MTI

Lapbezárásba torkollt a brit telefonlehallgatási botrány

Az utóbbi évtizedek legnagyobb sajtóbotrányává kezd dagadni az egyik vezető brit bulvárlap telefonlehallgatási ügye, amelyről rendkívüli vitanapot is rendeztek a brit parlamentben.

A brit kormányfő teljes körű vizsgálatot ígért, a hirdetők pedig a héten sorra mondták le reklámszerződéseiket a súlyos botrányba keveredett újsággal. Most pedig kiderült, hogy vasárnap jelenik meg utoljára a súlyos etikai botrányba keveredett legnagyobb hétvégi brit bulvárlap, a News of the World. Az e címmel 168 éve létező tömeglap bezárását csütörtök este jelentette be Londonban a News International kiadócég elnöke, James Murdoch, a kiadót birtokló globális médiabirodalom, a News Corporation vezetőjének, Rupert Murdochnak a fia.

A teljesen váratlan és rendkívüli döntés előzményeként a héten nyilvánosságra került értesülések szerint a News of the World, Rupert Murdoch médiamágnás globális sajtóbirodalmának vezető konzervatív nagy-britanniai vasárnapi bulvárlapja öt éve egy elrabolt és meggyilkolt kislány mobiltelefonjának üzenetrögzítőjét törte fel és hallgatta le folyamatosan, exkluzív értesülésekre vadászva. A 13 esztendős Milly Dowler elrablása és brutális meggyilkolása annak idején hatalmas társadalmi felzúdulást keltett Nagy-Britanniában. Milly holttestét fél évvel a kislány elrablása után találták meg; a gyilkost nemrég ítélték életfogytiglani börtönre.


A News of the World az eddigi adatok szerint a gyermek eltűnését követő napokban nyomozta ki illegális módszerekkel Milly mobiltelefonjának kódját, és lehallgatta az aggódó szülők és barátok hívásait. Amikor az üzenetrögzítő betelt, és nem fogadott több üzenetet, a bulvárlap sztorira vadászó újságírói elkezdték törölni az üzeneteket az akkor már halott gyermek mobiljának rendszeréből, abban a reményben, hogy a beérkező újabb hívásokból valamilyen exkluzív értesüléshez jutnak.

A botrány még tovább dagadt szerdán, amikor az ügyet feltáró The Guardian - a legnagyobb baloldali brit napilap - megírta, hogy értesülései szerint a News of the World a 2005. július 7-én elkövetett, 52 emberéletet kioltó londoni öngyilkos merényletsorozat áldozatainak, illetve az áldozatok hozzátartozóinak mobil- és vezetékes telefonjait is valószínűleg lehallgatta. Mindemellett a Scotland Yard szerdán elismerte, hogy a laptól a rendőrség "néhány tagja" pénzt fogadott el információkért cserébe.

A telefonfeltörési ügyben szerdán rendkívüli vitanapot rendeztek a londoni alsóházban. Az estébe nyúló, igen indulatos vita során David Cameron brit miniszterelnök "abszolút gusztustalannak" nevezte a News of the World eljárását, és közölte, hogy az ügyben nagyszabású rendőrségi vizsgálat indult. Cameron nem zárkózott el az ügy nyilvános és teljes körű kormányzati vizsgálatától sem, de kijelentette: erre csak a rendőrségi vizsgálat lezárulta után kerülhet sor.

Az eset következményeképp a Ford autógyár - amely az elmúlt egy évben 1,4 millió fontot (410 millió forintot) költött a News of the Worldben elhelyezett reklámjaira - lprűbbam bejelentette, hogy "meghatározatlan ideig" nem hirdet az újságban. Az easyJet, a legnagyobb "fapados" brit légitársaság, a Tesco, a legnagyobb brit kiskereskedelmi hálózat és a T-Mobile mobiltelefon-szolgáltató szintén közölte, hogy fontolóra veszi hirdetései visszavonását.

James Murdoch a News of the World bezárását bejelentő csütörtöki nyilatkozatában "embertelen" módszernek minősítette a telefonfeltöréseket - jóllehet hivatalosan továbbra sem ismerte el, hogy a többi lap riportjaiban szereplő cselekmények valóban megtörténtek -, és közölte, hogy az ilyen eljárásoknak "nincs helyük" a Murdoch-féle sajtó- és médiacsoportban. A vasárnap megjelenő utolsó News of the Worldben nem lesznek hirdetések, és a példányok értékesítési bevételeit teljes egészében jótékonysági célokra fordítják. A lap kétszáz alkalmazottjának sorsáról a News International egyelőre csak annyit közölt, hogy a cégcsoporton belül más munkahelyeket ajánlanak fel nekik.

A lap mobiltelefon-lehallgatási ügyei az elmúlt években többször is komoly belpolitikai botrányt kavartak, miután rendre kiderült, hogy az újság munkatársai sztorikra vadászva közéleti személyiségek - színészek, tévésztárok, vezető politikusok, sőt a királyi család - telefonjait hallgatták le. Négy éve a News of the World udvari tudósítóját, Clive Goodmant és az általa felbérelt magándetektívet, Glenn Mulcaire-t több havi börtönre ítélték a királyi család mobiltelefonjainak feltöréséért és lehallgatásáért, de nemrégiben a lap további három munkatársát is őrizetbe vették hasonló esetek miatt. A News of the World volt főszerkesztője, Andy Coulson - aki az első ilyen botrány után lemondott - később David Cameron miniszterelnök kommunikációs igazgatója lett, ám az újabb lehallgatási esetek feltárása nyomán, idén januárban e tisztségéből is távoznia kellett.

Rupert Murdoch nagy-britanniai sajtó- és médiakonglomerátumába jelenleg - a most megszűnő News of the World mellett - a The Sun, a The Times és a The Sunday Times című lapok, valamint a Sky médiacsoport egy része tartozik. A The Sun a News of the World hétfőtől szombatig megjelenő testvérlapja, de külön szerkesztőséggel működik. A kiadócég csütörtökön nem erősítette meg azokat a találgatásokat, hogy a News of the World megszűnésével a The Sun heti hét napon át megjelenő napilappá válik, kitöltve a bezárt vasárnapi testvérlap által hátrahagyott piaci űrt.

A News of the World bezárásának hírét kormánykörökben kétségekkel fogadták. Kenneth Clarke igazságügyi miniszter a BBC-nek nyilatkozva úgy vélekedett, hogy a lapot "majd úgyis átnevezik", és más címmel megjelentetik. A News of the Worlddel mindenesetre a világ legnagyobb vasárnapi bulvárlapja tűnik el a piacról. Az újság átlagosan 2,7 millió példányban jelent meg minden héten, és hozzávetőleg 8,5 millió olvasóhoz jutott el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • chuky123 #4
    Ez hogy jött ki ekkora összeg? Ennyit buktak a tőzsdén?
  • asgh #3
    Játszunk el a gondolattal, hogy ez botrány nálunk hogy zajlott volna?

    --- fikció ON ---

    Az első néhány esetben minden hatóság, jogvédő szervezet, stb. széttárja a kezét, hogy hát sajtószabadság van, neki különben sem joga, sem lehetősége nincs fellépni az ilyen ügyekkel szemben.
    Erre persze az újságírók úgy elpofátlanodnak, hogy a sorozatos lebukások az emberek többségénél kiveri a biztosítékot.
    Amikor már mindenki látja, hogy muszáj kezdeni valamit a botrányokkal, az ügyészség hosszas rágódás után letartóztat néhány embert személyes adatok jogosulatlan birtoklása vádjával.
    A bíróság másnap szabadlábra helyezi őket (valamelyik Bárándy védi a vádlottakat), a perek 3-4 évig elhúzódnak, a végeredmény néhány év felfüggesztett, a vádlottak fellebbeznek.
    A legfelsőbb bíróság eljárási hibára hivatkozva újratárgyaltatja az ügyet, melynek az eredménye újabb 2 év után 200000ft pénzbüntetés lesz, melyet a vádlottak nehéz anyagi körülményeikre hivatkozva nem fizetnek be.
    Mindezen jó nagy lesz a felháborodás és egyre nagyobb lesz a nyomás a politikán, hogy csináljon végre valamit.
    A parlament hosszas politikai sárdobálás után szigorítja az újságírókra vonatkozó jogszabályokat és a büntetési tételeket.
    Erre válaszul azonnal facebook csoportok alakulnak és kb. 2-3 ezer ember kimegy a parlament elé tüntetni. A tüntetésen szóba kerül a 14. havi nyugdíj eltörlése is, ami a legnagyobb tapsot kapja. Az eseményekről a médiában - pártállástól függően - néha mint néhány száz, néha mint több százezer fős tüntetésről számolnak be. Gyurcsány Ferenc külön méltatja a kezdeményezést a blogjában és teljes ellenállásra szólít fel a küszöbön álló náci diktatúra ellen, mellesleg támadja az MSZP vezetését, amiért nem állt a tiltakozás élére.
    Az Európai Parlament Daniel Cohn Bendit javaslatára állásfoglalásban ítéli el Magyarországot.

    Hogy az egész balhé onnan indult, hogy újságírók teljesen törvénytelenül, súlyos traumát átélő szerencsétlen áldozatokat hallgattak le némi zaftos pletyka reményében, a végén már senkit sem érdekel. Ha esetleg akadnak olyanok, akik ezt, mint eredeti problémát felvetik, azokat ilyen-olyan pártok agymosott fanatikusának állítják be.

    --- fikció OFF ---
  • duke #2
    Azoknak is kiosztanek par pofont, akik megveszik ezeket a szar ujsagokat,mert vegulis miattuk van ez az orulet. Ok berelik fel ezeket az ""ujsagirokat"" .
  • bvalek2 #1
    A Népszabadság tulajdonosának mikor lesz ennyi önkritikája? A címlapon lehozott hazugságukkal 375 millió dolláros kárt okoztak a MOL-nak, és azon keresztül nekünk, az adófizetőknek. Az ma reggeli árfolyamon 68,8 milliárd forint! Vagy majd felfelé bukik a hazugságért felelős szerkesztő, mint a hamisított Teller-levél idején, és kész?