Berta Sándor

A vállalati ügyfelekre koncentrálna a jövőben a Dell

Az amerikai óriáscég szeretni megszabadulni a PC-gyártói imázstól és a vállalati ügyfeleknek kínálható termékekre, illetve szolgáltatásokra akar összpontosítani. A PC piac haldoklik.

Michael Dell, a cég első embere kijelentette: "Nem PC-gyártó, hanem egy End-to-End megoldásokat kínáló vállalat vagyunk." Az üzletember ezzel egyértelműen arra utalt, hogy lezárult az a korszak, amikor a Dell kizárólag PC-, szerver- és monitorgyártót jelentett. A társaság 110 000 alkalmazottjából jelenleg már 47 000 az üzleti szolgáltatások részlegnél dolgozik, ez a terület egyre fontosabb a társaság stratégiájában.

Michael Dell hozzátette: a globális IT-piacon a végfelhasználókkal kötött üzletek csak egy viszonylag kis szeletet jelentenek, a fő hangsúly a céges ügyfeleken van. Éppen ezért nem lehet csodálkozni azon, hogy ők is nagyobb figyelmet szentelnek ennek a szegmensnek. A cégvezető ugyanakkor arról nem nyilatkozott, hogy kilépnek-e a végfelhasználói piacról, tény viszont, hogy az üzleti szolgáltatások részlegük nyeresége az elmúlt 5-6 évben a kétszeresére nőtt és jelenleg már ez teszi ki a vállalat nyereségének a felét.

David L. Johnson, a Dell stratégiai ügyekért felelős elnöke azt hangsúlyozta, hogy az üzleti és a szolgáltatási területeken már drámai változtatásokat eszközöltek. Erre szükség is volt, hiszen a piacon komoly változások történtek, a PC-részleg komoly veszteségeket szenvedett el, egyre kevesebb számítógépet sikerült értékesíteni. A memória- és hálózati termékek forgalma tavaly 10, a PC-ké 4 százalékkal csökkent. Az már tavaly nyárra nyilvánvalóvá vált, hogy a Dell lemaradt a piac mögött, a vállalat vezetői éppen ezért átszervezésekbe fogtak. Akkor Michael Dell kijelentette, hogy kitartanak a PC-üzletáguk mellett. Az elmúlt hónapokban azonban a cég szembesült azzal, hogy a felhasználók az asztali számítógépek helyett inkább a táblagépeket részesítik előnyben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • narumon #4
    Jah gondolom a példa az IBM, aki mióta kiszállt a PC piacról jobban megy mint valaha. Ezt irigyli sok gyártó.
  • narumon #3
    Hááát nagyon kevés cég van a világon akinek jelenleg jól megy a PC részlege, azok is jellemzően kínai cégek. Egyszerűen akkorát lassult a PC piac, hogy hirtelen túl sok szereplő lett a piacon, a lelassult piac nem képes eltartani őket. Valakik váltanak, valakik maradnak, valakik kihalnak. A szokott forgatókönyv. Tavaly szálltam ki én is végérvényesen a Pc bizniszből.
  • DjDano #2
    Remélem a monitor gyártást nem hanyagolják el, mert ott a legjobb ár/érték aránnyal rendelkeznek magasan.
  • Doktor Kotász #1
    Ha én nagyrészvényes lennék, küldenék egy levágott lófejet az ágyába.
    Ha a PC-üzletáguk veszteséges, az azt jelenti, hogy abban az üzletágban szarul végzik a dolgokat, nrm azt, hogy az alkalmazások jelentik a jövőt. Mert az az üzletág is csak addig működik, amíg a hardvert és a szoftvert együt árulják.
    Tipikusan olyan idióták, stratégia nélküli balfaszok lehetnek a Drllnék, mint anno a Commodornál, applenél. Be is csődölt mind a kettő. Ha Steve Jobs nem megy vissza a saját pénzével, meg Bill Gated tőkéjével, és nem bassza ki az egész vezérkart, ma az apple sem lenne sehol.

    Ez a mentalitás elmegy egy tőzsdecápa cégfeldarabolónál, egy ingatlangurunál, hogy ezt bezárjuk, azt eladjuk, innen kivonjuk a tőkét, és dobbantunk, ha kedvező az árfolyam, de egy IT-cégnél katasztrófális bukást eredményez.

    Mellesleg nem a PC-nek álldozott le, és nem a tableté a jövő, hanem monjuk két év helyett három év múlva cserél konfigot a user, köztes időben meg vesz egy tabletet.