Berta Sándor

Jön a Kindle Fire

Jeff Bezos, a cég vezetője bemutatta az Amazon legújabb táblagépét, amely elsősorban az árával akarja megnyerni a vásárlókat. A Kindle Fire egyelőre kizárólag az Egyesült Államokban lesz kapható.

A bemutatott Kindle Fire bevezető ára 199 dollár, ezzel gyakorlatilag fele annyiba kerül, mint az iPad. Mindennek azonban ára van, a hardveres felszereltség tekintetében a Kindle Fire ugyanis elmarad az Apple készülékétől, igaz, így sincs oka szégyenkezni. A tábla PC mérete 190 x 120 x 11,4 mm, súlya 414 gramm. A Kindle Fire által használt processzor Texas Instruments OMAP típusú, kétmagos, az órajele 1 GHz és az eszköz összesen 512 megabájt RAM-mal, illetve 8 gigabájt flashmemóriával gazdálkodhat. A memória mennyisége nem bővíthető. Van WLAN-modul, USB-port és 3,5 mm-es fejhallgató-csatlakozó, ugyanakkor a kamera és a mikrofon hiányzik, így nincs lehetőség például videotelefon-beszélgetések bonyolítására.


A beépített érintőképernyő 7 collos, úgynevezett Gorilla üveg, vagyis ellenáll a különböző karcolásoknak, sérüléseknek. Az LCD az In Plane Switching (IPS) technológián alapul, 16 millió szín megjelenítésére képes, felbontása 1024 x 600 képpont. A Kindle Fire maximális üzemideje 7,5 óra videók lejátszása esetén és 8 óra e-könyvek olvasásakor.

Jeff Bezos kiemelte, hogy a Kindle Fire nem egy önálló termék, sokkal inkább egy szolgáltatáscsomag egyik eleme. Az Amazon gyakorlatilag az Apple megoldását másolta le. A cél ugyanis az, hogy a felhasználók számára különböző tartalmak (könyvek, zeneszámok, alkalmazások stb.) legyenek elérhetők, éppúgy, mint az iTunes esetében is. A Kindle Fire a rendszernek csupán az egyik elemét jelenti, további elem az Amazon MP3, a korábban bemutatott Cloud Player és természetesen a digitális könyvesbolt, amelyben újságok is elérhetők. Aki megvásárolja a táblagépet, az 30 napig ingyenesen használhatja a Prime nevű videoszolgáltatást.


A bemutatón elhangzott, hogy a készülékek tulajdonosai több mint 100 000 könyvhöz, ugyanennyi filmhez és televíziós sorozathoz, valamint több mint 17 millió zeneszámhoz férhetnek hozzá. Bezos szerint azonban ez még csak a kezdet. A különböző tartalmakat nem csak az eszközön lehet tárolni, hanem lehetőség van arra, hogy azokat bárki ingyen feltöltse az Amazon Cloud szolgáltatásába, az ottani tárhely ugyanis korlátlan. Ez a megoldás szintén hasonlít az Apple egyik rendszerére, az iCloudra.

Némileg meglepő ugyanakkor, hogy a termékre az Android 2.1 került. Igaz, cserébe az Amazon munkatársai az operációs rendszert tökéletesen optimalizálták a táblagépre. Az új eszközhöz egy új szoftver is jár, ez az Amazon Silk nevű böngésző, ami szintén a Cloud-technológián alapul. A Silk hasonlóan működik, mint az Opera Turbo: az egyes oldalak tartalmának jelentős részét a szerverek dolgozzák fel, majd a honlap megjelenését teljes mértékben a táblagép felbontásához igazítják. A cél az, hogy az egyes portálok minél gyorsabban betöltődjenek.


A hiányosságok között meg kell említeni, hogy a felhasználók nem férhetnek hozzá az Android Markethez és a Google különböző alkalmazásaihoz sem. Ehelyett az Amazon saját alkalmazásboltjában válogathatnak a szoftverek között.

Bezos a Kindle Fire mellett három új Kindle elektronikus könyvolvasót is bemutatott, amelyeknek 6 collos képernyőjük van, a méretük 17 cm x 12 cm x 1 cm. A belépő szintű Kindle 79 dollárba kerül, nincs sem billentyűzete, sem érintőképernyője, ehelyett egy navigációs gombbal lehet vezérelni. A súlya 170 gramm, míg a beépített memória 2 gigabájt. A másik két modell a Kindle Touch és a Kindle Touch 3G. A Kindle Touch súlya 220 gramm és 4 gigabájt beépített memóriával gazdálkodhat. Az ára WLAN-modullal 99 dollár. A Kindle Touch 3G pedig 150 dollárba kerül.

Az Amazon nemrég jelentette be, hogy az új tábla PC piacra dobásával párhuzamosan átalakítja a honlapját is. A cél az, hogy az oldal kinézetét a táblagépeken való megjelenéshez igazítsák és a digitális tartalmakat állítsák a középpontba. A cél az, hogy a honlap a korábbinál átláthatóbb legyen, a menüpontok is nagyobbak legyenek, így a táblagépeket használók is kényelmesebben leadhassák a megrendeléseiket. Emellett ismertté vált, hogy a konszern digitális könyvkölcsönző szolgáltatást is indítana.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kindle #42
    Nem tudja valaki, mikor jelenik meg pontosan Magyarországon?
  • ferkovacsics #41
    Üdv!

    Én most rendeltem meg az idealer.hu-tól, nagyon várom:-P

    Majd jól kipróbálom és megírom:-P
  • endrev #40
    Garou, neked tényleg 486SX-ed van?

    (A DX sokkal gyorsabb. 3D animációra is jobb.)
  • Garou #39
    Egy-másfél hónapja vettem egy Kindle olvasót. Napi 2-3 órát használom, és maximálisan meg vagyok vele elégedve minden téren. Egyszer sem töltöttem még, amikor kivettem a csomagból kb félig volt, másoltam rá pár könyvet, és még mindig megy.

    A "kis" kijelző sem probléma, nem zoom-olni kell bizonyos könyveknél, hanem elforgatod 90 fokot a képet, és annyi. Kicsit többet kell így lapozni, na bumm. De eddig egy ilyen könyvem van, aminél így használom.

    A szemnek sokkal jobb, mint a tablet. Kvázi mintha sima papírt olvasnál. Ezt aki veszi az tehát csak olvasásra vegye, ne netezni, mert elsősorban nem arra való. Ez egy hordozható könyvtár, minden másra ott a tablet.
  • valaé valaé ná #38
    3 éve van egy Pixelar HanLin olvasóm, na annak igazán durva az üzemideje. Több hónap volt az akksi fénykorában, 7000-8000 lapozás a PRC formátumoknál. Ráadásul úgy, hogy ki sem kellett kapcsolni, mindig az utolsó oldal volt rajta. Tavaly vettem Kindle3-at, azért az szebb és gyorsabb, de tényleg kisebb az üzemideje. Egy fél év múlva elővettem a régit, mert eltört a kindle kijelzője és még mindig nem merült le az öreg masina! Ráadásul cserélhető az akksija, valami nokia szerű szabványosnak tűnik.

    Nem tudja valaki, hogy félig törött kijelzőjű, de működőképes Kindle 3-at hogyan tudnék gazdaságosan javíttatni, vagy eladni ?
  • Kingfisher #37
    Egy hetet keveslem, hacsak nem intenzíven végigolvasod minden napod :) Nekem átlagos napi 4-5 óra olvasás mellett is simán kibír 2 hónapot az aksi. Hozzáteszem, hogy PDF-eket nem olvasok rajta, leginkább mobikat.
  • Sir Ny #36
    Nincs bekapcsolva. Nem használom a wifit.
  • Komolytalan #35
    Lehet bekapcsolva van a wifid, akkor sokkal gyorsabban merül. Amúgy Rejtő könyveket olvasgattam, mondjuk hagyományos méretben olyan 200-250 oldal/könyv, szóval tényleg nem hosszúak.
  • Sir Ny #34
    Elég rövid könyveket olvashatsz. Vagy nekem merül gyorsabban. Mondjuk így is kitart mondjuk egy hétig, de több hétig már nem.
  • Komolytalan #33
    "Tableteknél a használati idő órákban, e-readereknél napokban mérhető."
    Mondjuk azt hogy inkább hetekben, mondjuk egy Kindle-nél. Én elvittem nyaralásra, félig feltöltve, elolvastam 4 könyvet (mert végig esett az eső), és hazahoztam 1/4 töltöttségen. Mondjuk ha zoomolgat rajta az ember akkor gyorsabban merül, úgy talán 2 hetente is töltőre kell rakni.