Hunter
Új törzs okozza az E. coli járványt
Európa a németországi E. coli baktérium pusztításától hangos, melynek következményei az egészségügyön túl a gazdaságba is kezdenek begyűrűzni. A közegészségügyi szakértők mindent megtesznek a forrás azonosítása érdekében, illetve igyekeznek kideríteni, hogyan fejlődhetett ki az új törzs. A kutatók legfrissebb jelentései szerint két létező baktérium egy hibrid változatával állunk szemben, ami elődei legvirulensebb tulajdonságait ötvözte.
Az Egészségügyi Világszervezet beszámolója szerint a baktérium eddig 18 ember halálát okozta, ebből 17 esetet Németországban regisztráltak, és több mint 1500 embert betegített meg összesen hat országban. Még az Egyesült Államokban is találtak két esetet, két Németországból hazatérő utazónál, akik miután elkapták a betegséget, súlyos állapotban tértek haza, másokat azonban nem fertőztek meg. "Van egy meglehetősen kellemetlen E. colink, ami géneket szerzett egy másik toxikus E. colitól, így még kellemetlenebbé vált" - taglalta Paul Wigley, a Liverpooli Egyetem élelmiszer eredetű megbetegedésekre szakosodott orvos professzora.
Elmondása szerint az új törzs egy enteroaggregatív E. coli (EAEC) és egy enterohemorrágiás E. coli (EHEC) kombinációja. Az EAEC egy, a fejlődő országokban felbukkanó hasmenéssel járó mikroba, ami megtapadva a vékonybél sejtjeihez súlyos, vizes hasmenést okoz. Az EHEC hasonlít a halálos hamburger-járványt okozó O157 baktériumhoz, amit először a nem megfelelően átsütött marhahúsnál izoláltak az USA-ban. Ez a mikroba súlyos, véres hasmenést okoz. "Az új hibrid sokáig lappanghat a bélrendszerben, ahová befészkelve magát toxint termel, károsítva a vesét, véres hasmenést okozva" - mondta Wigley.
A baktérium valószínűleg emberi vagy állati ürülékből származik, ami kapcsolatba került az élelmiszerrel. Egy pekingi laboratórium a német egészségügyi hatóságok közreműködésével szerdán szekvenálta az antibiotikumok többségének ellenálló baktérium génállományát. Mint kiderült az antibiotikumok szétbontva a baktérium sejtjeit, többnyire csak azt érik el, hogy még több toxin szabadul fel a testben, figyelmeztet Wigley. "Mindössze annyit tehetünk, hogy pótoljuk a folyadékot, szükség esetén vérátömlesztést hajtunk végre, ha pedig károsodott a vese, akkor dialízist végzünk" - összegzett.
Az atlantai Járványügyi Központ (CDC) szakértői igyekeznek elkerülni a pánikkeltést és nem akarják "szuper-kórokozónak" nyilvánítani a baktériumot. "Élelmiszer eredetű járványról beszélünk" - mondta Christopher Braden a CDC élelmiszer- és víz eredetű, valamint környezeti betegségek részlegének igazgatója. "Meg van a lehetősége a kór emberek közötti terjedésének, azonban nincs jele, hogy ez bekövetkezett volna"
Braden arra is felhívja a figyelmet, hogy a gyerekeket nem érintette olyan mértékben a kór, mint a felnőtteket, akik közül a nőnél a leggyakoribb a betegség kialakulása. Mindezt a táplálkozási szokásokkal hozza összefüggésbe. "Valószínűleg olyasvalamitől származik, amit a gyerekek általában nem fogyasztanak, vagy az organizmus nincs olyan hatással a gyerekekre, mint a felnőttekre. Ezt még nem tudjuk" - mondta.
Az európai hatóságok eleinte a Spanyolországban termesztett zöldségeknek tulajdonították a megbetegedéseket, azóta azonban visszavonták ezen állításaikat. A fő gyanúsított a trágyázásos eljárással termesztett uborka volt, az álláspont megváltoztatása azonban nem sokat változtat azon a tényen, hogy számos nemzet tiltólistára helyezte a spanyol élelmiszereket, Oroszország pedig teljes egészében leállította az európai élelmiszer importot.
Az Egészségügyi Világszervezet beszámolója szerint a baktérium eddig 18 ember halálát okozta, ebből 17 esetet Németországban regisztráltak, és több mint 1500 embert betegített meg összesen hat országban. Még az Egyesült Államokban is találtak két esetet, két Németországból hazatérő utazónál, akik miután elkapták a betegséget, súlyos állapotban tértek haza, másokat azonban nem fertőztek meg. "Van egy meglehetősen kellemetlen E. colink, ami géneket szerzett egy másik toxikus E. colitól, így még kellemetlenebbé vált" - taglalta Paul Wigley, a Liverpooli Egyetem élelmiszer eredetű megbetegedésekre szakosodott orvos professzora.
Elmondása szerint az új törzs egy enteroaggregatív E. coli (EAEC) és egy enterohemorrágiás E. coli (EHEC) kombinációja. Az EAEC egy, a fejlődő országokban felbukkanó hasmenéssel járó mikroba, ami megtapadva a vékonybél sejtjeihez súlyos, vizes hasmenést okoz. Az EHEC hasonlít a halálos hamburger-járványt okozó O157 baktériumhoz, amit először a nem megfelelően átsütött marhahúsnál izoláltak az USA-ban. Ez a mikroba súlyos, véres hasmenést okoz. "Az új hibrid sokáig lappanghat a bélrendszerben, ahová befészkelve magát toxint termel, károsítva a vesét, véres hasmenést okozva" - mondta Wigley.
A baktérium valószínűleg emberi vagy állati ürülékből származik, ami kapcsolatba került az élelmiszerrel. Egy pekingi laboratórium a német egészségügyi hatóságok közreműködésével szerdán szekvenálta az antibiotikumok többségének ellenálló baktérium génállományát. Mint kiderült az antibiotikumok szétbontva a baktérium sejtjeit, többnyire csak azt érik el, hogy még több toxin szabadul fel a testben, figyelmeztet Wigley. "Mindössze annyit tehetünk, hogy pótoljuk a folyadékot, szükség esetén vérátömlesztést hajtunk végre, ha pedig károsodott a vese, akkor dialízist végzünk" - összegzett.
Az atlantai Járványügyi Központ (CDC) szakértői igyekeznek elkerülni a pánikkeltést és nem akarják "szuper-kórokozónak" nyilvánítani a baktériumot. "Élelmiszer eredetű járványról beszélünk" - mondta Christopher Braden a CDC élelmiszer- és víz eredetű, valamint környezeti betegségek részlegének igazgatója. "Meg van a lehetősége a kór emberek közötti terjedésének, azonban nincs jele, hogy ez bekövetkezett volna"
Braden arra is felhívja a figyelmet, hogy a gyerekeket nem érintette olyan mértékben a kór, mint a felnőtteket, akik közül a nőnél a leggyakoribb a betegség kialakulása. Mindezt a táplálkozási szokásokkal hozza összefüggésbe. "Valószínűleg olyasvalamitől származik, amit a gyerekek általában nem fogyasztanak, vagy az organizmus nincs olyan hatással a gyerekekre, mint a felnőttekre. Ezt még nem tudjuk" - mondta.
Az európai hatóságok eleinte a Spanyolországban termesztett zöldségeknek tulajdonították a megbetegedéseket, azóta azonban visszavonták ezen állításaikat. A fő gyanúsított a trágyázásos eljárással termesztett uborka volt, az álláspont megváltoztatása azonban nem sokat változtat azon a tényen, hogy számos nemzet tiltólistára helyezte a spanyol élelmiszereket, Oroszország pedig teljes egészében leállította az európai élelmiszer importot.