Berta Sándor

Yandex, az orosz sikertörténet

Jelena Kolmanovszkaja és Arkagyij Volozs 1997-ben alapították meg a Yandexet, amely hatalmas sikert könyvelhetett el azzal, hogy részvényei bekerültek a Nasdaq rendszerébe.

Egy moszkvai irodaházban található a Yandex központja. A falon csak egy rendkívül diszkrét névtábla hívja fel a látogató figyelmét arra, hogy az egyik legsikeresebb orosz vállalat található itt. A cégnek jelenleg 1600 alkalmazottja van, az átlagéletkoruk 28 év. Többségük még világra sem jött akkor, amikor Ilja Szegalovics, a Yandex jelenlegi technológiai igazgatója és Volozs már az iskolapadban tanultak. A két fiatal különösen a matematikában jeleskedett, az iskolai versenyeken elnyerhető aranyérmek felét ők zsebelték be. Ezeket az elismeréseket azonban jócskán túlszárnyalták azzal, hogy a Yandex - a Google több évvel ezelőtti példáját követve - megjelent a Nasdaqon.

Az orosz internetes keresőcég részvényeinek amerikai tőzsdei kibocsátása tizenhétszeres (!) túljegyzés mellett zajlott és ez volt a Google 2004-es bevezetése óta a legnagyobb amerikai börzén lebonyolított tech-kibocsátás. A jegyzési ársáv 20-22 dolláros szintről papíronként 25 dollárra emelését követően összesen 1,3 milliárd dollár folyt be a pakettjüket értékesítő tulajdonosoknak, amely 19 százalékkal haladta meg az ügylet értékére vonatkozó előzetes várakozásokat.


A két alapító milliárdossá vált

A Yandex jelenleg az orosz internetes keresési piac 65 százalékát uralja. Ráadásul a hirdetési piacon is dinamikus növekedést mutat, hiszen tavaly a 445 millió dolláros árbevétele mellett 135 millió dolláros nyereséget könyvelhetett el. Utóbbi 90 százalékos bővülést jelent az egy évvel korábbi profithoz képest.

Arkagyij Volozs a Moszkvai Állami Olaj- és Gázipari Intézetben tanult alkalmazott matematikát és már az 1980-as években valami nagy dologba akart belevágni. Első lépésként megalapított egy szövetkezetet, ami számítógépekkel kereskedett, majd váltott és a hálózati, illetve távközlési megoldásokkal kezdett foglalkozni. Emellett programozott, mivel ez volt a kedvenc hobbija. A Szovjetunió szétesése után nem utazott az Egyesült Államokba, hanem megpróbált boldogulni a kaotikus viszonyok között.

Szegalovics az 1990-es években néhány programozóval közösen kifejlesztett egy szövegkereső programot, aminek a yet another index (yandex) nevet adtak. Ebből alakult ki az online kereső, amit ma már naponta 9 millióan használnak és Oroszországban jóval megelőzik a Google-t. A Sberbank nevű állami takarékszövetkezet 2009-ben mindössze egyetlen euróért megszerezte a keresőcég aranyrészvényét és ezzel vétójogot is nyert arra az esetre, ha értékesítenék a részvények legalább 25 százalékát.


A Yandex papírjai két nappal a kibocsátás után 35 dolláron forognak

A botrányok persze a Yandexet sem kerülték el. Röviddel a Nasdaqon való megjelenés előtt vált ismertté, hogy a társaság felhasználói adatokat adott át az FSB orosz titkosszolgálatnak. Az ügy minden olyan internetezőt érintett, akik adományokkal akarták segíteni Alekszej Navalnyij gazdasági ügyekre szakosodott ügyvédet, bloggert és korrupció-ellenes aktivistát.

A Yandex sikerének titka alighanem abban keresendő, hogy a vállalatnál a munkaidő rugalmas, nincsenek megkötések. Aki pihenni akar, megteheti, ha pedig valaki mezítláb akar dolgozni, annak sincs semmi akadálya. Sőt az irodaépület egyik szobájában elektronikus gitár is van, hátha az egyik fejlesztőnek éppen muzsikálni támad kedve. A lényeg számukra, hogy az emberek mit teljesítenek. A Yandex folyamatosan terjeszkedik, Kazahsztánban, Fehéroroszországban és Ukrajnában már elindította szolgáltatását, s saját kutatólaboratóriuma van a Szilícium-völgyben is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)