Gyurkity Péter

Elkészült a WP7 Mango és a Nokia N9

Egyszerre jelent meg a hivatalos bejelentés a Windows Phone 7 új verziójának megjelenéséről, illetve a Nokia - zsákutcának tűnő - telefonjának elkészültéről, miközben a HTC kedvező adatot tett közzé a WP szerepléséről.

Több alkalommal írtunk mindkét fejlesztés várható érkezéséről, így szeretnénk elkerülni a részletek ismételgetését, azt azonban mindenképpen érdemes megjegyezni, hogy a Mango több érdekes és fontos újítással jelenik meg. Legutóbb három érkezőről számoltunk be, most viszont végre (több hetes tesztelést követően) elkészült a szoftver végleges változata, így sorra futnak majd be az újabb és újabb változatok, amelyek már a Mango funkcióira támaszkodnak.


A Microsoft az összes meglévő felhasználó 98 százalékát vonná be a frissítés első ciklusába, így gyakorlatilag valóban globális és egyszerre történő váltásról van szó. A nagyobb amerikai szolgáltatók már elérhetővé tették az új verziót, ezzel egy időben több más régióban is megkezdhetjük a szoftver frissítését, amihez PC-n a Zune legfrissebb verziójára, Mac alatt pedig a Windows Phone 7 Connector programra van szükségünk, hogy ezután az Update Central oldalán elvégezzük magát az update-t.

A Mango újításait egy videóban is megtekinthetjük, ezeken itt most csak gyorsan végigfutunk: teljes lokalizáció (magyar nyelven is), Csoportok, multitaszk, WiFi hotspot funkció, új Bing eszközök, Web Marketplace a PC-n keresztül történő appvásárláshoz, IE9 HTML5 támogatással és GPU hardveres gyorsítással, új People app Twitter és LinkedIn integrációval, valamint elülső kamera támogatása és számos egyéb opció.


A Nokia ezalatt végre piacra dobja első - és nagy valószínűséggel egyetlen - MeeGo okostelefonját, amely az N9 névre hallgat. Erről a készülékről már szintén többször olvashattunk, azóta azonban fontos fejleményekre is sor került. Megtudhattuk például, hogy a MeeGo valóban visszavonul, helyét a Tizen veszi majd át, amely az Intel-Nokia szövetség helyett az Intel és bizonyos japán és dél-koreai cégek partneri kapcsolatára épül majd. Mivel a Nokia a maga részéről teljes mértékben a WP7 platformra koncentrál majd a jövőben, tőlük nem várhatunk újabb változatokat, nyilván nem véletlenül jelentették be éppen a WP7 Mango elkészültekor az N9 érkezését.

A WP7 kapcsán egyébként kedvező adatok láttak napvilágot, miután a HTC Singapore igazgatója a Mango helyi bemutatója alatt elárulta, hogy eddigi forgalmuk 30 százalékát a WP7 okostelefonok bonyolították le. Az ugyan nem derült ki, hogy csak saját részlege, avagy a HTC teljes forgalmára gondolt-e, ám mindkét esetben kellemes eredményről van szó.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • coolbboy83 #11
    Szerintem ez nagyon jól használható kett, és jól is néz ki... kíváncsi leszek az Apple mit virít majd a napokban :-)
  • zpe #10
    ja mango-ról
  • zpe #9
    3-adik percnél a videón, mikor áthúzgálja a képernyőt .
    Egy picit bereccen,de tényleg nem nem vészes.
  • tomboy013 #8
    zpe te miről beszélsz amúgy a mangoról vagy a meego-ról? Mangonál biztos hogy nem akad a slide =)
  • Benedicht #7
    Itt lehet ottleteket felvetni, es szavazni a meglevokre: Feature Suggestions

    Jelenleg az "Enable all (bing)features for non US-countries" a masodik helyezett.
  • zpe #6
    Nincs nekem ilyenem, a videón néztem .
  • tomboy013 #5
    Akkor nálad valami gond van, nálam jobban működik mint eddig =)
  • zpe #4
    Hát nem is olyan rossz, bár kicsit szaggat a slide .
  • Sequoyah #3
    Egyetértek, nagyon tetszik a rendszer, de az ígéreteikkel ellentétben a magyar lokalizációból semmit nem veszek észre a z és y felcserélésén kívül... Új telefonoknál magyar szótár már van, nem értem miért nem lehetett a frissítésbe beletenni valami módon. És remélem a helyfüggő szolgáltatásokat is hamarosan beleteszik, engedélyezik.
  • tomboy013 #2
    Magyarországra nézve egy nagy csalódás a mango is. Egy csomó funkció használhatatlan magyar live ID-vel. Cseréltem is vissza amcsi címre, úgy már másabb a kislány fekvése =D