Berta Sándor

Németország betiltaná a Facebookon szervezett partikat

Több tartományi belügyminiszter is amellett foglalt állást, hogy a közösségi portál segítségével szervezett összejöveteleket mielőbb be kell tiltani, mivel könnyen ellenőrizhetetlen eseményekké válhatnak.

Az elmúlt hetekben több alkalommal is bebizonyosodott, hogy egy a Facebookon meghirdetett és megszervezett születésnapi buli akár tragédiába is torkolhat. A felhasználók ugyanis egész egyszerűen nem mérték fel, hogy egy több száz ember részvételével zajló esemény milyen felhajtással jár. Ezenkívül a szervezők azt sem tudják garantálni, hogy a rosszulléttel küzdő résztvevők gyorsan orvosi segítséget kaphatnak. Ráadásul több esetben került sor - elsősorban az elfogyasztott alkohol hatására - randalírozásra és erőszakos cselekményekre.

Wuppertalban egy ilyen partit végül a rendőrségnek kellett feloszlatnia, az eredmény: 16 sérült. A 800 vendég közül 41 őrizetbe vettek, míg három személyt csendháborítás és testi sértés miatt tartóztattak le. Június elején pedig Hamburgban egy fiatal lány véletlenül több száz embert hívott meg a platformon keresztül a 16. születésnapja alkalmából rendezett ünnepségre. Az eseményen végül több mint 1500 vendég jelent meg, akiknek egy része randalírozni kezdett. A tömeget végül 100 rendőr oszlatta fel.


Június 3, péntek, Hamburg, egy Thessa nevű lány bulijára 1500 ember ment el, ezért 100 rendőr vonult ki

"Amennyiben a közrendet és a nyugalmat veszélyeztetik, úgy a Facebook-partikat be kell tiltani. Ellenkező esetben fel kell oszlatni. A tartományoknak következetesen be kell tartaniuk a törvényeket, egyúttal javítaniuk kell a fiatalok és a szülők körében végzett felvilágosító munkán. Be kell vezetni az iskolákban az internet-jogosítványokat azért, hogy a diákokat felvilágosíthassák arról, hogy milyen veszélyek leselkedhetnek rájuk. A tinédzserek sokszor azt sem tudják, hogy mit művelnek" - jelentette ki Uwe Schünemann alsó-szászországi belügyminiszter.

Ralf Jäger északrajna-vesztfáliai belügyminiszter osztotta kollégája véleményét: "Amennyiben egy bejelentett Facebook-partin konkrétan beigazolódik, hogy a résztvevők vagy más személyek veszélynek vannak kitéve, úgy a helyi hatóságoknak meg kell tiltaniuk az esemény megtartását. A gyerekeimnek azt tanácsolom, hogy ne menjenek el ezekre a rendezvényekre, mert soha nem lehet tudni, hogy kik lesznek még ott. Teljesen más és sokkal békésebb egy olyan Facebook-parti, amire valaki csak a barátait hívja meg, mivel az ott megjelenők egy kulturális körből kerülnek ki."

Joachim Herrmann bajor belügyminiszter közölte: egy egyszerű születésnapi összejövetel könnyen "masszív biztonsági problémává" válhat, amelynek beláthatatlan következményei lehetnek. "Amennyiben nyomozás indul, úgy az elkövetőknek és a kárt okozóknak kell kifizetniük a rendőrségi bevetés költségeit is" - tette hozzá a politikus. S akkor ehhez még hozzájárulhatnak az egyéb költségek (szemétszállítás, romeltakarítás stb.) is. Az összeg végül akár a több ezer eurót is elérheti.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Ny #21
    "A kovetkezo ugyis az lesz, hogy osszehiv valaki ezer embert, aztan jol felrobbantja oket."

    Kérdés, hogy ez egy állam fogja-e csinálni a lakosaival, vagy a teroristák-e?
  • Merces #20
    ..egész használható ötleteid vannak..........
  • duke #19
    Ez az be, kell TILTANI a faszbukot. Azt kell mondani, hogy aki a faszbukkol az terrorista. Amugy is kesz csoda, hogy mar eddig is nem kerult a terroristak kezebe az egesz faszbuk.
    A kovetkezo ugyis az lesz, hogy osszehiv valaki ezer embert, aztan jol felrobbantja oket.
  • Reparamorf #18
    Igen, be kellene tiltani...
    A netet is, meg az össze-vissza gondolkodást is,
    - Hitler is meg Sztálin is ilyeneken agyalt...
    A hatalom nehezen tudja elviselni, ha valamihez csak kibicelhet,
    és nem pofázhat bele. És minden féle mondvacsinált ürüggyel, az állampolgár
    érdekeire hivatkozva le akarja gyűrni a szabadságot, azt a kis szabadságot ami még meg maradt a mi világunkban.
  • ozdimorgo #17
    Ha valaki olyan ostoba, hogy nem csak az ismerőseinek küldi el a meghívót, akkor megérdemli. Be kell tiltani az összes médiát, mert bármelyiken lehet nyilvánosan meghívót küldeni...
    Betiltani - ez jó. Agyament barmok
  • Rotyoka #16
    Először nekem is átvillant ez a fejembe, de én hamar el is vetettem mert mondom áá ez az én agyszülkeményem csak. Ezek szerint nem :D
  • blessyou #15
    Egyértelműen a szervezőket kell felelősségre vonni, és nem a Facebookot. A Facebooknak igazából annyit kellene tennie, hogy még egy plusz ellenőrző kérdést dob ki a meghívók elküldése előtt, hogy felvilágosítsa a túl sok meghívottal járó következményekről, és hogy ezért a szervezőnek kell vállalnia a felelősséget. Nem kell mindjárt betiltással reagálni, az első gondolatom nekem is az volt, hogy ez a demokratikus jogok korlátozására ad lehetőséget.
  • gutihole #14
    Nem nagyon ismerem a Facebookot, de a híradásokban úgy szerepelt, hogy publikussá tette az eseményt, ezáltal nem csak az ismerősei érték el, és a vadidegen emberek meg terjesztették egymás között.
  • Gerhard #13
    "egy fiatal lány véletlenül több száz embert hívott meg a platformon keresztül a 16. születésnapja alkalmából rendezett ünnepségre. Az eseményen végül több mint 1500 vendég jelent meg"

    Hogy a csudába lehet VÉLETLENÜL több száz embert meghívni?
  • Griphons #12
    Ezt remélem csak ironikusan írtad...