Gyurkity Péter

Operációs rendszert fejleszt a Nokia

Sorrendben egy negyedik operációs rendszer alkalmazásának gondolatával kacérkodik a gyártó, amelyet kizárólag belépő szintű készülékekre telepítenének fel - az elgondolás nem illeszkedik az eddigi tervekbe.

Az elmúlt napokban tovább nőtt a Nokia elképzeléseivel kapcsolatos zavar, mégpedig egy új platform alkalmazása miatt. Kiszivárgott ugyanis a cég terve, miszerint Meltemi néven egy új szoftvert fejlesztenének ki - Linux alapokon -, amely a hagyományos mobiltelefonokon, azokon belül is az olcsóbb készülékeken kapna helyet, némileg ellentmondva ezzel a korábbi híreknek.

A beszámoló annyiban meglepő, hogy a Nokia nem is olyan rég határozta el saját meglévő platformjának (Symbian) fokozatos kivezetését, hogy annak helyét a Windows Phone 7, pontosabban annak Mango névvel jelölt új változata foglalja el szinte minden megoldásukon. A Symbian ugyan hosszú éveken keresztül vezette a mobilos toplistákat, ám a riválisok mostanra elhúztak mellette, ami immár a piaci adatokból is egyértelműen kimutatható. A cég ezért a WP7-be helyezi minden reményét, eközben azonban megpróbálkoztak az Intellel közösen kidolgozott MeeGo operációs rendszerrel is, amely mindössze egyetlen okostelefonon jelenhetett meg, hogy azután bejelentsék a stratégia módosítását, és a WP7 egyeduralmát saját kínálatukban - ezt itt-ott töri csak meg egy-egy olcsóbb symbianos megoldás.

A most megjelent hír szerint a Meltemi - ami a Görögországban a tenger felől fújó nyári szelekre utal - részletei még nem ismertek, mindössze annyit tudni, hogy a mobiltelefonokért felelős alelnök, Mary McDowell, vezeti az ennek kidolgozására hivatott projektet, a kész termék pedig az olcsóbb készülékeken jelenhet majd meg. Ezek ma többnyire olyan fix szoftvereket alkalmaznak, amelyeket sem frissíteni, sem pedig lecserélni nem áll módunkban, a jövőben viszont olyan új technológiák támogatásáról kell ezen a területen is gondoskodniuk a cégeknek (3.5G, 4G, 4.5G, valamint WiFi és érintőképernyők), amelyek egyes vélemények szerint logikus lépésként eredményezik az ilyen, többnyire Linuxra alapozott szoftverek megszületését.

Az még nem világos, hogy a Nokia mely régiókban és milyen kínálattal forgalmazza majd az operációs rendszert.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Madve #32
    Persze értelemszerűen legyen ott az egy klikkes install is, ezt nem is kifogásoltam.

    A 2 év támogatás, és garancia erre a telefonra is vonatkozik, szóval annyira azért nem rossz a helyzet, mint a példádban.
  • hurkaur #31
    "Mellékesen én meg elvárom, hogy lehessen akár magamnak is forgatni, ha én úgy akarom. Szerintem ez az igazi szabadság, és ez jelenleg ritkaság telefonos os-nél." Oke, ez ertheto. Ha majd bele akarok nyulni a kodba (elofordulhat), lehuzom repobol, de default nekem legyen ott a one click (oops touch) installer is, mert enragelek. Szabidomet nem ezzel akarom elcseszni.

    A nokia a bizonytalansagba rugdosott mint opcionalis vasarlo, es ezt gyululom. Olyan mintha egy rohadt jol osszerakott dizajnos autot bemutatnanak nekem, en meg: uhh ez kell. De aztan hozzateszik, hogy "remeljuk-remeljed hogy nem lesz vele gondod".
  • zpe #30
    Egyetértek Madve-val.
    A Nokia mostani telefonjai (pl.: 500,700,N9) igencsak jól néznek ki és egyben is vannak, ráadásul mondjuk egy Bellés Nokia 700, gyorsabb menürendszerrel bír mint egy agyonhipeolt dualcore(ki sem használva), 1,2 GHz, akkumulátorzabáló SGS2 !
    Ja és 25x egyedibb a designja !
  • Madve #29
    Pedig lassan több a qt mint a natív a store-ban. Amit még több mint egy éve natívként töltöttem le az előző telefonomra, annak már sokszor csak a qt-s verzióját találom meg. Ennek az is az oka, hogy mostmár a nokia elérhetővé tette minden symbianos verzióra, és úgy néz ki, hogy a wp-s nokiák is támogatni fogják. Szóval minden, ami nokia.

    Mellékesen én meg elvárom, hogy lehessen akár magamnak is forgatni, ha én úgy akarom. Szerintem ez az igazi szabadság, és ez jelenleg ritkaság telefonos os-nél.
  • hurkaur #28
    Azert egy nokianal mar (akarmennyire is csorbult a hire) elvarom, hogy ne keljen sajat magamnak forgatni a kivant programot, sem symbianrol portolt alkalmazasokkal szorakazni (jo jo qt, de akkor se nativ).

    "És miután a meego mögött áll a linux foundation is biztos vagyok benne, hogy akadnak majd közösségi fejlesztések is."
    Egy platform moge azert kell egy tokeeros celorientalt vallalat, aki mutatja az utat. A linux foundation fele elvegatalast nos nem neveznem annak, en mint nokia fele supportot elvaro embernek.

    Abban bizom, hogy Tizen valamely modon, tamogatni fogja. Igen tudom whishful thinking. :)
  • hurkaur #27
    Igen, de amit a gyarto nyiltan el akar daralni, azt el is fogja.
    "És persze sokkal jobb, vonzóbb telókat is lehetett volna csinálni, de valahogy nem akaródzott." Furcsa fetishem okanal fogva, de nekem bejon az n8 es az n9 letisztult kinezete, csak ...
  • Madve #26
    Szerintem elég vonzó telefonok jöttek ki pl az idén. Nekem pont az ázsiai fröccsöntött telefonok nem jönnek be, mint pl a samsungok..
  • Madve #25
    Ha olvastad volna a cikket, akkor te is látnád, hogy linuxról van szó...
  • Madve #24
    Nem valószínű, hogy kompatibilis lesz. De azért az n9 sem áll rosszul. Ott vannak hozzá a qt-s programok az ovi storeban, ami jelenleg már szinte az összes nokián elfut os-től függetlenül, plusz desktopon is. Telepíthetsz rá forrásból, vagy a csomagkezelőjének köszönhetően a .deb csomagokat is kezeli, ezenkívül alien dalviknak, és openmobile acl-nek köszönhetően futtat androidos alkalmazásokat is. És miután a meego mögött áll a linux foundation is biztos vagyok benne, hogy akadnak majd közösségi fejlesztések is. Éppen ezért gondolkodom még mindig rajta, annak ellenére, hogy tudom, hogy várhatóan csak két évig fogják támogatni, hibajavítani...

    Tizen esetében szerintem továbbra is lehet majd forrásból telepíteni, és valószínűbb, hogy a .rpm csomagokat fogja enni, ha lesz egyáltalán csomagkezelő benne (legalábbis remélem, hogy nem lesz annyira kigyomlálva mint az agyonbutított android), ezenkívül html5-re írt alkalmazásokat fog futtatni egy teljesen új store-ból ami viszont már multiplatformos szolgáltatásnak indul több gyártó támogatásával. Mondjuk úgy hogy a qt nem elég jó nekik...
  • MR007 #23
    Azért a mostani symbian 3 Bellével egy kicsit jobb mint az asztalodon porosodó 6500-as. Annak ellenére milyen ellenszélben dolgoztak vele és fejlődött, kapaszkodott ide az S3 az nem semmi.
    Ha a Nokiánál csak ennél maradtak volna, mostmár komoly ellenfele lenne bárminek. Ez amolyan következtetés a régit és a mostanit látván. Meg pár videót nézvén. Új rendszert azt lehet fejleszteni, akár mennyit, a régit azt nem. Érdekes.

    És persze sokkal jobb, vonzóbb telókat is lehetett volna csinálni, de valahogy nem akaródzott.