Napi Online

Még mindig első a Nokia

A finn Nokia mobiltelefon gyártó vállalat a második negyedévben értékesített darabszámban megvédte vezető pozícióját a mobiltelefon piacon, de piaci részesedése csökken - közölte a Gartner piackutató vállalat.

A Gartner a kiskereskedelmi értékesítés, nem pedig a gyártók által kiszállított tételek alapján készíti statisztikáit. Eszerint a Nokia 97,87 millió mobiltelefont adott el a második negyedévben, szemben az egy évvel korábbi 111,47 millióval, piaci részesedése pedig 22,8 százalékra csökkent 30,3 százalékról. Egykoron még a világon eladott mobiltelefonoknak 40 százaléka volt Nokia készülék. A második negyedévben világszerte 428,7 millió mobiltelefont értékesített a kiskereskedelem, 16,5 százalékkal többet, mint tavaly ugyanekkor. Az okostelefonok eladása ezen belül 74 százalékkal 108 millióra emelkedett. Ez annyit jelent, hogy manapság már minden negyedik eladott készülék okostelefon. Egy évvel ezelőtt az arány még 17 százalék volt.

Az okostelefon piacon az igazi verseny nem is a gyártók, hanem az operációs rendszerek között zajlik. Az élen a Google operációs rendszere, az Android áll, amit számos készülékgyártó is alkalmaz termékeiben. A Gartner szerint az Android piaci részesedése az idei második negyedévben 43,4 százalékra duzzadt a tavalyi 17,2 százalékról. A Nokia operációs rendszere a Symbian eközben visszaszorult, piaci részesedése 22,1 százalékra esett 40,9 százalékról. A Nokia az idén februárban határozta el a Microsoft mobil operációs rendszerének átvételét új okostelefonjaihoz, amelyek első példányai azonban csak az év vége felé jelennek meg a piacon. A Microsoft operációs rendszere mindössze 1,6 százalékos piaci részesedést vívott ki magának az idei második negyedévben a tavalyi 4,9 százalék után.


Az Apple operációs rendszere az iOS 18,2 százalékra tudta növelni piaci részesedését 14,1 százalékról. A készülékgyártók rangsorában az Apple a negyedik helyen áll 4,6 százalékos piaci részesedéssel a tavalyi 2,4 százalékkal szemben. A gyártók rangsorában a második a Samsung 16,3 százalékos piaci részesedéssel, a harmadik helyen pedig az LG 5,7 százalékos részesedéssel. A negyedik helyre a tajvani HTC lépett 2,6 százalékos részesedéssel 1,6 százalék után. A Research In Motion (RIM) elveszítette ötödik helyezését a gyártók rangsorában, amit a ZTE szerzett meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • MR007 #7
  http://www.youtube.com/watch?v=7ZePeLU_VZ8&feature=player_embedded
 • Ender Wiggin #6
  Ja, az adatok a Nokia oldaláról származnak, ha van itt olyan, aki barátkozik az internettel, spekulációk helyett.
 • Ender Wiggin #5
  Nettó kilenc milliárd eurós bevétele volt a Nokiának az eladásokból (ebből 2,3 milliárd az okosteló). A profitot 295 millió dollárra becsülik, mint a tiszta bevételt.
 • DjDano #4
  1 milliárd dollár az aprópénz még így is ezen a szinten...
 • Elemir #3
  Micsodaaaa???

  Legyen 10 dollár nyeresége telefononként, ami azért nem annyira sok.

  Nokia 97,87 millió mobiltelefon x 10 dollár, az 978 millió 700 dollár!
  Miről beszélsz?:)
  Az nem tudom hány dolláros átlaggal lehet számolni a tiszta nyereséget, de azért na.
 • Cat #2
  Az a baja a cégnek, hogy nem tudja a vásárlóit feljebb léptetni, és az olcsó telefonokon nincs nyereség.

  Az tök jó taktika szerintem, hogy Braziliában, Kínában, Indiában, Afrikában meg az egyéb fejlödő piacokra olcsó, egyszerű készülékeket gyárt, de hiába kelnek ezek el tizmilliószámra, ha ezeken készülékenként pár dollárt keres csak. A felsőbb szegmensben az Apple egyetlen telefonon több tucat dollárt keres (plusz lehúzza a szolgáltatót is!), azaz tizedannyi eladással sokszoros hasznot zsebel be.

  Azt kéne elérnie a Nokiának, hogy márkahűek legyenek a fogyasztói, és az az indiai szegény fiatal, ha megteheti, második (sokadik) telefonnak is Nokiát vegyen, ne váltson feljebb, más gyártóra.
 • Pretorian #1
  Ez 7-8 éve még úgy nézett ki, hogy Nokia-Motorola-Samsung-Sony Ericsson.
  Azelőtt pár évvel Motorola-Nokia-Samsung-Ericsson.
  Komoly.