Berta Sándor

A világ legnagyobb biometriai adatbázisát építi a Facebook

A Facebook funkciója már korábban is nagy vitát váltott ki, azonban most újabb kritikával kénytelen szembenézni. Egyre valószínűbbnek tűnik, hogy a kérdésben az európai hatóságok mondják majd ki a végső szót.

Prof. dr. Johannes Caspar hamburgi adatvédelmi biztos közleményében azt hangsúlyozta, hogy a Facebook arcfelismerési funkciója súlyosan sérti nem csak a német, hanem az európai adatvédelmi jogot is. A jogász többek között azzal vádolta meg a közösségi portált, hogy félrevezeti a felhasználókat és a biometriai adatok azonnali törlését követelte.

A Facebook lehetővé teszi a feltöltött képeken látható arcok felismerését és az arcokhoz kapcsolódó személyek megjelölését. Mindez egy praktikus funkció, amelynek sok rajongója van - mondhatja a Facebook. Sérti az adatvédelmet - állítják a jogászok. A Tag Suggestions nevű vitatott funkciót a platform két hónappal ezelőtt tette elérhetővé az európai internetezők számára is és gyakorlatilag azonnal támadta többek között az Artikel 29 nevű európai adatvédelmi szakembereket tömörítő csoport, amely bejelentette, hogy vizsgálatot indít az ügyben. Emellett Graham Cluley, a Sophos biztonsági cég elemzője is bírálta a megoldást.


Caspar már akkor is szót emelt az adattárolás ellen. Most közölte, hogy alighanem a világ legnagyobb biometriai adatbázisa jöhet létre a Tag Suggestions segítségével, ezért minél előbb minden eddig rögzített adatot töröl(tet)ni kellene a Facebook rendszeréből. Ráadásul a jelenlegi adatvédelmi megoldások félrevezetőek, mert a funkciót nem lehet kikapcsolni, csak elrejteni. "A biometriai jellemzők tárolásához az érintett személyek előzetes, egyértelmű beleegyezése szükséges. Az automatikus arcfelismerés súlyos beavatkozás az egyes emberek információs önrendelkezési jogába. Egy globálisan működő vállalatnak ezt a jogot figyelembe kell vennie. A Facebooknak ezért sürgősen teljesítenie kellene a követeléseinket" - írta a szakember.

"Meg fogjuk vizsgálni a hamburgi adatvédelmi biztos kijelentéseit. Ugyanakkor nyomatékosan visszautasítunk minden olyan bírálatot, amely arra vonatkozik, hogy nem teljesítjük az Európai Unió adatvédelmi törvényeiben foglaltakat. Sokan jelezték, hogy kényelmes számukra ez a megoldás, mert lehetővé teszi, hogy az online identitásukat könnyebben és biztonságosabban kezeljék" - reagált a felvetésre a Facebook egyik szóvivője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Master91 #48
    Komolyan, kezdek félni, hogy az egyik reggeli Blikkben a címlapon ez a felirat fogad: " A Skynet valóban elszabadult!"
  • dondore #47
    Ilyet nem állítottam. Lehet értelmezési problémáid vannak.
    Viszont remekül gépelsz.
  • Rotyoka #46
    Kísérleti... ^^

    Agyi hullámaidat figyelik az UTCAI szarminőségű térfigyelők :DA:DSA:DSA:SDA:ASD:ASD::ASDAS:DSADSAD:ASD::SADSADSDA:DA:DSA:DSA:SDA:ASD:ASD::ASDAS:DSADSAD:ASD::SADSADSDA:DA:DSA:DSA:SDA:ASD:ASD::ASDAS:DSADSAD:ASD::SADSADSDA:DA:DSA:DSA:SDA:ASD:ASD::ASDAS:DSADSAD:ASD::SADSADSDA:DA:DSA:DSA:SDA:ASD:ASD::ASDAS:DSADSAD:ASD::SADSADSDA:DA:DSA:DSA:SDA:ASD:ASD::ASDAS:DSADSAD:ASD::SADSADSDA:DA:DSA:DSA:SDA:ASD:ASD::ASDAS:DSADSAD:ASD::SADSADSDA:DA:DSA:DSA:SDA:ASD:ASD::ASDAS:DSADSAD:ASD::SADSADSDA:DA:DSA:DSA:SDA:ASD:ASD::ASDAS:DSADSAD:ASD::SADSADSDA:DA:DSA:DSA:SDA:ASD:ASD::ASDAS:DSADSAD:ASD::SADSADSDA
  • dondore #45
    Discovery. Kísérleti stádiumban van csak. De ezek már működnek.

    Bár ezek 'csak' hangtónusokat figyelnek.
    Mielőtt ugrálsz, tájékozódj.
  • Rotyoka #44
    Ezt a londoni baromságot melyik fogyatékos haverodtól hallotad? :D:D:
  • Rotyoka #43
    Nem egy helyen archíválják...

    Hidd el lehetséges. Amíg egy magán személy olyan adatbázist létre tudott hozni, hogy a weboldlak 90%-a megnézhető, hogy milyen volt mondjuk 1999 ben az aktuális hírekkel együtt addig szerinted a katonaságok nem tudnak mindent menteni?
  • dondore #42
    Epitgetik itt a rohadt nagy adatbazisokat ezek a cegek/titkosszolgalatok/stb. Londonban a kamerak egy resze mar az agytevekenysegedet is figyelik, hogy mennyire agresszivak az agyhullamaid, tiszta '84, aztan egy ilyen barom Norveget meg megsem tudott kiszurni a sok nagytudasu.

  • Sir Ny #41
    Ám amire én gondolok az az, hogy még ha Zuckerberg személyesen állítaná, hogy letörölte, akkor sem lehetne jogilag meghúzni, ha nem tette meg. Ha a szomszédomnak mondok valamit, és azt állítja, hogy elfelejtette, akkor sem lehet megbüntetni, állambácsi meg nem véd ::((
  • Sir Ny #40
    Valóban, a leírt mondat hibás ( lsd.: van legalább egy tehén, aminek egyik oldala fekete ), ám az általa képviselt gondolat, ami megjelenik az emberek fejében, közelebb áll az igazsághoz, mint a te agyongyengített ( ennyi erővel? kvázi? tölteléknek egyszer? minek? ) mondatod, amit már addig gyengítettél, hogy semmit nem állítottál ( ugye nem lehet cáfolni, márpedig minden, ami állítás, azt cáfolni is lehet ( vagy nem, talántán erről beszélt Gödel, de lehet hogy nem ) ).
  • philcsy #39
    A kijelentésed igy túl erős. Ez kb azt jelentené, hogy az internetet folyamatosan archiválják.Ez pedig kivitelezhetetlen. Bár tényleg készülnek másolatok, de azok csak korlátozott ideig tárolódnak. Ha az adatod nem olyan jellegü amire éppen igényt tartanak, akkor az nem fog hosszú ideig tárolódni. Tehát ha én felrakok a weboldalamra egy képet amin éppen kezet mosok, majd tőrlőm onnan, az előbb utóbb tőrlődni fog minden adatbázisból.
    Tehát a kvázi jelző elengedhetetlen.