Alex

Gyorsan rövidre zárták a magyar Wikileakset

Július elején indult a magyar közélet tisztaságáért a nyilvánosság erejével harcoló atlatszo.hu, azonban már az első ügy nyilvánosságra hozása után lefoglalták a merevlemezüket.

Az oldalon található bejegyzés szerint vezetőjüket, a volt Indexes újságíró Bodoky Tamást hétfőn hallgatta ki a BRFK a Brokernetet ért hackertámadásról szóló cikkével kapcsolatban. Az oldal július 6-án "MagyarLeaks: Meghackelték a Brokernetet" című írásában arról számolt be, miszerint információjuk szerint feltörték a Brokernet Csoport egyik szerverét, és a letöltött fájlokkal megkeresték a pénzügyi tanácsadót ismeretlen hackerek. Arról is beszámoltak, hogy a letöltött fájlokat több médiavállalathoz is eljuttatták, de senki nem közölte a történetet. Az atlatszo.hu forrásai szerint az ügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda is vizsgálódik.


A nyomozók felszólították az oldal vezetőjét, hogy fedje fel, kitől kapta információt, és amikor az újságíró ezt megtagadta, lefoglalták a lakásában található számítógép merevlemezeit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • remark #49
  • itgy #48
    Ifj. Tóth György vagyok, magam is médiamunkás, riporter. Nem pusztán egyetértek kollégám minden mondatával, de teljes szívemből szolidáris is vagyok vele. Magam sem lennék hajlandó megnevezni forrásomat, hacsak kétséget kizáróan be nem bizonyítják nekem, hogy bűncselekményt követett el az illető. Minthogy azonban ezt a magyar rendőrség soha nem tette meg eddig, kötve hiszem, hogy ezután megteszi. A "nyomozás érdekeire hivatkozva". Nekem és a hallgatóknak pedig az az érdekünk, hogy ami nem államtitok, arról tudjunk. Tamás, ismeretlenül is engedd meg, hogy kezet szorítsak veled. Csak így, virtuálisan!
  • Yv@n #47
    Sok olyan fájl formátum van, amiben van hulladék információ, ami a hasznos adattal nincs kapcsolatban, egyszerűen csak azért van, mert fix rekordmérettel dolgozik a specifikáció. Ezekben formátumtól függően akár egész sok adatot is lehet tárolni.

    Persze egy komplett HDD-nyi információ eltárolásához ilyen módon valami brutális mennyiségű ilyen állomány kellene...
  • DontKillMe #46
    Pedig nem marhaság. Ezelőtt tíz évvel már voltak ilyen konténer fájljaim, amik WAV-nak voltak álcázva. Olvass csak egy kicsit utána..itt ne egy 24 bites négy évszak mélységű dologra gondolj. Lehet akár szimpla madárcsiripelés is ismétlődően. Az meg, hogy te tudod, hogy ez csak álca az egy dolog, mert eszközöd nincs arra, hogy megfejtsd. Értelemszerűen nem gigabájtokat kell belerejteni, mert az valóban több mint gyanús, hogy hat gigában azt hallgatom, ahogy egy gerle udvarol. De hatvan megában egy wav nem az.
  • Komolytalan #45
    Politikai része nem érdekel a dolognak, a titkosításról viszont jó nagy marhaságot mondtál. Egy tömörítetlen wav fájlba byteokat átírni még hagyján, mert megnyikkan, és azt hiszed hogy karcos volt a lemez. De egy tengerparti tájkép piros meg zöld pixelhibákkal az minimum gyanús. Arról nem is beszélve, hogy ha valaki tömörítetlenül tárolja a képeit, hangjait, az is gyanús.

    Másrészről egy egész partíció tartalmát így letárolni? Hány kép meg wav fájl kell ahhoz, hogy az eredeti információ mellett "csak zajnak" tűnjön egy partíciónyi adat? A titkosításoknak egy fontos tulajdonsága, hogy nem, vagy csak csekély mértékben nem növelik a titkosított információ méretét. Egy képen Lkúrni soronként 1 byteot egyrészről már túl sok zaj, másrészről 1024x768x24bit-et alapul véve is 3072x hely igény. Partíciónként 3072 másik partíció kell a kódoláshoz. Nem is lesz érdekes, hogy egy laptophoz minek van hozzákötve egy szuperszámítógépnyi disk pluszban, tele bmp képekkel.
    Ráadásul amint megvan az algoritmus hogy mely pozíciókba raktad le az információt (ami hamar meglesz, mert részben látszani fog), akkor máris törve van a teljes anyag.

    Egy mai modern titkosításnál követelmény az, hogy a titkosítási eljárás, a titkosított információ jellemzői (pl fájl típus, szöveg esetén a nyelve, stb) és a titkosított információ ismerete mellett se lehessen visszaállítani az eredeti információt könnyen. Sőt két kulcsos titkosításoknál még az is követelmény, hogy mindezek mellett még a titkosító kulcs ismerete mellett se legyen törhető a titkosított információ (ezért is hívják az enkódoló kulcsot publikusnak, a dekódolót meg privátnak, és csak ezt kell titokban tartani). Az általad említett módszer már a világháborúk idején is viccesen primitívnek számított (mondjuk akkor levél bizonyos indexű betűit kellett összeolvasni).
  • NEXUS6 #44
    Szabad országban szabad ember azt mond amit szabad!
    Ez volt már?
  • kvp #43
    Az adatok titkositasanak legjobb modja ha el is dugja oket a tulajdonos, tehat mondjuk egy tomoritetlen wave vagy bmp file bitjei kozze. Igy a zene hallgathato marad, a kep nezheto (akar a desktop hatterkep is lehet), viszont akar egy komplett particio is lehet benne eldugva. A titkositas ilyenkor nem is a kodolas miatt kell, hanem hogy kozel random zajnak tunjon az adathalmaz.

    A nevvel es cimmel bejegyzett oldalak nem nevtelenek, hanem csak sima blog-ok vagy egyeb normal weboldalak. Egy rendes nevtelen oldalnak nincs elerheto regisztralt uzemeltetoje es altalaban egy torvenyen kivuli orszagban talalhato. Ekkor csak blokkolni lehet egy adott orszagbol, de kikapcsolni nem.

    A publikalt ugyekkel kapcsolatban nem tudok mit modani, nem ismerem oket. Viszont az biztos, hogy ha a mostani vezetesnek nem sikerul gazdasagilag rendberaknia az orszagot, akkor akarki is jojjon utannuk, a demokracianak eselyt sem fog adni. Lehet, hogy a mostani vezetes sem, de demokracia szempontjabol meg mindig jobban allunk mint azt sokan gondoljak. (az sg is mukodik meg :) ) A titkok nyilvanossagra hozasaval kapcsolatos velemenyekkel pedig joreszt egyetertek, szerintem is tul sok titok van, csak etikusan kellene kezelni a dolgokat, tehat csak azt publikalni ami kozugy, azt viszont mindig.
  • hdo #42
    Én mint adófizető állampolgár magasról szarok arra mit akarnak titokban tartani, mindent akarok tudni, hogy mire/hol/mikor/mivel basszák el a pénzemet!
  • DjDano #41
    Ez mind szép és jó, de azt tudnotok kell, nemzetbiztonsági kockázatot rejtenek ezek az oldalak a ténykedésükkel!
  • item #40
    "Én mondjuk pont ezért a kenyérpirító morzsatálcájának aljára írom a very titkos információimat, hisz ott senki se keresi. "

    Most már ott is keresni fogják,szal új titkos helyet kell keresned.