Berta Sándor

Digitális könyvkölcsönző szolgáltatást indítana az Amazon

Az amerikai vállalat lehetővé akarja tenni a felhasználók számára, hogy akár ki is kölcsönözhessék a rendszeréből a nekik megtetsző digitális köteteket. A kiadók ugyanakkor egyáltalán nem fogadták kitörő örömmel az ötletet.

Az Amazon újabb nagyszabású tervekkel állt elő. Ezek egyike, hogy a cég lehetővé tenné ügyfeleinek a digitális könyvek kölcsönzését. Amennyiben az elképzelés megvalósul, úgy a vállalat az Apple konkurensévé válhat. A The Wall Street Journal tudósítása szerint az Amazon jelenleg is tárgyal a kiadókkal, azok azonban nem igazán lelkesednek az ötletért.

Az új rendszer hasonlítana a jelenlegi Prime szolgáltatásra. Utóbbi keretében az amerikai felhasználók évi 79 dollárért nem csak ingyen kapnak meg minden rendelést, hanem a szállítási időtartam is legfeljebb 2 nap és ráadásul online hozzáférhetnek körülbelül 5000 filmhez, amiket streamelve nézhetnek meg. Az elképzelések szerint a könyvkölcsönző platform is hasonló módon működne. A felhasználók egy átalánydíjat fizetnének, amiért cserébe kikölcsönözhetnék a digitális köteteket. Mindez azonban visszavetheti a digitális könyvek eladásából befolyó összegeket és hátrányos helyzetbe hozhatná a könyvkereskedőket, ezért számos kiadónak egyáltalán nem tetszik a javaslat.

Az Amazon rugalmasan állt a kiadók érveihez és akár engedményekre is hajlandó lenne. Így például eleinte csak a régebbi digitális műveket lehetne kikölcsönözni, emellett a vállalat korlátozná a havonta kikölcsönözhető digitális könyvek számát. További javaslat, hogy a kiadók részesülhetnének a kölcsönzésért fizetett összegekből. Szeptember elején bukkantak fel új információk az Amazon táblagépéről, amely várhatóan novemberben kerül a boltok polcaira. A Kindle tábla PC bevezető ára 250 dollár lesz és ez az összeg magában foglalja majd a Prime szolgáltatás használatát is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Komolytalan #4
    Szerintem már elért oda. Ha a kiadók nem adják be a derekukat, akkor kiadja ő a szerzők könyveit.
  • Komolytalan #3
    250 volt az legutóbb is. És igen, egy egy magos tabletet, ami alatt van normálisan optimalizált oprendszer, 1/3 Galaxy Tab, vagy 1/2 iPad áráért.
  • asgh #2
    Az amazon e-book részlegének el kell jutnia egy szintre, amikor túl sokat veszítenének a könyvkiadók, ha összevesznének vele, és onnantól ő diktálhatja a feltételeket. Lehet, hogy már el is jutottak oda, csak a piaci szereplők még nem fogták fel.
    Anno az apple csak úgy kapta meg a lemezkiadók beleegyezését az iTunes-hoz, hogy agyrém feltételeket kellett teljesítenie. Most már túl nagyra nőtt az iTunes befolyása, a felhasználói szokások megváltoztak, ezért az apple szépen be is int a lemezkiadóknak és pl. nem rég másolhatóvá tették az iTunes-től letöltött fileokat.
    Szvsz ugyanez lesz az amazon e-book üzletével is.
  • H3nG #1
    Legutóbb még csak 200 dollár volt :( Szépen tolják felfelé. A vége az lesz hogy egy 1magos tabletet akarnak eladni egy galaxy tab áráért?