Napi Online

Leépít a Nokia Komáromban

Átszervezi tevékenységét a Nokia, amely a komáromi gyárát is érinti, romániai egységét már az év végén bezárja.

A Nokia ma bejelentette, hogy további lépéseket tervez a munkaerő és üzletmenetének összehangolása érdekében. Ezek a lépések mind a vállalat stratégiájának és takarékossági céljának végrehajtását célozzák, valamint segítenek abban, hogy a szervezet hatékonyabbá és gyorsabbá váljon, áll a társaság közleményében. Az alacsonyabb termékkategóriájú készülékek gyártását a beszállítókhoz és a legnagyobb felvevő piacok közelébe koncentrálják. Ennek következtében a Nokia a Kolozsváron, Romániában található gyárának a bezárását tervezi 2011 végére, mivel a nagy termelési kapacitású ázsiai gyárak a méretükből adódó gazdaságosságuk és közelségük következtében nagyobb előnyt jelentenek. A gyár tervezett bezárása és az ellátási lánc működésének átszervezése a becslések szerint 2200 munkavállalót érint.

A társaság felülvizsgálja Salo (Finnország), Komárom és Reynosa (Mexikó) szerepét a hosszú távú gyártási tevékenységében. Ezeknek a gyáraknak várhatóan kulcsszerepük lesz az európai és az észak-amerikai okostelefon-vásárlók kiszolgálásában, de a tervek szerint a tevékenységük fő fókusza fokozatosan a vásárló- és piac-specifikus szoftver és értékesítési csomag testre szabása lesz. Várhatóan, ez a lépés 2012-ben hatással lesz a munkaerő létszámára, azonban 2011-ben még nem lesz változás. A Nokia ezekben a gyárakban megkezdi a tárgyalásokat a dolgozók képviselőivel, valamint a többi érintettel, és előre láthatóan 2012 első negyedévében dönthet a létszámcsökkentésről.

A komáromi gyárral kapcsolatos esetleges kedvezőtlen döntés jelentős mértékben érintené a magyar gazdaságot is, hiszen a gyár − a cégbírósági adatok szerint − tavaly 3,6 milliárd euró árbevételt ért el s termelésének csaknem száz százaléka exportra került. A társaság az elmúlt évben 18 millió euró adót fizetett, miközben adózott eredménye 112 millió euró volt. A foglalkoztatottság szempontjából sem elhanyagolható a cég jövője, a gyárban jelenleg körülbelül ötezer fő dolgozik.

A Nokia korábban már bejelentette arra vonatkozó terveit, hogy létrehozza a Location&Commerce üzletágát, helymeghatározási tevékenységének konszolidálása érdekében, beleértve a NAVTEQ-et és a Nokia társasági helyzethez (social location) kötődő szolgáltatásait - olvasható a közleményben. A Location&Commerce üzletág felel azért, hogy a világ legjobb digitális térkép tartalmait, helymeghatározási platformját és társasági helyzethez kötődő felhasználói élményét kínálja. A Nokia tervei szerint a Location&Commerce fejlesztéseit Berlinbe, Bostonba és Chicagóba, valamint további támogató helyszínekre csoportosítja, továbbá a tervek szerint megszünteti működését a németországi Bonnban és az egyesült államokbeli Malvernben. Ezen üzletág tervezett változásai várhatóan 1300 munkavállalót érintenek. Az elbocsátások 2012 végére fejeződheznek be.

A leépítésekben érintett dolgozóknak átfogó támogatási programot kínál majd a társaság. A Nokia emellett a sales, marketing és a "központi funkciók" munkatársaival is megkezdi az egyeztetéseket a Nokia korábbi, 2011 áprilisi bejelentésének megfelelően. "Fájdalmas, ugyanakkor szükséges lépések ezek, amelyeket meg kell tennünk azért, hogy összehangoljuk a munkaerőt és a tevékenységünket azzal az úttal, amelyet a jövőnkhöz kijelöltünk magunknak" - mondta Stephen Elop, a Nokia elnök-vezérigazgatója.

"Európa a Nokia jövőjének fontos pontja. A központjaink mellett, Európában erős a k+f jelenlétünk is. Négy nagy k+f központunk van Finnországban, valamint további két jelentős központ Németországban, az európai Nokia Kutatási Központok és a további támogató k+f helyszínek mellett. A Nokia továbbra is jelen lesz ebben a régióban az értékesítési irodáknak, valamint a salói és a komáromi termelésnek köszönhetően" - tette hozzá Elop.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Inquisitor #15
  Ez most tök úgy hangzott mint ha már csak Kínában vennék a Nokiát ... Elég nehéz elhinnem, még ha nem is vagyok a rajngójuk.

  WP7-re meg lehet köpködni, de nemsokára a HTC kidobja a tömeges WP7 telefonjait, és figyeljétek meg, az összes nagyobb gyártó követi majd, Samsung, LG, Motorola(!), stb. A sikerét meg nem a tudása fogja meghatározni, hanem az, hogy képesek e időben megcsinálni egy értelmes marketet az MS-nél.
 • zpe #14
  qrva billentyűzetem
 • zpe #13
  Bár most,ahogy elnézegettem ezt a wp7-et, azt köll mondjam nem is rossz és gyorsnak is tűnik. Ha Nokia is belepiszkál a kernelbe, márpedig gondolom igen, akkor gyors is lessz remélem, ha már csak ez mardt !
 • MR007 #12
  Na, egy linket léci, léci..... Azért remélem nem fognak beperelni. Majd fű alatt lerendezzük.
 • Skynet85 #11
  M$-ék most sírnak is. Holnap rendkívüli ülést rendeznek, mert anyagi csődbe viszed őket, tuti nem te felejtettél el venni nokia telot az elmúlt 2 évben, lehet azért csődölnek ők is...
 • MR007 #10
  Szerintetek lesz még vmi abból a már fél éve fellebbentett Nokia 801-ből? Vagy Elop azt is zárolta, mint a MeeGo-t. Ha beledöglök sem veszek WP-t.
 • asysoft #9
  Milyen jó, hogy ex-MS vezért kapott a Nokia, így van kire ráfogni a gyengélkedéseiket - mintha az iPhone és Android megjelenése óta nem csak messziről (és pocsék végrehajtással) követnék a trendeket...
 • sanyicks #8
  a microsoft egy "etikus" cég, ez látszik a nokián :)
 • zpe #7
  A Nokia túl jó ahhoz, hogy maradhasson !
  Szét kell cseszni, mert különben a konkurenciát cseszi szét, ahogy eddig is tette.
 • Armagedown #6
  "Biztos hogy valakinek érdeke hogy a Nokia tönkremenjen."
  Ugye te is a יְהוּדִים-ra gondolsz ?:)