Berta Sándor

Szenátusi meghallgatás előtt Eric Schmidt

Amint arra a korábbi hírek alapján számítani lehetett, a Google felügyelőtanácsának vezetőjének meg kell jelennie az Egyesült Államok Szenátusának piaci versennyel foglalkozó bizottsága előtt.

A Consumer Watchdog nevű fogyasztóvédelmi portál arról számolt be, hogy nyaralás helyett Eric Schmidt kénytelen ellátogatni a Szenátusba és ott válaszolnia kell a piaci versenyügyekkel foglalkozó bizottság kérdéseire. A testület elsősorban a Google gyakorlatáról és esetleges piaci versenyt sértő ügyeiről akarja meghallgatni a vezetőt. A The Wall Street Journal szerint bár a webes vállalat minden erejével azon volt, hogy volt elnökének ne kelljen Washingtonba utaznia, azonban ezt végül mégsem tudta megakadályozni. A szenátorok ugyanis azzal fenyegetőztek, hogy ha Schmidt nem megy szép szóval, akkor kötelezik a megjelenésre.

Herbert Kohl wisconsini demokrata szenátor, a testület vezetője kijelentette: "Nagyon örülünk annak, hogy Eric Schmidt részt vesz a szeptemberi bizottsági meghallgatáson. Ez azt eredményezheti ugyanis, hogy egy valóban informatív és alapos meghallgatásra kerülhet majd sor." A szenátusi meghallgatás azonban csak az egyik probléma a Google számára, hiszen a cég eközben nem feledkezhet meg a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) által június végén indított vizsgálatról sem. Az FTC azt vizsgálja, hogy a konszern keresője kifejezetten a Google saját ajánlatait részesíti-e előnyben, s ezáltal visszaélt-e a piaci pozíciójával és hátrányos helyzetbe hozta-e a többi piaci szereplőt, vagy sem. A vizsgálat akár egy éven át is elhúzódhat.

A testület egyelőre még nem nyilatkozott az ügyről, ugyanakkor már számos piaci szereplőt megkeresett és a képviselői több alkalommal találkoztak a Google jogászaival is. Azt nem lehet tudni, hogy a társaság milyen szankciókra számíthat, ha bűnösnek találják, de az biztos, hogy ha a gyanú igaznak bizonyul, úgy az FTC megtilthatja a vállalatnak a jogsértő gyakorlat folytatását, illetve akár meg is büntetheti. A bizottság mellett egyébként Kalifornia, New York és Ohio állam ügyészeit is érdeklik a cég válaszai.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!