Magyarországon! Szóval jól hangzik a jogi maszlag, a valóság viszont teljesen más :(
  • narumon #49
    "Mint már írtam, törekedni kell arra, hogy a lehető legtöbb cuccodat rendes körülmények között állítsák elő, ahogy körbenéztem a lakásomon, szerintem 5% körül van a kétes elem, szerintem így is magasan verem az átlagot."

    Jaaa akkor nekem is így van, mert amit be lehet szerezni EU-ban gyártott termékből abból nekem is az van. Akkor én is magasan verem az átlagot. Sőőőt!