MTI

Kiszabadították az antivírus szakértő Kaszperkij fiát

Kiszabadították Jevgenyij Kaszperszkij elrabolt fiát a titkosszolgálatok munkatársai és rendőrök - közölte Viktor Birjukov, a moszkvai rendőrség sajtósa vasárnap, jóllehet orosz internetes portálokon már pénteken elterjedt az a hír, hogy a fiú már akkor visszanyerte a szabadságát.


Ivan Kaszperszkij
A húszéves Ivan Kaszperszkijt egy Moszkva melletti településen találták meg, egészégi állapota kielégítő. Elrablásával kapcsolatban öt személyt őrizetbe vettek. Ivant - akinek apja a vírusirtó és egyéb biztonsági szoftverekre szakosodott, többnyire Kaspersky Lab néven ismert cég alapító tulajdonosa - Moszkvában rabolták el kedden, elvált édesanyja Info Watch nevű cégének közelében, ahol egyetemi tanulmányai mellett dolgozott, és hárommillió euró váltságdíjat követeltek érte. Az orosz belügyminisztérium csütörtökön jelentette be, hogy vizsgálatot indított az állítólagos emberrablásról szóló információ nyomán. Pénteken elterjedt, hogy Kaszperszkij kifizette a váltságdíjat és Ivan már biztonságban van.

Az ügy az orosz neten napvilágot látó hírek szerint elég homályos. Annyit kiderítettek a portálok, hogy a rendőrséghez nem érkezett feljelentés. Jevgenyij Kaszperszkij egyes források szerint egyenesen a Szövetségi Biztonsági Szolgálathoz (FSZB) fordult, amelyhez jó kapcsolatok fűzik úgyis mint az információk biztonságával foglalkozó szakembernek, és úgy is, mint a KGB főiskola egykori hallgatójának. Ivant állítólag már kedden elrabolták, de az apja mindent elkövetett annak érdekében, hogy az ügy titokban maradjon. Csütörtökön azonban egy beavatott elszólta magát egy társaságban, ahol jelen volt egy újságíró is, így az emberrablás ténye nyilvánosságra került.

Ivan a Moszkvai Állami Egyetem hallgatója informatikai matematika és kibernetika szakon. Érdekes módon az egyik orosz társasági honlapon Ivan oldalán szerepelt lakása és munkahelye címe is, ezt csak csütörtökön távolították el. A Forbes Magazin szerint a leggazdagabb oroszok ranglistáján Jevgenyij Kaszperszkij a 125. helyen áll, vagyonát 800 millió dollárra becsülik, és ő az első orosz, aki a tudomány és technológia terén szerzett érdemeiért részesült Állami Díjban. A Kaspersky Labot a világ első 50 innovációs vállalata közé sorolta a Fast Company című folyóirat, és ezek listáján a 32. helyen áll.

Az orosz lapok emlékeztettek arra, hogy rövid időn belül másodszor rabolják el egy dúsgazdag szülő gyerekét Oroszországban: nemrég Viktorjia Cseszljukot, a Lukoil egyik topmenedzserének 16 éves lányát rabolták el, aki máig nem került elő.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Balumann #32
  Egy vírusírtót nem az alapján kellene megítélni, hogy mennyi minden van külön felsorolva. Mi az, hogy biztonságos online bankolás és vásárlás? A legújabb, ingyenes Avastban van "viselkedés védelem" (gyanús eseményeket figyeli és riaszt) + http védelem, a rendes fájlrendszer védelem ellen, keyloggereket felismeri, az adatbázist ugyanúgy frissítik mint a Kasperksy-nél. Arról nem beszélve, hogy a Windows tűzfala is valószínűleg szépen megfogja az ilyeneket, legalábbis nem engedi, hogy elküldjön adatokat a hálózaton (mivel nem port alapú tűzfal, hanem alkalmazás).
  Spam meg alapvető vírusszűrést az e-mail szolgáltatók is csinálnak már, Avastban is van email ellenőrző, emellett meg nem kell megnyitni minden szart.

  Lényegében teljes körű védelmet ad, maximum nem olyan magas szinten. Akinek persze létfontosságű, többmilliárdot érő cuccai vannak a gépen, annak nem árt a biztonság.
 • Rotyoka #31
  Az hogy az avastnál nincs ilyen bank szemét semmit sem jelent. Ha nem engedi be a keylogger-t (márpedig nem) akkor teljesen felesleges mivel https es a banki oldal.

  Amúgy meg amikor Kaspersky-ztem akkor is ki volt kapcsolva nálam a tűzfala mert NINCS értelme, ha van egy normálisan konfigurált router tűzfalad (OpenWRT-nél nem nagy cucc bekonfigolni)
 • tricky #30
  melyik a legjobb?
  bocs eddig a KIS-t írtam, de hát én is tanulok, mostantól a
  Kaspersky PURE 9.1.0.124
  KSP

  és hogy miért?
  Ezért !

  akik pedig az ingyenes vírusirtókat használják, tegyék nyugodtan, mellékesen sz...rt se érnek, ha nincs teljes körű védelem, de hát néha kell egy kis :

  AVG ingyenes változatnál nincs : Web védelem, Játék mód, Anti-SPAM, Fejlett tűzfal, Rendszer eszközök(Annak érdekében, hogy maximálisan felügyelete alatt tarthassa számítógépét, optimalizálja teljesítményét.).

  ingyenes Avira-nál nincs : AntiPhishing, AntiVir ProActiv, WebGuard, RescueSystem, AntiDrive-by, MailGuard.

  ingyenes AVAST-nál nincs : Safely shop or bank online, Secure your identity and data, Stop bothersome SPAM.

  ha már valaki ingyenes vírusirtót akar, akkor legalább a Panda Cloud Antivirust ingyenes részét használja, ez is átenged ezt azt, de jobb mint a fenti ingyenesek.

  én maradok a Kaspersky PURE-nál !
  ha fizetnék vírusirtóért, akkor is csak Kaspersky PURE-hoz vennék kulcsot, nem a többi szeméthez.
 • Balumann #29
  Nemtudom, nálam a NOD32 és az Avast sem zabálta észrevehetően a CPU -t. Gyorsabb az Avast, de elsősorban az ingyenessége és megbízhatósága miatt használom, mert nekem tényleg eddig csak jó tapasztalataim voltak vele.
  Én 1 vak riasztásra emlékszem Avastnál összesen, NOD32 -nél azért jóval több volt, de kb. 1 perc volt abban is hozzáadni a kivételekhez.

  Ezek még mindig messze vannak az Avira -tól, ami mikor fölraktam (win7 újratelepítésekor, de a többi partíción ott voltak a programjaim) kb. 20 exe fájlt, meg 1-2 dll fájlt is kitörölt, játék exe -t is ami 6 éve volt a vinyón, régi gépől :D
 • kisedi #28
  Az lehet hogy nem a legfrissebb verzió/verziók, sokszor csak a leszedés kerül 5-6 percbe:D. A security essential-t sztem nem néztem be, megveri a NOD32-t (4.2) CPU használatban, az pedig a gyorsaságáról elhíresült. Az tuti hogy például
  egy 4 éve használt szoftveremre vakriasztást produkál még az 5.0-s(60nap) verzió is.
 • Balumann #27
  Jah, és mind a 3 gépen több, mint 1 (sőt kb. másfél) éve van fennt a rendszer, Avast-al! Anyukám gépén már kb. 2 éve. (és igen, napi szinten használja, rengeteg email és böngészés, kisebb játékok, stb.).
 • Balumann #26
  Itt az otthonomban 3 gépen van Avast, egy az asztali gépemen (core2 E4300 -as proci, 2 giga memória, Win7 oprendszer), egy a netbookomon (Intel Atom 1,6Ghz, 1gb memória, WinXP), és egy a régi gépemen, ami már anyáma (AMD Athlon 1,8 Ghz, 512 MB memória). Egyik gépen sem tapasztaltam az Avasttól semmiféle cpu visszafogást, észrevehetetlenül fut mindegyik gépen, tökéletesen. Nem próbáltam Microsoft Security Essential -t, de hogy az Avastot gyorsaságban nem veri (legalábbis nem jelentősen), azt garantálom. Valamit nagyon benéztél, vagy még a 3-4 évvel ezelőtti verzióról beszélsz, ami valóban használhatatlan, lassú volt.
 • kisedi #25
  Jah hogy egy I5-ön gyors az AVAST..:) Nekem egy I5 650 van, valóban Ég és Föld
  pl az előző E8400-em képest(még mindig 30e HUF fölött adják). Sajnos hozzám azok az
  1,7 Ghz-es celeronok kerülnek javításra amikre már egy guru totálkárt és full cserét javasol.:)
 • Tetsuo #24
  LOL En nem hype-olok, csupan hasznalom es elmondom neked, hogy nincs semmi vakriasztas, pedig torrentezek rendesen. ;)
  A CPU-bol pedig 0%-ot hasznal i5 procinal, persze lehet, hogy egy 286-ost megfektetne.. nemtom.
 • Tetsuo #23
  A ruszkiknal telesen mindegy mi van, ott mindig ilyen vadnyugati korulmenyek uralkodtak. Aki vagyonos, az huzzon onnan.. ennyi.
  Nem hiszem, hogy az informatikusnak koze lenne a politikahoz, O elvan siman a cegevel, kulonbozo projektekkel.