Berta Sándor

Korrupcióellenes civil honlap indult Horvátországban

Két horvát blogger körülbelül ezer óra alatt gyűjtötte össze azokat a közigazgatási adatokat, amelyek segítségével bárki bepillantást nyerhet a szerződéskötési folyamatokba és abba, hogy miként nyerik el a vállalkozók a különböző megbízásokat.

A projektben oroszlánrészt vállalt Marko Rakar, az ismert horvát blogger, aki megalkuvást nem tűrően dolgozik és igyekszik felderíteni a különböző horvát ügyeket. A férfi általában igyekszik a társadalmat leginkább érdeklő kérdésekkel foglalkozni, ő üzemelteti a Mrak.org és a Politika.com blogokat. "Ezek a kezdeményezések rendkívül fontosak, ugyanis segítenek az átláthatóság megteremtésében és bemutatják azokat a trükköket, amelyek ugyan nem illegálisak, azonban morális szempontból mindenképpen elítélhetők" - nyilatkozta Alexander Klimburg, a Nemzetközi Politikával Foglalkozó Osztrák Intézet (OIIP) munkatársa.


Marko Rakar
Marko Rakar nem először jelentet meg a kormány munkáját bíráló anyagokat, korábban két nagy ügyben is szerepet vállalt. Az egyik egy választási csalásra derített fényt, míg a másik a horvát veteránokkal foglalkozott. Rávilágított arra, hogy Horvátországban körülbelül 20 000 olyan személyt neveznek háborús veteránnak, akik a valóságban csak 15, vagy még annál is kevesebb napot voltak katonák, ennek ellenére profitálnak a különböző kedvezményekből, állami juttatásokból, legyen szó vámmentes autóbehozatalról vagy az átlagosnál magasabb színvonalú egészségügyi ellátásról. Az ezeknek az embereknek nyújtott kedvezmények évente 1 milliárd eurójába kerülnek a horvát adófizetőknek.

Rakar számára az a legnagyobb elismerés, hogy a blogjait már a Wikileakshez hasonlítják, ez a párosítás ugyanakkor a blogger szerint nem állja meg a helyét, mivel az oldalain kizárólag olyan információkat jelentet meg, amelyek már korábban is elérhetők voltak. Klimburg szerint a horvát aktivista sikere egyértelműen a kitartó munkának és az internetnek köszönhető, a technikai fejlődés ugyanis rendkívül megkönnyítette az információkhoz való hozzáférést. A most nyilvánosságra hozott adatok azokon a közigazgatási jelentéseken alapulnak, amiket 2009. július elseje óta hoztak nyilvánosságra. A felhasználók néhány kattintás után képet kaphatnak arról, hogy mely hivatalnokok mely cégeknek összesen hány megbízást adtak, vagy ezekkel a vállalatokkal hány szerződést kötöttek.

A kezdeményezés iránt nagy az érdeklődés, az első 36 órában 40 000 ember kereste fel az új korrupció ellenes platformot. Néhány látogató már felfigyelt bizonyos érdekességekre és szabálytalanságokra, bizonyos cégeket például kifejezetten egy adott megrendelés elnyerésére alapítottak meg. Más kedvezményezett társaságok tulajdonosai helyi politikusok, megint más vállalkozások pedig abnormális méretű nyereségekre tettek szert az elnyert megbízásoknak köszönhetően.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • sanyicks #4
  Van de nem kéne, hiszen magyarországon az orrunk előtt, pofánkba röhögve nyomják az állatok ezt. Itt az van hogy ha látják is sem lehet semmit tenni, mert a hatóság és az állam a legkorruptabb. Ítt csak úgy van értelme ha a lakosság veszi kézbe a sorsát, drasztikus módszerekkel.
 • bvalek #3
  Horvátországban éppen az oroszok kavarják a biomasszát, a Gaszprom nagyon igyekszik helyzetbe kerülni, kitúrni a MOL-t, és olyan horvát kormányt hatalomra segíteni ami együttműködőbb Putyinékkal. Szóval fennáll a gyanú hogy ezt a figurát is Moszkvából irányítják. Főleg ha belegondolunk, hogy Magyarországon szinte az utóbbi 20 év minden "civil" kezdeményezéséről kiderült, hogy helyi vagy külföldi hatalmi szóval hozták őket létre. Szabó Alberték - Moszad lejárató kampány, zámolyi romák utaztatása - oroszok lejárató kampánya hogy lassítsák az EU-s csatlakozásunkat, Centrum párt - MSZP választási trükk, a nyüzsgő szakszervezeteket irányító pártállami emberek, stb. és ezek csak a dokumentált, közismert esetek.

  Gyanús esetekből meg van számtalan, gondoljatok pl. Gorka Sebestyénre, akit 9/11 idején idehoztak nekünk TV-szakértősködni, aztán hoppá hirtelen pártot alapított (szerencsére nem érdekelt senkit a választásokon). Debreceni Józsefet állítólag megzsarolták tanár korában amikor a tanítványaival fajtalankodott, így szervezték be, ő is sokáig civil kezdeményezőként nyüzsgött, mire felvállalta a politikai hovatartozását. A gyurcsányimádó kaszinótojásos ügyvédecske sem magától találta ki, hogy összekeni a postahivatal falát. Valamint ha Csurkának hinni lehet, akkor az oroszok pénzelik az egész Vona-féle Jobbikos vezetést, márpedig az öregnek nem kevés jó meglátása volt az utóbbi 20 évben (az mindenesetre több mint gyanús, hogy amíg a művelt konzervatív Magyar Demokrata szerkesztősége halálos fenyegetések kereszttüzében dolgozott a 90-es években, a Magyar Fórum után nyomozni kellett ha olvasni akarta az ember, ma a futballhuligán Barikád ostobaságai zavartalanul megjelenhetnek a "zsidó" bevásárlóközpontok standjain). A Kurucinfóról és a MaNyiról(lol) nem is beszélve, amik egyenesen kormányzati ingyenreklámot kaptak Fletóéktól.

  Szóval ami engem illet, óvatosan lelkesedem az ilyen hősies "civilekért", elég csak a meglehetősen átlátszó Assange-cirkuszra gondolni. Aki valóban szúrja a hatóságok szemét, azt elhallgatják, nem fog címlapra kerülni, meg házi őrizetből exkluzív interjúkat adni...
 • finizlik #2
  Már volt de ha tudom meg is bukott
 • Hawaii #1
  Dicséretes törekvés. Idehaza is elkélne valami hasonló.