Berta Sándor

Megakadályozná a Chrome a veszélyes EXE-fájlok letöltését

A Google böngészője a jövőben nem csak a fertőzött tartalmakat kínáló oldalak esetében figyelmezteti a felhasználót, hanem blokkolja a kártevőkkel fertőzött EXE-fájlok letöltését is.

A hivatalos Google Online Security blogban Moheeb Abu Rajab szakértő, a társaság biztonsági csoportjának munkatársa mutatta be az új funkciót, ami a Safe Browsing API kibővített változata. A program egy rosszindulatú letöltési linkeket felsoroló listát használ. A vállalat felhívta a figyelmet arra, hogy - adatvédelmi megfontolásokból - nem látja ezeket a hivatkozásokat, mivel azokat a böngésző mindig egy helyi listából kérdezi le és az URL csak kivételes esetben válik elérhetővé a Google szervere számára. Emellett fontos, hogy a letöltési linket a vállalat munkatársai nem értékelik ki.

A megoldás kapcsán a szakember hangsúlyozta, hogy a végső döntés az internetezők kezében van: akár úgy is dönthetnek, hogy nem veszik figyelembe a biztonsági figyelmeztetést és annak ellenére letöltik a fájlt. Az új funkció egyelőre csak a fejlesztői verziókban érhető el, de a cég azt reméli, hogy az eszköz hamarosan megjelenhet a Chrome következő stabil kiadásában is. Ezenkívül a modul elérhető lesz a Chromiumban.

A társaság külön kiemelte, hogy egy ilyen mechanizmus semmiképpen sem helyettesítheti a számítógépre telepített és rendszeresen frissített vírusirtó és más védelmi programot. Emellett fontos, hogy az emberek kellően óvatosan böngésszenek. Moheeb Abu Rajab közölte, hogy ez a modul egy újabb eleme a Chrome átfogó biztonsági koncepciójának. A Chrome esetében nem csak a gyorsaságra, hanem a biztonságra is nagy hangsúlyt fektetnek a fejlesztők. A legutóbbi Pwn2Own-versenyen a Firefox mellett egyedül a Google böngészőjét nem lehetett feltörni. A Safe Browsing API-e jelenleg is használja a Chrome, a Firefox és a Safari.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bakagaijin #6
    A legutóbbi Pwn2Own-versenyen a Firefox mellett egyedül a Google böngészőjét nem lehetett feltörni.

    A mondat helyesen: nem próbálták feltörni.
  • cateran #5
    En birom a Chromeot, csak most valamiert ugy dontott, hogy a laptopomon lefagy a shockwave..a desktopon semmi baja...es igen, csak a Chromeban..FF-ben semmi gond a laptopon se...ki erti ezt?:S
    Aki meg exe-t tolt le a "forced,bondage,anal,incest,whatever,etc" videolinkrol...igy jart, hulljon a fergese, nem kar erte...
  • Vazeratti #4
    Teljesen igaz, lehet fenn bármilyen hiper szuper szűrő, ha a felhasználó megnyomja a gombot nem ér egyik se semmit...
  • lpmaskmancick #3
    A hülye user ellen semmilyen biztonsági megoldás nem jó. :D
    Aki letölt minden vírusos szart és elindítja, az vessen magára.
  • Narxis #2
    Nem kötelező használni a Chrome-ot, komolyan hányingerem van már az ilyen akadékoskodó, fikázó hozzászólásoktól. Miért fáj az neked, hogy olyan a Chrome amilyen? Akinek tetszik használja, akinek nem az keres magának mást, van elég böngésző amiből lehet válogatni.

    Mielőtt bedobnád az aduász "én csak leírtam a véleményem" hozzászólást, elmondom, hogy én is ugyanezt tettem.
  • Dluinet #1
    Vajon mi lesz a következő nagy fejlesztés? Talán Mesterjelszó, alkalmazáslap esetleg profilok? Hihetetlen milyen egyedülálló ötleteik vannak, de még jelentős hírértékkel is bírnak.

    Ja "- adatvédelmi megfontolásokból -", el kell fogadtatni a felhasználóval, hogy lemond a jogairól, akkor már nem lesznek ilyen akadályok.