Berta Sándor

Steve Jobs bocsánatkérését várja 137 kínai munkás

Az Apple beszállítóinál dolgozó munkások legalább egy bocsánatkérést akarnak a cégvezetőtől kicsikarni azért, mert az érintőképernyők gyártása közben ki voltak téve az N-hexán nevű vegyi anyag káros hatásainak.

A Wintek öt N-hexán mérgezésben szenvedő munkatársa - a többi kollégája nevében is - közös levelet írt a jelenleg betegszabadságon lévő vezetőnek. A Wintek az N-hexánt az Apple termékeibe szánt érintőképernyők gyorsabb tisztítására használta, mivel a vegyi anyag gyorsabban párolog el, mint az alkohol. A vállalat vezetői tisztában voltak azzal, hogy az N-hexán súlyosan egészségkárosító hatású, ennek ellenére alkalmazták a szert. "Ez egy halálos méreg, ami láthatatlan. A hexán használata miatt - a munkások egészségének és az életének a kárára - havonta több tízmillió dollárral nőtt az Apple és a Wintek nyeresége" - olvasható a Sang Xiaolong, Jia Jingchuan, Yao Xiaoping, Zhang Fei és Hu Zhiyong által Steve Jobs részére elküldött levélben. Más dolgozók azt követelik, hogy az Apple segítsen nekik.

A botrány azután robbant ki, hogy az Apple nyilvánosságra hozta a beszállítóinál tapasztalható munkakörülményekkel kapcsolatos jelentését, amelyből kiderült: az egyik üzemben 137 dolgozó volt kitéve a rosszul szellőző termekben az N-hexán nevű vegyi anyag károsító hatásának. Az anyag hatásai miatt mindegyik ember egészségi állapota romlott. Az érintett társaságot arra utasította az Apple, hogy a vegyi anyagot soha többé ne használja és javítson a termek szellőzésén. A társaság állítása szerint megbizonyosodott arról, hogy minden érintett alkalmazottat sikeresen kezeltek és jelezte, hogy a teljes felépülésig nyomon követi a 137 foglalkoztatott sorsát és ellenőrzi az egészségügyi jelentéseiket. A kezelések után a 137 ember többsége már visszatért a Wintekhez.

Ezzel szemben a dolgozók azt állítják, hogy miután kapták némi kártérítést, kényszerítették őket a felmondásra és a Wintek még a további orvosi kezeléseik költségeit sem vállalta. "Remélem, hogy az Apple tiszteletben tartja a munkánkat és a méltóságunkat. Remélem, hogy elnézést fognak kérni tőlünk" - írta a levélben a 27 éves Jia Jingchuan, aki egy éven át készített érintőképernyőket az Apple számára. A nála diagnosztizált vesekárosodás miatt 2009 augusztusától nyolc hónapot kellett kórházban töltenie.

Az alkalmazottak saját elmondásuk alapján egyébként fáradékonyak, bágyadtak, a kezeik elzsibbadtak, s a lábaik fájnak, valamint duzzanatok keletkeztek rajtuk. Az N-hexán egy rendkívül veszélyes anyag, amely belélegzés, lenyelés vagy a bőrrel való érintkezés útján kerülhet a szervezetbe és akut vagy krónikus egészségügyi károsodáshoz vezethet, illetve súlyosabb esetben akár halált is okozhat.


A Wintek egy tajvani vállalat, a United Win Technology tulajdonában van. Üzemeiben összesen 16 000 embert foglalkoztat. A China daily napilap arról számolt be, hogy 137 károsult közül 100-an 80 000 és 140 000 jüan (8960 és 15 680 euró) közötti kártérítést kaptak, majd elbocsátották őket. Az érintettek a kártérítés elfogadásával gyakorlatilag abba is beleegyeztek, hogy a további orvosi kezeléseik költségeit maguk fedezik. 37 további dolgozó 10 000 és 30 000 jüan közötti összeget kapott.

Idén januárban az Institute of Public & Environmental Affairs (IPE) nevű kínai intézet és 36 környezetvédelmi szervezet közösen marasztalták el jelentésükben az Apple-t és számos más IT-céget, amiért azok nem figyelnek a beszállítóiknál uralkodó körülményekre. A dokumentum készítői rámutattak, hogy az amerikai társaság partnercégeinél dolgozók körében nagyon gyakoriak a mérgezések. Emellett többször előfordulnak súlyos egészségkárosítással járó esetek is, amelyek következtében az alkalmazottak maradandó sérüléseket szenvednek és gyakran szennyezetté válik az üzemek közvetlen környezete is.

A tengerentúli vállalat szemére vetették azt is, hogy a partnerei rendszeresen megsértik a náluk foglalkoztatottak jogait és emberi méltóságát. Az IPE egyik szóvivője meglehetősen élesen fogalmazott a Steve Jobs vezette társasággal kapcsolatban: az Apple-t termékei esetében kizárólag azok ára és minősége érdekli, de a társadalommal és a környezettel szemben nem vállal semmilyen felelősséget. A cég ráadásul arra kényszeríti a beszállítóit, hogy minden lehetséges területen spóroljanak, mert így akarja biztosítani magának a magas hasznot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sandz #39
    Ez az egész ügy egy ökörség. A n-hexán (azaz normál hexán) hosszú távon tényleg egészségtelen, de nem veszélyesebb, mint a benzin. Nagy N-el írva még nem láttam, de valószínűleg valami újságírói baki. Megcsinálni az elszívó rendszert, aztán seggbe rúgni, a munkavédelmist, meg azt aki az ilyen esetekből világra szóló szenzációt akar csinálni, és a probléma meg is van oldva. A vegyiparban sokkal komolyabb anyagokkal dolgozunk nap, mint nap. Ez a cikk, és az egész történet röhejes és szánalmas.
  • Merces #38
    ..hány kinai.....mer a kinai nem ember mi? Meg mi az, hogy az Apple vizsgálata ,azt hittem orvoshoz mentek akinek feltünt hogy ezeket kicsit megmérgezték , nem vagy te kicsit almarajongó?
  • cateran #37
    " Egyébként kiváncsi vagyok, a vásárlók hány százaléka lenne hajlandó a drágább terméket venni, ha garantálják, hogy egyetlen kínai sem sérült meg a gyártás során."

    Ugy erted az Apple termekek most olcsok,de lehetnenek sokkal drgabbak is? Asztaqrva...3x annyiba kerulnek most,mint akarmi mas,ami ugyanazon a gyartosoron keszul,alma logo nelkul...
  • kpbendi #36
    Tévedésben vagy. A hatóság a gyártót bünteti meg, ha mérgező terméket forgalmaz. Az áruháznak max. megtilthatja a termék árusítását és a gyártó nem védekezhet az áruházláncok túl alacsony felvásárlási áraival.
  • NEXUS6 #35
    Ismerve a magyar viszonyokat ez a szerződés max 1 évre szól, ami opcionálisan meghosszabbítható. Ergó a kis almánk bármikor kibaxhatná a Winteket és mehetne pl a Flexhez gyártatni.

    Gondoljatok bele, hogy pl a Flex mióta van itt Zeg-en? A csájniz biznicmanoknak ezexerint itt megéri dógoztatni, jobban mint Kínában? Hmmm...
  • kpbendi #34
    Tudtommal pont az Apple vizsgálata tárta fel az egészségkárosodást. Tehát amint megtudták, kötelezték a beszállítót a technológia váltásra.
    Egyébként kiváncsi vagyok, a vásárlók hány százaléka lenne hajlandó a drágább terméket venni, ha garantálják, hogy egyetlen kínai sem sérült meg a gyártás során. Szvsz max 1-2, akinél nem az ár a legfontosabb paraméter és még hajlandó is foglalkozni etikai kérdésekkel. Pont azok az olcsó számítástechnika legnagyobb fogyasztói, akik aztán otthon a gép mögül okoskodnak, hogy mekkora g..cik a multik, amiért az árversenyben beáldozzák a munkások egészségét.
  • nextman #33
    Az, hogy a többi IT cég is ezt csinálja, nem jelenti azt, hogy az apple és SJ ártatlan lenne. Nem, mind hibásak.
    A baj az, ha akarnék se tudnék olyan IT eszközt venni, ami nem így készül, mert olyat nem csinál senki. Pedig engem érdekelne a lehetőség, hogy ne olyan cuccot vegyek meg, amihez 20 másik ember vére tapad.
  • Cleawer #32
    "Teszem azt, Te megveszed azt a bort 1200/uvegert, aminek literjet a magyar termelo 70Ft-ert ad el egy boraszatnak, majd az ertekesiti supermarketeknek, akkor arrol nem a termelo tehet, hogy hozzad ennyiert kerult es Te sem tehetsz semmi azert, hogy a boraszat ilyen haszonnal dolgozik."

    Igen. De a teszkót, osant, lidlt basszák meg ha dioxinos cuccot árul. Szóval a profit is az övé és a felelősség is. Tehát SJ-t is és az almát is lehet baszogatni, mert kiharcolták.
  • Merces #31
    ...hát legalábis a Suzuki igazgatója kimegy (mert a japók ismerik a kommunista szinjátékot).Különben meg eccerű ez, ha tudott róla akkor bűnös, ha nem akkor ártatlan osz pont.
  • JL666 #30
    úgy látom itt mindenki szakképzett jogász. Én nem vok az. De gondolom az alma a beszállítóival szerződést köt, amiben benne van, mikor mondhatja fel. És ha nincs benne, hogy ilyen esetben felmondhatja, akkor jelentős kártérítést fog fizetni. Gondolom ilyennek nem teszi ki magát, miért tenné?

    Mikor a szerződést meg megkötötték nyílvánvalóan tudtak róla. Aki kínában gyártat, nyilván tisztában van azzal, hogy nem úgy néznek ki ott a gyárak mint németországban. Ettől függetlenül voltam kínában, Shenzhen-ben ami nagy ipari város és sokkal élhetőbb, mint BP például, lenne mit tanulni. És nem is piszkos...Amilyen metró van, amögött bármely európai város metrója elbújhatna...

    Amúgy meg a nike vietnámban hogy dolgoztat, meg az összes többi cég? Meg mekkora profitot szerez egy 20 ezres cipőn?