Berta Sándor

Nem koncepciósak az Apple elleni támadások

Az elmúlt hónapokban egyre több cikk jelent meg a kaliforniai cég beszállítóival kapcsolatban. A felhasználókban az a kép alakulhatott ki, hogy a sajtó igyekszik pellengérre állítani a társaságot, azonban ehelyett inkább arról van szó, hogy bizonyos témák most nagyobb nyilvánosságot kapnak.

Az Apple-t és termékeit lehet szeretni vagy gyűlölni, de a vállalatról és annak készülékeiről nem tudomást venni elég nehéz. A társaság talán pont az ismertsége miatt kerül gyakran olyan témák kapcsán is a rivaldafénybe, amelyek nem túl pozitív képet festenek róla. Az elmúlt hónapokban gyakran érték támadások a társaságot azért, mert nem törődik a beszállítóinál tapasztalható körülményekkel, érzéketlennek tűnő módon viselkedik, nem változtat a meglévő gyakorlatain. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy ezek a körülmények nem csak az almás vállalat partnereinél fordulnak elő, ráadásul az érintett cégek más nagy IT-konszernek beszállítói is.

A legújabb botrányt a Foxconn egyik korábbi menedzsere robbantotta ki. Li Mingqi tavaly áprilisig dolgozott az Apple egyik legfontosabb beszállítójának számító óriáscég chengdui üzeménél, ahol a menedzsment egyik tagja volt. A vezető a tapasztalatai alapján azt állította, hogy az Apple-t kizárólag a termékeinek minősége és a gyártási költségek alacsonyan tartása érdekli. Az, hogy a dolgozóknak jó sora legyen egész egyszerűen nem lényeges a vállalatnak, ennek a gyakorlatnak pedig egyenes következményei a munkahelyi balesetek, egészségkárosodás és sérültek.


Li Mingqi a The New York Timesnak úgy nyilatkozott, hogy a magatartása miatt az Apple ugyanúgy felelős az embertelen munkakörülményekért és a sorozatos halálos kimenetelű munkahelyi balesetekért, mint a kínai partnerei. A chengdui üzemben történt tavaly májusban az a robbanás, ahol 3 ember meghalt és 15 megsebesült.

Li Mingqui szavait az Apple egyik volt menedzsere is megerősítette. "Több mint négy éve tudunk a munkahelyi körülményekkel kapcsolatos visszaélésekről és ezek a dolgok ugyanúgy megfigyelhetők ma is. S hogy miért? Mert ez a rendszer számunkra kifizetődő. A megbízást adó gyártók már holnap változtatnának mindenen, ha az Apple azt mondaná nekik, hogy erre van szükség. Nem tehetnének mást. Amennyiben a termékek minőségét veszélyeztetnék ezek a dolgok, akkor is azonnal intézkedne az Apple. Azt hiszik, hogy ha az iPhone készülékek fele rossz lenne, akkor a társaság több mint négy éven át szótlanul hagyta volna ezeket a dolgokat?"

A kaliforniai vállalat korábbi munkatársai közül több is megerősítette, hogy a konfliktus feszültséget generál az Apple menedzsmentjében. Ugyanakkor nagyon komoly erőfeszítések történtek azért, hogy javuljanak a beszállítóknál dolgozók munkakörülményei, de ez a folyamat mindig megakad, ha a fontos kapcsolatok vagy az új termékek gyors kiszállítása kerül szóba. "Tényleg megpróbálunk intenzíven javítani a helyzeten, de a legtöbb ember még mindig nagyon zavartan reagálna, ha megtudnák, hogy valójában honnan kerül ki az iPhone készülékük" - jegyezte meg az egyik volt Apple-menedzser.


Az iPad 2-t készítő chengdui üzemben bekövetkezett robbanás a felgyülemlett alumíniumpornak volt köszönhető. Az esemény előtt néhány héttel a Students and Scholars Against Corporate Misbehaviour (SACOM) nevű csoport tagjai jelentésükben felhívták a figyelmet a problémára és az Apple, illetve a Foxconn pontosan ismerte is a dokumentumot, amelynek egyik mondata így hangzott: "A chengdui három Foxconn-gyárban a munka- és az egészségvédelmi problémák riasztó mértékűek." Tavaly februárban mi is beszámoltunk arról, amikor 137 kínai munkás jelezte, hogy várják Steve Jobs bocsánatkérését azért, mert az érintőképernyők gyártása közben ki voltak téve az N-hexán nevű vegyi anyag káros hatásainak.

Tim Cook, az Apple első embere nem hagyta szó nélkül a legújabb cikket és közölte: igazságtalanul vádolják őket. A 9 to 5 Mac nevű blog megszerezte azt a levelet, amit a konszern alkalmazottainak írt és Cook ebben kifejtette: "Az olyan célzások, miszerint minket ezek a dolgok nem érdekelnek, teljesen hamisak és sértőek ránk nézve. Mindenkinél jobban tudjátok, hogy ezek az állítások szemben állnak az értékeinkkel. Mi nem vagyunk ilyenek." A vezető hozzátette: ezek a felvetések különösen annak a több száz munkatársnak lehetnek sokkolóak, akik közvetlenül a beszállítóiknál dolgoznak.


Utalt a nemrég nyilvánosságra hozott két jelentésre, amelyek közül az egyik megnevezi az összes beszállítót, míg a másik a munkakörülményekkel foglalkozik és leírja, hogy az adott társaságok mit tettek a munkakörülmények javításáért és milyen szabálytalanságokat találtak náluk. Az utóbbi dokumentum készítői megállapították, hogy az Apple beszállítóinál előfordul gyerekmunka, rendkívül alacsonyak a fizetések és túl hosszúak a munkaidők. A kaliforniai cég saját közlése szerint az elmúlt évben 200 ellenőrzést hajtott végre a partnereinél és ezek tapasztalatait foglalta össze az átfogó anyagban. Tim Cook leszögezte: a meghozott intézkedéseknek köszönhetően több százezer munkás élet- és munkakörülményei javultak. "Nem ismerünk más olyan piaci szereplőt, aki ezeken a helyeken ennyit tenne, mint mi és ennyi embernek segítene" - írta levelében a cégvezető.

A Foxconn egyébként nem csak az Apple beszállítója, számos megbízást kap az Amazontól, a Delltől, a Nintendótól, a Hewlett-Packardtól, a Samsungtól, az IBM-től, a Lenovótól, a Motorolától, a Nokiától, a Sonytól, a Toshibától és más IT-óriásoktól. A társaság Kína legnagyobb exportvállalata és 1,2 millió embert foglalkoztat, akik a világszerte eladott szórakoztató elektronikai termékek 40 százalékát készítik.

Miközben az Apple egyre értékesebb márkának számít és nemrég kirobbanó profitot könyvelhetett el, számos botrány árnyékolja be a kimagasló eredményeket. Január közepén tömeges öngyilkossággal fenyegetőztek egy kínai Xbox-gyár munkásai, ami a Foxconn tulajdonában van. Ugyanakkor néhány nappal ezelőtt derült ki, hogy nem csak az alacsony bérköltségek miatt gyártatnak az IT-cégek Kínában. Nyomós érv a távol-keleti beszállítók foglalkoztatása mellett, hogy az ottani cégek rendkívül rugalmasak és nagyon gyorsan reagálnak a megbízók különböző kéréseire, változtatási szándékaira.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • narumon #101
    Jajja megint megfordítod. Nem jó kedvében csal a magyar ezt hidd el végre. Hanem mert nem akar éhen dögleni.
  • morden #100
    Hogy is van a mondás olyan kormánya van egy nemzetnek mint maga a nemzet, ha nemzeti sport az adócsalás , akkor a politikusaink is csalnak össze vissza.
  • narumon #99
    Hát egyszer egy olyan kormányt kéne választani amelyik nem csak saját zsebére játszik, hanem legalább minimálisan érdeklik az itt élő emberek, és legalább annyira tisztában van a helyzettel, hogy nem mond akkora baromságot, hogy 45e forintból meg lehet élni.
  • morden #98
    Úgy értettem, hogy az adópolitikán keresztül nem tud hatékonyan segíteni a munkahely teremtésben.
  • narumon #97
    "Így munkahelyeket sem tud teremteni az állam az embereknek."

    Egy normális országban a munkahely teremtés nem az állam feladata. Ez soha nem vezet jóra. Normálisan és jól működő országokban a munkahely teremtés feladata a vállalkozók dolga, és jé ha a vállalkozót hagyják élni akkor van munkahely is.
  • narumon #96
    "ki kellene mennetek 1 évet Svédországba , ahol megvetés tárgyai lennétek, ha akár 1 korona adót is elcsalnátok..."

    Minden országban megvetés tárgya vagy ha akár 1 cent adót is elcsalsz.
    És akkor most válassz; melyik a jobb. Maradjak itthon és csaljak adót, vagy menjek külföldre és fizessek be mindent.
    Én utóbbit választottam, pont azért amit te mondasz. És itt megbecsült polgár vagyok, rendesen fizetem az adót, egyetlen centet sem csalok el.

    Idejönne egy Svéd és befizetné az összes adót, jövőre meg:
    1, éhenhalna, vagy börtönben lenne adónemfizetés miatt
    2, húzna haza
  • morden #95
    Nyilván természetes reakció az adócsaló vállakozóktól ha azt mondja, hogy ő egy szent, csak a köcsög állam, sajnos ebben nagyon nagy az egyetértés. A legnagyobb probléma pont ez, hogy semmit nem tud kezdeni senki, mert aki bacsületes azt megfolytja az állam az adókkal, aki meg nem becsületes az meg tök jól elvan. Így munkahelyeket sem tud teremteni az állam az embereknek. Csak azt kellene megérteni, hogy nem az állam a hibás a dolgokért, hanem elsősorban az adócsalók, aki összetartanak és természetesenk veszik, hogy adót kell csalni, vagy külföldre adminisztrálni a vállalkozásukat. Erre nagyon jó példa a lenti kis megbeszélés, aki felhívja a figyelmet az adócsalásra ez egy kommunista, aki elismerni annak jogosságát, az teljesen rendben van, ki kellene mennetek 1 évet Svédországba , ahol megvetés tárgyai lennétek, ha akár 1 korona adót is elcsalnátok...
  • narumon #94
    Én nem tudom mi az a videomail, de megnézem mostmár :)
  • coolbboy83 #93
    Jól használhatóak ezek, nincs velók gond...
  • Palinko #92
    szerintem túlértékelt, megint olyasmi amibe behúznak csomó embert akik nem tudják ingyenes megoldások is vannak. persze magában nézve a videomail szerintem is egy jó marketing eszköz.