Berta Sándor

Száműzte keresőjéből a belgiumi újságok cikkeit a Google

A webes óriáscég megunta a szerzői jogvédőkkel folytatott vitákat és úgy döntött: a jövőben az online keresőjében nem jelennek meg a belgiumi francia és német nyelvű újságok anyagai.

A Copiepresse belga szervezet és a Google jogi vitája már több évvel korábbra nyúlik vissza. A vállalat 2006-ban pert vesztett az egyesülettel szemben. Az első fokon eljáró bíróság kimondta, hogy az amerikai társaság hírszolgáltatásában a jövőben már nem idézhetők vagy vehetők át francia nyelvű újságok hírei és cikkei. Később az ítélet jogerőre emelkedett és a konszernnek 3,5 millió dolláros kártérítést kellett fizetnie a belga lapoknak. A két fél 2007-ben megállapodott egymással, ám a viták ennek ellenére az elmúlt években tovább folytatódtak. A Copiepresse többek között 49 millió eurós kártérítést követelt a Google vezetőitől, mondván a cég keresőjének cache algoritmusa azután is tárolja a felindexelt cikkeket, írásokat, hogy azok az eredeti helyen már nem elérhetők, fizetős archívumba kerültek.


A tengerentúli óriáscég most unta meg az éveken át tartó konfliktust és drasztikus megoldással akarja elejét venni a további vitáknak: a keresőjében elérhetetlenné tette a Belgiumban megjelenő francia és német nyelvi újságokat és azok tartalmait. A hírt megdöbbenéssel fogadták a lapok. A La Libre belga újságnak nyilatkozó Hodey Francis, az IPM Kiadó ügyvezetője úgy ítélte meg, hogy a Google túlreagálta a közelmúltban született ítéletet. Egy jogász pedig úgy vélte: a vállalat visszaélt a piacvezető helyzetével. A Sudpresse.be oldalán felhívta az olvasói figyelmét arra, hogy a jövőben nem tudják majd a Google keresőjén keresztül elérni az újság cikkeit. A La Capitale tiltakozott a bojkott ellen és szintén azt hangsúlyozta, hogy a konszern visszaélt a piacvezető pozíciójával.

William Echiskson, a Google szóvivője sajnálatát fejezte ki a lépés miatt, de hozzátette: az ítélet nem csak a Google News szolgáltatást, hanem a keresőindexüket is érinti. "Semmi közünk a bojkotthoz. Nagyon örülnénk, ha a Copiepresse tartalmait újra felvehetnénk a rendszerünkbe. Ehhez azonban az kellene, hogy jelezzék: újra meg szeretnének jelenni a Google News kínálatában, továbbá, hogy lemondjanak a jövőbeli potenciális felelősségre vonásunkról" - közölte Echiskson. A határozat szerint egyébként a Google köteles 25 000 eurót fizetni minden egyes olyan francia vagy német nyelvű belgiumi újságcikk után, amely megjelenik a Google News rendszerében is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ktamas74 #31
    Kezdem úgy érezni, hogy a Google is kezd hasonlítani arra bizonyos kisgyerekre, akit mindig megvernek. Ha van rajta sapka, akkor azért, ha nincs rajta sapka, akkor meg azért. Nevetséges. Piac fölénnyel való visszaélés? Nem kötelező a szolgáltatásait használni.
  • balage187 #30
    Mar kiegyeztek: http://www.lesoir.be/actualite/vie_du_net/2011-07-18/google-reindexe-lesoir-be-851760.php

    Amugy erdekes volt ez. A cache ugyis folyamatosan frissul, a belga lapokon meg altalaban jo par napig elerheto egy cikk (legalabb 5-7 nap), szoval 1-2 nap vagy akar het nem hiszem, hogy annyit szamit. Azt meg ne varjak el, hogy atirjak az egesz keresoprogramot csak azert, hogy egy-ket senkit sem erdeklo belga lapot gyakrabban nezzen at a rendszer, hogy vajon fizetosek lettek-e mar a cikkek.

    Amugy sose ertettem mi ertelme van az archiv fizetosse tetelenek. Aki Google-ben talal meg egy mar archivalt cikket az nem hiszem, hogy egy cikkert elofizet. Aki meg rendszeres olvaso annak csak van annyi esze, hogy ami ugy gondolja kellhet neki a jovoben azt lementi. Azert a copy-paste talan mindenkinek megy meg.

    Azzal egyetertek, hogy legyen nagy verseny es figyeljek a nagy cegeket, hogy ne eljenek vissza a helyzetukkel. De azert a nagy cegeknek is van joguk. Ahogy a Microsoft-ot is hulyeseg volt basztatni olyan dolgok miatt, amilyenek miatt pereltek oket EU-ban. Raadasul itt szerintem nem teljesen egyoldalu volt a Google cselekedete, a lapok elegge provokaltak, gyakorlatilag mas felteteleket akart szabni nehany kis semmilyen belga lap, es ezert lettek elutasitva. Ha mondjuk mindenki mas megkapta volna ezeket a felteteleket csak ok nem, akkor lett volna visszaeles a helyzettel, igy nem hiszem.

    (Amugy csak a francia meg nemetnyelvu lapokkal volt bajuk, de azert sikerult egy holland nyelvu Google News screenshot-ot bevagni. :P)
  • lamer the true #29
    A helyzet jól leírja a világunkat. Sok kapzsi pénzt akar, pár hatalmas meg hatalmat gyakorol.
  • opeca #28
    De a Google rendszere így működik. Most mit is vártak? Hogy miattuk majd átszabják az egészet? Ugyan. Aki ennyit nem bír elviselni - ha jól tudom a cache is hetente havonta frissül - és nekiáll pereskedni azzal nem kell lacafacázni.

    És akkor még van képük azt mondani, hogy a Google túlreagálta. Pfff, eszem magáll, tyúkszaros vidéki havilap leáll hadakozni a google-al. Hát zsebre vágják őket, van a Google-nek kistrilliárd más felhasználója, nem fogja magát kiröhögtetni pár ilyen belga tuskó miatt.
  • opeca #27
    Jól tette a Google. Nem tetszik a rendszer?? Akkor szevasztok...

    Igazuk van. Nem fogják pár tuskó miatt átírni az egészet, úgyhogy egyértelműen ez a legegyszerűbb és legésszerűbb megoldás. Azok meg majd nyafoghatnak, hogy kimaradnak a buliból. Hát ez van.
  • kisemlős #26
    Levágták a belgák az aranytojást tojó tyúkot, fezabálták, és most keseregnek, nincs több aranytojás... Hát kérem szépen, így jártak! Egyet értek a google-val.
  • B0nFire #25
    Aszongyák: túlreagálta. Én is túlreagáltam volna, ha kifizetek három és fél misit, és még utána is pofáznak évekig. Én hamarabb az orrukra csaptam volna az ajtót.

    Piaci erőfölény ide vagy oda.
  • Vazeratti #24
    Visszanyalt a fagyi! :D
  • galocza #23
    böngészőválasztós hasonlatod akkor lenne helyes, ha a választóképernyő bevezetése után a tűzróka, a króm, vagy akármelyik elkezdett volna kapálózni, hogy jajjjmiazhogybeletettekminketszemétség.
  • lmisi #22
    Nehéz ügy valószínűleg ha indexel akkor cash-el is. A reakció inkább elébemegy annak hogy kívánsághangverseny legyen. pl. indexeljen de no cache, vagy 2 nap cache, csak a címet és az első két sort indexelje.
    Igazándiból cache nélkül nincs hatékony indexelés. A találat relevanciáját a szöveg alapján dönti el részben és ehhez hát ott kell lennie a cachben. Nyilván amikor keres valaki akkor a régebbi cikkekre is kiváncsi, de ehhez a casheben kell azoknak is lennie. Ráadásul ha archiválják az eredeti linkek döglöttek és csak a cache-ből olvasható. A fizetős archivot lehet nem is indexeli a gugli.

    Nyilván ha úgy mennek a gugléihozok a jómadarak, hogy te gugli a archív nálunk fizetős, de indexeld le azt is is korlátazottan jelenítsd meg mindenféle kínlódások közepette, de cserébe áttoljuk az előfizetési díjjak 10%-t talán lenne esélyük.