Berta Sándor

Sikeres a ResearchGate

Napjaink legsikeresebb tudományos közösségi portálját 2007-ben alapította Ijad Madisch, aki választ keresett egy õssejtkutatással kapcsolatos kérdésére. Mivel nem talált információkat, így elhatározta, hogy megkönnyíti a tudósok információcseréjét és kapcsolatteremtését.

Madisch két barátjával közösen hozta létre a ResearchGate nevû oldalt, amely mostanra a legnagyobb tudományos közösségi portállá vált. A cégnek jelenleg Massachusettsben és Berlinben található kirendeltsége és míg 2009-ben még csak 120 000 regisztrált tagja volt, addig ma már 800 000 taggal büszkélkedhet, akik 192 országból származnak.

"A kutatások régebben nagyon zárt módon zajlottak. A tudósoknak csak a különbözõ konferenciákon nyílt lehetõségük arra, hogy találkozzanak a kollégáikkal és véleményt cseréljenek. Éppen ezért a ResearchGate egy folyamatosan kommunikációt biztosító platform. Természetesen a tudományon belül még mindig versenyhelyzet van, de legalább a kommunikáció nyitottabb lehet" - jelentette ki a fiatal szakember. A projekt az elmúlt években felkeltette a befektetõk érdeklõdését. A fórumot olyan cégek is támogatják, amelyek korábban a Facebooknak vagy éppen a Twitternek nyújtottak anyagi segítséget. A platform kapcsolatban áll egy állásbörzével és a közösségi portálokon keresztül elérhetõ az egyetemek és a kutatóintézetek hallgatói, illetve munkatársai számára is.

A hálózatnak napjainkban már 800 000 tagja van, de Madisch elmondta, hogy naponta 2500 új tag regisztrál a rendszerükben. Vannak köztük biológusok, fizikusok, informatikusok, pszichológusok, történészek és jogászok egyaránt. Mindenki angol nyelven kommunikál. A regisztrált tagok többsége PhD-hallgató vagy pályakezdõ orvos, az átlagéletkoruk 26 és 35 év között változik. Többségük az Egyesült Államokban él és dolgozik, de sok a német, brit és indiai tudós is. Meglepõ módon Kína csak a kilencedik a rangsorban.

Az egyes szakterületekhez kötõdõ kutatók külön csoportokban beszélgethetnek egymással. Az egyik leglényegesebb dolog, hogy a tudományos tévedések és sikertelenségek is szóba kerüljenek. Madisch ugyanis úgy gondolja: túl kevés szó esik a tudományos hibákról és tévedésekrõl. "A tudósok nagyon sokat kutatnak, de a dolgok 50 százaléka nem sikerül. Ezekrõl azonban alig beszélnek" - közölte a ResearchGate társalapítója. A 30 éves fiatalember azt reméli, hogy a platformnak köszönhetõen hamarosan még gyorsabb és hatékonyabb lehet a tudomány. Ha gyorsabban lehet azonosítani a problémákat, akkor kevesebb pénzt kell majd feleslegesen elkölteni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gombabácsi #1
    "a tudományos tévedések és sikertelenségek is szóba kerüljenek. Madisch ugyanis úgy gondolja: túl kevés szó esik a tudományos hibákról és tévedésekrõl. "A tudósok nagyon sokat kutatnak, de a dolgok 50 százaléka nem sikerül."

    Ez azért nem semmi.