Berta Sándor

Szívesen visszatérne Steve Wozniak az Apple-höz

A vállalat társalapítója a SQLBits nevű konferencián adott interjújában közölte, hogy amennyiben felkérnék a társasághoz való visszatérésére, akkor elgondolkozna az ajánlaton.

Wozniakot a Reuters hírügynökség a nagy-britanniai Brightonban tartott SQLBits konferencián kérdezte meg arról, hogy hajlandó lenne-e ismét aktív szerepet betölteni az Apple életében. "Igen, meggondolnám ezt a dolgot. Egyszerűen rengeteg olyan dolog van, amit tudok az Apple-ről és a konkurens termékekről. Ennek van egyfajta jelentősége, még akkor is, hogy ha ez a kérdés részben az érzéseimről is szólna. Az Apple jelenleg hihetetlen teljesítménnyel rukkol elő, s egyik sikerterméket a másik után szállítja le" - jelentette ki az idén 60 éves Steve Wozniak. Ő és Steve Jobs 1976-ban közösen alapították az Apple-t, de Wozniak 21 évvel később visszavonult. Bár gyakorlatilag 1987 óta nem dolgozik az Apple-nek, ennek ellenére állandó fizetést kap a cégtől. Napjainkban a Fusion-io vállalat munkatársaként dolgozik.


Ez a forgatókönyv egyébként azért merült fel, mert Steve Jobs januárban ismét kénytelen volt kórházba vonulni. A vezetőt 2004-ben megoperálták hasnyálmirigyrákja miatt. Szerencséje volt, mert a hasnyálmirigyét a rák egy ritka, de gyógyítható változata támadta meg. Ezután 2009-ben ismét betegszabadságra ment, mivel májátültetést kellett rajta végrehajtani. Az ok: a korábbi hasnyálmirigyrák tumora megtámadta a máját. Érthető, hogy az Apple igyekszik felkészülni minden lehetőségre, s bár bíznak Jobs ismételt felépülésében, adott esetben kapóra jöhet a cégnek a közösség körében elfogadott Wozniak.

Az Apple társalapítója egyébként ismét hangsúlyozta, hogy kizárólag az olyan technológiákat részesíti előnyben, amelyek nyitottak és amelyeken akár ő is bármikor módosíthat. Véleménye szerint az Apple is lehetne nyitottabb anélkül, hogy veszítene a forgalmából. Végül leszögezte, biztos abban, hogy a cég döntéseit jó okokból hozta meg.

Wozniak az elmúlt években nem igazán szerepelt a címlapokon. 2007-ben vált ismertté, hogy fő szenvedélye a rollerek és a robotok, valamint hajléktalan macskákért harcol. Emellett zenei fesztiválokat szervez, iskolákban tart előadásokat és filmeket készít. Üzletemberként ugyanakkor sosem volt igazán sikeres. Az általa alapított Wheels of Zeus (WOZ) néhány év után beszüntette működését. Ugyanakkor néhány régi Apple-kollégájával (Ellen Hancock, Gil Amelio, Mike Connor) együtt résztulajdonosa és társalapítója a Jazz Semiconductor Technologies chipgyártó cégnek. 2009-ben megjósolta az SSD meghajtók további terjedését, sőt végső győzelmét, ám kiemelte, hogy ez nem jelenti majd minden területen a merevlemezek halálát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostroml #5
    Sajnos Jobs-nak a helyére senki nem alkalmas az az ember az életével és a céltudatával dolgozott meg azért hogy ilyen kirakat ember legyen és a céljait a szemhéjiségével megtudja valósítani. Szerintem kár temetni mert míg él és beszélni tud azon fog dolgozni hogy szerepet vállaljon az alma életében :D
  • bippo #4
    OFF: Az apple után hogy a fenébe jött a -hoz toldalék? Leginkább -höz. Esetleg -hez.

    ON: Wozniakot bírom, akárhol nyilatkozik, mindig szimpatikus. A tipikus régi iskola képviselője. Én is tartom, hogy Jobs közvetlen helyére nem alkalmas, sajnos.
  • FtranX #3
    Woz egy kivalo mernok, de CEO-nak alkalmatlan. Nehany interjuja alapjan, amiket hallgattam, nagyon szimpatikus ficko. Az EFF egyik alapitoja. Steve-vel ellentetben nem a kapzsiag vezerli, hanem elvei vannak.
  • Lazarus #2
    hűvös történet tesó
  • Cat #1
    Az Apple nagy baja, hogy tulságosan függ egyetlen vezetőjétől, Jobstól. Az MS-nek, Intelnek, IBM-nek rengeteg "arca" van, akik rendszeresen szrepelnek a médiában, de almáéknál csak egy, ő. Ha meghal, hatalmasat zuhan a részvényárfolyam. A cégnek ebben az esetben minden erejével azon kell lennie, hogy bizonyítsa, semmi nem változik, minden a régi mederben folyik majd tovább, és ő talán fenntarthatja a folytonosságot. Wozniak arra tökéletes lenne, hogy kirakatbabaként előrerakják, lenyomja a prezentációkat, és tartsa a lelket a hithű Apple fanokban, hogy azok ne forduljanak el a cégtől.