Berta Sándor

Cáfolja a felhasználók figyelését az Apple

Az amerikai vállalat csak egy héttel az első hírek megjelenése után reagált azokra a felvetésekre, miszerint az iOS 4 operációs rendszer figyeli a felhasználókat.

A cég egy közleményt jelentetett meg, amelyben igyekezett cáfolni a felmerült vádakat és megnyugtatni az embereket. Egyelőre kérdéses, hogy ez sikerült-e. A társaság közleménye gyakorlatilag egy GYIK-re hasonlít, részletesen próbál meg válaszolni az iPhone és iPad készülékek tulajdonosainak lehetséges kérdéseire. A legelső felvetés természetesen Alasdair Allan és Pete Warden felvetésével foglalkozik, amely szerint az iPhone tárolja a felhasználók tartózkodási helyzetére vonatkozó adatokat, méghozzá anélkül, hogy erről az emberek bármit is tudnának.

Nos, az Apple szerint nem igaz, hogy ilyen információkat tárolnának el, hanem arról van szó, hogy azoknak a WLAN-hotspotoknak és a mobil adóállomásoknak a pontos helyzetét rögzítik, amelyek mellett a készüléktulajdonos elhalad. A cél az, hogy ha szükséges, akkor így segítsék az iPhone készülékeket a pillanatnyi tartózkodási hely gyors meghatározásában. Azt ugyanakkor az Apple vezetői sem vonták kétségbe, hogy ezen adatok segítségével létrehozható egy személy mozgási profilja, amint arra Allan és Warden is rámutatott.

Egyes iPhone-alkalmazások - kizárólag a felhasználók engedélyével - lekérdezik az aktuális tartózkodási helyzetre vonatkozó adatokat, de ennek kizárólag az a célja, hogy az embereknek úgynevezett helyhez kötött szolgáltatásokat és információkat kínálhassanak.


A telefonon tárolt adatok egyszerűen a térképre helyezhetők

Az Apple nyomatékosan hangsúlyozza, hogy a tárolt adatokat nem tudják és nem is akarják az egyes előfizetőikkel társítani. Minden fájlt titkosítva küldenek tovább a rendszerbe. Allan és Warden ugyanakkor azt is kritizálták, hogy illetéktelenek a consolidated.db fájl tartalmát elolvashatják. Ezt megakadályozandó az Apple hamarosan megjelenteti az iOS következő frissítését, ami kifejezetten azt a célt szolgálja majd, hogy titkosítsák a consolidated.db tartalmát. A frissítés egyúttal arról is gondoskodik majd, hogy az adatbázis csak az elmúlt egy hét információt őrizze meg.

Az egész dolog egyébként a vállalat szerint egy egyszerű szoftverproblémára vezethető vissza. "Az, hogy az iPhone ennyi adatot tárol, hiba, amit már felfedeztünk és amit hamarosan ki fogunk javítani. Az is hiba, hogy az adatokat akkor is feljegyzi a rendszer, ha a lokalizációs funkció ki van kapcsolva" - szögezte le végül a közleményben az Apple.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Rotyoka #8
  Azért gondoljatok bele, egy átbulizott este után csak vissza kell nézni a telefont hogy hol voltál ha nem emlékszel az egész estére :)

  Mindennek van jó oldala :D
 • Lowosan #7
  Ne akarják nekem bemagyarázni hogy egy ilyen hatalmas cég, teljesen véletlenül pont olyan bugot hagy az OS-ben ami teljesen véletlenül ezeket a kritikus adatokat rögzíti, méghozzá hibátlanul, ráadásul lokalizáció kikapcsolása után is...

  Ez kb annyira hihető mint a Google "véletlen sütiszedegetése street view-vel".

  Röviden: ez annyira bug mint amennyire a Csepel bicikli egy Harley-Davidson
 • teddybear #6
  Nekem is volt olyan főnököm, aki megflottázta a céges telefonjainkat. Erre a legtöbbünk otthon hagyta a céges telót, miután átirányítottuk a sajátra a hívásokat...A főnök meg tehetett egy szívességet...
 • pixx #5
  Amíg a telódban benne van az aksi, addig tudják hol vagy. Ha el akarsz rejtőzni, akkor ne használj mobil telefont. Ilyen egyszerű.
 • roliika #4
  Így is publikus. Bizonyos körökben... Mert cella információk alapján kideríthető, hogy merre jártál. Elég ehhez egy tök buta Motorola F3 is, vagy valami 2000Ft-os telefon
 • Ender Wiggin #3
  Amíg van a piacon butatelefon és törvőnyileg nem kényszerítenek okostelefon használatára, mindig lesznek okos felhasználók, akik nem könnyítik meg az adatlopást, kékedést maguk ellen. A többi meg csak tegye publikussá az egész életét, ha ez jó nekik.
 • NEXUS6 #2
  Azért tök gáz, hogy a legtöbb számtek cuccos mással sincs elfoglalva, mint hogy logolja, hogy mit csinál. Tökre értelmetlenül, mert senki nem olvassa el, tartok tőle.

  Most komolyan, azzal fognak pl egy ájfont javítani, hogy böngészik a rendszer logokat? Persze hivatalosan igen, gyakorlatilag meg 2 lépéesben. 1. FW újratelepít, ami általában minden SW gondot megold. 2. ha továbbra is xarul működik, akkor hw hiba, kuka.

  Ennek a hálózat kapcsolat logolásnak se sok értelme van, főleg hosszú távra, azon kívül persze, hogy jelentősen megkönnyíti a titkosszolgák munkáját;)

  Szerintem titkosítani fogják, hogy senki "illetéktelen" - értsd a júzer - ne turkáljon benne, és így nem derül ki, hogy továbbra is évekre megőrzik ezeket az adatokat. Vagy hetente elküldi a központba és ott őrzik meg, még jobb!;)
 • G_ArchAngel #1