Berta Sándor

A táblagépekhez optimalizálja honlapját az Amazon

A Kindle tábla PC piacra dobásával párhuzamosan a társaság átalakítja a honlapját is. A cél az, hogy az oldal kinézetét a táblagépeken való megjelenéshez igazítsák és a digitális tartalmakat állítsák a középpontba.

Megújul az Amazon portálja; a Kindle tábla PC piacra dobása mellett ez is részét képezi a cég stratégiájának. Az újjáalakuló honlapot kifejezetten a táblagépeken való megjelenésre optimalizálják. Sally Fouts, az Amazon szóvivője a The Wall Street Journalnak azt mondta, hogy az új dizájnt várhatóan szeptember végén fogják bemutatni, de a tesztek már a múlt héten elkezdődtek. "Az új külcsínt folyamatosan mutatjuk be az ügyfeleinknek, de azt nem tudom megmondani, hogy pontosan mikortól lesz általánosan elérhető" - tette hozzá Fouts.

Az újjávarázsolt oldalon az elektronikus könyv-, a zenei, a film- és a szoftverletöltések kerülnek majd a középpontba. A keresőmező az eddiginél sokkal nagyobb lesz és a portálon a korábbinál jóval kevesebb elemet helyeznek el, ennek köszönhetően sokkal több lesz a fehér felület. A cél az, hogy a honlap a korábbinál átláthatóbb legyen, a menüpontok is nagyobbak legyenek, így a táblagépeket használók is kényelmesebben leadhassák a megrendeléseiket. Emellett kiemelten jelenik majd meg az Amazon online zenei szolgáltatása azért, hogy a tábla PC-k tulajdonosai gyorsabban hozzáférhessenek a zenei kínálathoz.

A változtatással a vállalat egyértelműen arra a trendre reagál, ami szerint az elektronikus tartalmak lassan átveszik a hagyományos termékek helyét és egyre fontosabbá válnak. A világ legnagyobb online kereskedőjének számító cég az Egyesült Államokban már most több e-könyvet ad el, mint hagyományos kötetet. Változnak a felhasználói szokások, a társaság ezekhez alkalmazkodik. A Kindle táblagép a legújabb információk szerint 7 collos érintőképernyővel fog rendelkezni,és nagy hasonlóságot mutat majd a Blackberry Playbook nevű modelljével. Az Android 2.2-es operációs rendszerével szállított első készülék várhatóan november elején jelenik majd meg, bevezető ára 250 dollár lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #17
    A cikkbol:
    "Totally apps were sold on $1.43 billions. Apple takes only 30% which is $429 millions. Then we should subtract commission of credit card processors and cost of storage and delivery infrastructure. And after that it’s only $189 million for Apple."

    Tehat van 1430 millio beveteluk, ebbol 30% 429, ennek a fele megy a tranzakciot kezelo bankok fele, tehat marad 214 millio, amibol 25 millio a mukodesi koltseg. Ez azt jelenti, hogy 13%-os haszonkulccsal dolgoztak. Ertem en, hogy a 100%-os haszonkulcshoz kepest, amit a hardver eladasok hoznak ez keves, de akkor is nyereseg es joval nagyobb mint amennyit a google kaszal. Ha ennyire keves a bevetel belole, akkor adhatnak ingyen a fejlesztoi licenszeket es kerhetnenek mondjuk 20%-os reszesedest is, meg akkor is nyereseges lenne az appstore es meg tobb lelkes fejleszto lenne.
  • asgh #16
    Nem igazán értem miért kell egyszerű tényeket szubjektíven kezelni.
    2010-es adatok:
    http://bees4honey.com/blog/uncategorized/how-much-does-apple-earn-on-appstore/
    Ezek szerint 1.4milliárd összbevételből 185 millió maradt az apple-nél, a többi megy a fejlesztőknek.
    Érdemes összevetni a 185 milliós nyereséget azzal a 33 milliárddal, amit az apple más üzletágakon keresett. Ilyen nyereségrátánál az apple már simán leállít termékeket.
    Az iOS tehát nem azért zárt rendszer, hogy az Apple ezen keresse halálra magát, hanem hogy garantálja a bevételt a fejesztőknek, mert az emberek először pénzért dolgoznak és csak szabadidejükben foglalkoznak a hobbijukkal.
    A droid ezzel szemben a legjobb úton halad afelé, hogy hobbi platform legyen, mert nehéz bevételhez jutni a fejlesztésekből a sok ingyenes alternatíva és warez miatt.
  • kvp #15
    Az appstore par webszerverbol all, es a hardveren osztozik az itunes-al. A mukodtetesi koltseg kozelit a 0-hoz, mivel az itunes-on tarolt zenei/video file-okhoz kepest az alkalmazasok merete elhanyagolhato. A levont 30% a tiszta nyereseg. Az app-ok bevizsgalasi koltseget a fejlesztok fizetik (elore), amikor account-ot nyitnak az apple-nel, tovabba minden kirakott alkalmazas utan. Azert nem frissitenek olyan gyakran az appstore-ban mint az ingyenes market eseten, mivel a szoftverfrissitesek es a hibajavitasok kirakasa is penzbe kerul a fejlesztoknek, de hasznot nem hoz. A developer license draga ios-hez, es a fejlesztoi eszkozok is penzbe kerulnek, sot meg a hardvert is csak az apple-tol lehet hozza megvenni. Ehhez kepest az android majdnem teljesen ingyenes a fejlesztok szamara is, bar a sok ingyenes program miatt beveteluk sem lesz annyi.

    Az apple mindig mindenen keres, nagy a nyereseguk a hardveren, az itunes-on es az appstore-on is. A google is kaszal, de nem annyit, mivel meg mindig a piacszerzes a celjuk, ami most eppen veletlenul az embereknek jo, mert olcson kapnak jot. Sot lehet teljesen ingyen is nagyon jo dolgokat talalni.
  • asgh #14
    Pontosítsunk:

    Az Apple nem keres az AppStore-on. A forgalmazott szoftverek árából levont 30% éppen elég a bolt üzemeltetésére. Az Apple nem az alkalmazásokon akar keresni, hanem azon, hogy az AppStore mint szolgáltatás eladja az Apple cuccait, azaz az AppStore nem termék, hanem marketing eszköz.
    Az egész AppStore koncepció lényege, hogy a programozók keressenek az alkalmazásokon, mert akkor lesz elég olcsó, de minőségi szoftver az iOS eszközökre.
  • kvp #13
    Azert megneznem, hogy egy weboldal eseten hogy toltene fel valaki flash-es tartalmat ios-es gepre. Az adobe air egy fordito, ami a flash-es kodot leforditja objective c-sre, majd abbol keszit nativ ios-es binarist. Ez egy weboldal eseten jarhatatlan megoldas. Ezert van az amit a cikkben is irnak, hogy az ios-re celzott oldalkbol kimarad a flash.

    Ha a bongeszest is letiltja az apple, akkor kb. semmit sem for erni az ios, mivel nem minden weboldalnak letezik applet-es valtozata, aminek meg igen, ott az applet olyan buta, hogy ahhoz kepest a wap egy luxus. Arrol nem beszelve, hogy a google valoszinuleg blokkolna az osszes ios-es gepet, es ha mar ottvannak, akkor jo esellyel a macos-eket is. Az alternativa meg microsoft-nal van, ami mar most is ott tesz keresztbe az ios-nek ahol tud. (pl. ms szolgaltatasokhoz ritkan talani ios-es app-ot)

    Egyszer mar leszedtek az osszes air-es app-ot az appstore-bol, azota is csak azert maradhatnak meg, mert az air utan az apple fizetos forditojan es fizetos fejlesztoi account rendszeren is at kell hajtani a flash-bol forgatott kodot, ami a vegen lassabb lesz mint android alatt egy normal weboldalba agyazott sima flash-es kod, raadasul nem lehet ugyanazt a kodot kirkani a desktop-os es a mobilos latogatok ele. Az android ezzel szemben ugyanazzal a webkit-es bongeszovel viszi siman a desktop-ra irt oldalakat is es meg hasznalhatoak is. Mindezt mind a latogatok, mind a fejlesztok szamara teljesen ingyen.

    ps: Az android alatt a normal alkalmazasokat is a webkit-re epulo motor rendereli, tehat a normal gui is egy szoveges leiro nyelvet hasznal az alkalmazasok feluletenek osszerakasara, ezert is megy android alatt annyifele keszuleken viszonylag egyseges kulsovel minden. Mivel a legtobb alkalmazas java+xml alapu. (ahol gondok szoktak lenni, azok a nativ c-s programok, ezek foleg pc-s vagy ios-es jatekok port-jai) Egyebkent azt sem tiljta senki, hogy valaki app-on belul jelenitsen meg flash-es bongeszos jatekokat vagy emulatorban futtasson regi programokat, ami a ios alatt eddig azonnali tiltast vont maga utan. (android alatt egesz jol megy a dosbox is, sot emulatorban meg egy windows is elindithato)
  • Komolytalan #12
    Pontosítsunk: nem a flash van letiltva, hanem a böngészőben futó flash. Ha flashben összerakod az Air alkalmazást, azt már fel lehet rakni a marketre, függtlenül attól, hogy mennyivel lassabb az Objective C-re fordított változat, mint az eredeti (lényeg a zsozsóka jobs bácsinak).
    Ha a html5 olyan szintre fejlődik, hogy túl sok pénzt vesz ki jobs bácsi zsebéből, akkor a böngészés is le lesz tiltva iOS-en. Akkor meg a flash (mint AIR fejlesztő eszköz) jobban a képben lesz, mint a html5 meg a JS.
  • kvp #11
    A flash minden ios-es apple gepen le van tiltva. Innentol hiaba megy android alatt, a jelentos apple-os tabor miatt nem hasznalhato mobil kompatibilis oldalakon.
  • Komolytalan #10
    Flash mitől esik ki? 2002-ben csináltam olyan oldalt, amely stage méret változást figyelte, és ehhez alakította a tartalmat. Szerintem továbbra is a flash az egyetlen olyan kliens oldali eszköz, mivel le tudom kérdezni a képernyő dpi-t, és az alapján tudom beállítani hogy mekkora legyen egy gombóc.
  • Gerygrey #9
    Ha a full HD-t nem is, de az 1280-as szélességet lassan be lehetne célozni. Ennél kisebb felbontás már tényleg csak a leggagyibb netbookokon és tableteken (pl ájped, hehe, szégyen) van. De a tableteken és telefonokon van jól működő pinch-zoom, úgyhogy nagyjából lényegtelen a felbontás - a 800*480 felbontású galaxy S-en is tökéletes az 1000 széles Index, sokkal szívesebben böngészem telefonon is a desktop verziót, mint a hótgagyi, WAP-os időket idéző mobilverziót (amilyen például az SG-nek is van)
  • kvp #8
    Nem a meret az igazan fontos, mert a modern bongeszok barmekkora meretben tudnak renderelni. A design atszabasakor fontos szempontok:
    -jol tordelheto/nyujthato legyen (tehat adaptiv meretu)
    -ne legyenek benne hover-t igenylo menuk, mert az sok gepen (pl. ipad) nincs
    -lehetoleg nativ legordulo menuk legyenek, ne script-ezettek, mert ezeket automatikusan tablet-esiti a bongeszo
    -az erzekeny teruletek lehetoleg eleg messze legyenek a kis kijelzo vagy a vastag ujjak miatt es eleg nagyok legyenek

    A hagyomanyos javacript-es/flash-es legordulo menuk igy kiesnek, bar pl. az index mobil verzioja altal hasznalt elocsuszo tab-os megoldas nekem jobban tetszik, de azt joval nehezebb minden mobil gepre jol megirni. A masik ami alapvetoen az ilyen optimalizaciokor kimarad, az a funkcionalitas, amitol nagyon butava valik 1-2 oldal. (pl. az sg-nel a mobil verzio helyett a desktop valtozatot erdemes hasznalni telefonon is) Egyebkent ha van a tablet-en/telefonon dpad vagy analog kar (sok htc, se telefonon van), akkor a hagyomanyos oldalak is kezelhetoek maradnak, mivel ezekkel akar egy 8 pixeles linkre is ra lehet kattintani es meg a kepernyo is tiszta marad.