Gyurkity Péter

Elvesztette első helyét a Nokia

Miközben a cég továbbra is az átállás gondjaival küszködik, az utolsó negyedévben megszakadt sorozatuk, egy rivális hosszú idő után ugyanis több okostelefont szállított le - az Apple és a Google is megelőzheti a finn óriást.

Több alkalommal futottak be kedvezőtlen hírek az utóbbi hónapokban a Nokia háza tájáról, a folyamat pedig a februári nagy bejelentés óta csak erősödni látszik. A Symbian lecserélése a Windows Phone 7 platformmal ugyan konkrét előnyöket ígér, az átállás elhúzódása azonban azt eredményezheti, hogy a cég végképp elveszíti kedvező pozícióját.

Ezen elhúzódás most komoly visszaesésben manifesztálódott, a második negyedéves adatok ugyanis súlyos gondokat mutatnak, ez pedig nem sok jót jelent az év hátralévő részére. Az egy évvel ezelőtti állapothoz képest alapvető módon eltérő helyzetet látunk, a profit helyett komoly veszteséget termelt a gyártó, 25 millió helyett pedig alig 16 millió okostelefont szállítottak le, ami 34 százalékos csökkenést jelent. Eközben az Apple 142 százalékkal növelte saját eredményét (a fehér iPhone 4 úgy látszik bejött a vásárlóknak), a több mint 20 millió készülékkel pedig elhódította az első helyet a szegmensben.


A Nokia ugyan egyre erőteljesebben ígéri első WP7 megoldásait még az év vége előtt, könnyen lehet hogy mindez túl későn lesz. Az Apple mellett a Google is gyorsan nyomul előre, ők persze több gyártóra támaszkodnak, így ebben az összehasonlításban nem kaparinthatják meg az első helyet, ám platformjuk eladásai megnyolcszorozódtak a tavalyi évhez képest, naponta pedig több mint félmillió új Android készüléket aktiválnak a vásárlók (az Apple esetében ez napi 367 ezer példány). Különösen a fejlődő országok (India, Kína) fájó seb a Nokia számára, itt ugyanis hagyományosan jól szerepeltek, most pedig Kínában a felére estek vissza az eladások, miközben az Apple számára többek között az ázsiai-csendes-óceáni régió számít az egyik erősségnek.

Az első helyért komoly versenyt láthatunk majd, bár a Google itt mindent vihet, amennyiben folytatni tudja eddigi jó sorozatát - az év végén, illetve 2012 során pedig kiderül, mennyire érte meg az átállás a Nokia számára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Pretorian #59
  Nokia-fanboyként valószínűleg én is így gondolnám. A Nokia elhagyta magát. Ez nem egyesek véleménye, hanem szakmáé, és a fogyasztóké egyöntetűen.
 • Rotcsa #58
  Én nagyon durvának tartom, hogy egyesek már a halloti-tort ülnék a Nokia sírjánál, holott az ELSŐ SZÁMÚ világmárkáról van szó. Ők voltak a legjobbak, na ná, hogy mindenki utánuk megy. Csak arról van szó, hogy elvesztették AZ ELSŐ helyet, azt azért ne állítsa senki, hogy annyi a vállalatnak....
  SZerintem lesz még itt meglepetés...
 • Madve #57
  Szerintem a már meglévö szerzödések inkább azt mutatják, hogy ez már el van döntve egy bizonyos idötartamra.
 • Madve #56
  Azért az is hiba lett volna, ha csak androidra vált, pláne a meegoval a kezükben. Az viszont semmiképp sem ártott volna nekik, ha kiadtak volna néhány droidos telefont is, csak hogy eleget tegyenek a just android látásmodú vásárlók könyörgésének. Kíváncsi lettem volna én is, hogy Nokia mit képes androiddal csinálni...
 • zpe #55
  Madve :
  Szerintem nem biztos, hogy MS mellett dönt a Nokia.
  Lehet, hogy csak tesztelik a kialakuló új piacot, hogy mi lenne a jobb.
  Remélem marad a MeeGoo, Maemo vonalon.
  Mert, ha azon marad akkor pápá undroid :)
 • Pretorian #54
  Lehet csűrni-csavarni ezt a dolgot: tény, hogy a Nokia alaposan mellényúlt amikor úgy döntött hogy kimarad az Android-bizniszből.
 • Madve #53
  +1
 • Madve #52
  Ezeknek a feltételeknek szinte bármelyik gyártó felső közép/felső kategóriás telefonjai megfelelnek pillanatnyilag, persze akadhat egy-két kivétel...
 • Madve #51
  Bocs, 3310-ben nem vagyok teljesen biztos, és most lusta vagyok utána nézni, de a 3410-esben biztos vagyok...
 • Madve #50
  "Elemir: Az iphone-t nem nevezném okostelefonnak. Egy teljesen zárt rendszer, annyit tehetsz meg, h programokat töltesz le rá."

  Mégis mit kell tudnia egy okostelefonnak szerinted?"

  Erre annak idején a 3310-esem is képes volt. Akkor az okostelefonnak számít?