Berta Sándor

A szállodák konkurense lehet az Airbnb

Világszerte egyre népszerűbbek a turistáknak családoknál szállást és ellátást kínáló szolgáltatások. Közülük a legismertebb az Airbnb nevű platform, ami lassan már a szállodáknak is komoly konkurense lesz.

Az Airbnb-t három évvel ezelőtt hozta létre Brian Chesky, Nathan Blecharczyk és Joe Gebbia. A cég nem csak az amerikai piacot akarja meghódítani, hanem világszerte terjeszkedik. Értékét jelenleg egymilliárd dollárra becsülik, ami jól mutatja, hogy mennyire értékessé vált a közelmúltban ez a piac. Brian Chesky, a portál társalapítója elmondta, hogy nemrég vették át az Accoleo nevű szolgáltatót és készek a további felvásárlásokra. A legfontosabb feladatuknak most a folyamatos növekedést tartják.

Az Airbnb rendszerében bárki regisztráltathatja magát, aki kész a lakását vagy akárcsak egy szobáját kiadni a turistáknak. Jelenleg a kínálatban 189 ország 13 000 városában százezer szálláshely szerepel. A szállásadók 25 százaléka 40 évesnél idősebb. A lényeg nem csak a szálláshelyen van, a rendszer ugyanis közösségi portálként is működik: megmutatja például, hogy a szállásadónak és az érdeklődőnek vannak-e közös barátai vagy sem.


Az Airbnb név egyébként az Airbed & Breakfast szavak összevonásából és rövidítéséből alakult ki. A szolgáltatás annyira sikeres, hogy a TechCrunch információi szerint már most érdeklődik utána a Digital Sky Technologies és Andreessen Horowitz. A két befektető hajlandó lenne a közeljövőben akár 100 millió dollárt is átutalni a cég tulajdonosainak. Összehasonlításul: a Sequioa Capital nevű befektetési vállalat tavaly novemberben 7,2 millió dollárral támogatta a vállalkozást. A Sequioa Capital kockázati tőkét kezelő alap korábban olyan társaságokat segített áttöréshez, mint a Yahoo, az Oracle, a Google, az Apple és a YouTube.

Chesky világossá tette, hogy a cég a közeljövőben biztosan nem megy a tőzsdére és hosszú távon is függetlenek akarnak maradni. Utóbbit azzal indokolta, hogy egy nagyvállalat apró részlegeként már nem lenne meg ugyanaz a hatalmuk és fejlesztési szabadságuk, hogy akár nagyon kockázatos üzletekbe is belevágjanak. A szolgáltatás elsősorban Európában terjeszkedik. Berlinben és Hamburgban létrehozzák a városmenedzseri posztot, akiknek a feladata a felhasználókkal való kapcsolattartás lesz, továbbá ők felelnek majd a különböző rendezvények megszervezéséért. Emellett a másik kiemelt piac Dél-Amerika. A tervek között szerepel még, hogy az internetezők nem csak egy éjszakára vagy egy hétre, hanem akár hosszabb időre, például 30 napra is kibérelhetnek majd lakásokat vagy szobákat.

Az Airbnb kényesen ügyel a részletekre. Amennyiben valaki nem elégedett a megkapott helyiséggel, esetleg már más elfoglalta a szálláshelyet, akkor a felhasználó visszakapja a pénzét. A platform az árból 6-12 százalékot kap, s ez már elég a nyereségességhez. Blecharczyk szerint megvan bennük az a potenciál, aminek köszönhetően legalább akkora, ha nem nagyobb társasággá válhatnak, mint az eBay. Chesky szerint bár mostanában számos piaci szereplő próbálta meg lemásolni az oldalukat, egy hálózat megalakításához ennél jóval többre van szükség.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Komolytalan #6
    Mitől volnék védtelenebb? Én nem akarom kiadni a lakásom idegeneknek. Ha szeretnék szálláshelyet, fizetek érte. A másik oldalról: aki ki szeretné adni a lakását - mert mondjuk ebből él - az meg pénzt szeretne érte látni, nem New Yorki lakhatási lehetőséget. Ezért is írtam, hogy a CouchSurfing és az Airbnb felhasználói köre - akár kínálat, akár keresletet nézünk - teljesen különböző.
  • anubys1984 #5
    CS-en sem kötelező senkinek sem elfogadni a jelentkezését. Ilyen szempontból még védtelenebb is vagy abban a rendszerben. Legalábbis nem tudom, itt van-e lehetőség elutasítani valakit amiatt, hogy nem szimpatikus.
  • llaszlo #4
    Detto. Kivétel annyi, hogy mindkét esetben idegenek mennek oda, de ha fizetnek érte akkor sokkal jobban kontrolálható, mint ha bárki csak bejelentkezne és jönne ott lakni. Aki lehet valami szakadt akárki is. Még ha fizetnek érte akkor már nyilván igényesebb emberről van szó. Persze még így is lehet belefutni a rosszba.
  • Komolytalan #3
    A kettő között pont annyi a különbség mint a barátnő, meg a k.va között: a barátnő elvileg ingyen van, a k.rva meg pénzbe kerül. Egy idő után rájössz hogy a barátnőre csomó pénzt költesz és még egyéb elvásárai is vannak, a k.rvának meg a szabott díján felül kávét se kell neki főznöd.

    Komolyra fordítva a szót: aki nem akarja a saját lakását vadidegenek rendelkezésére bocsátani, annak jó a Airbnb. Akinek meg nem okoz lelki törést az hogy 1-2 hétig idegenek használják a lakását, annak jó a CouchSurfing. Én inkább fizetek - a lakásom a váram, nem pedig vadidegenek közösségi helye.
  • anubys1984 #2
    Azta mindenit, micsoda ötlet!!

    Kár, hogy a CouchSurfing kb ugyanezt tudja, csak ott fizetni se kell érte. :roll:
  • okosan gyerekek #1
    Chesky szerint bár mostanában számos piaci szereplő próbálta meg lemásolni az oldalukat, egy hálózat megalakításához ennél jóval többre van szükség.

    Alacsonyabb részesedési ráta! ;) Én felregelnék mindnehová, így nagyobb volna a potenciális látogatók száma, ha nem volnék tagja a CouchSurfing prodzsektnek.