Berta Sándor

Csak a Chrome OS bétaverziója jelenik meg az idén

A Google illetékesei eleinte még arról beszéltek, hogy az idén megjelenhet az operációs rendszerük. Egyre több jel mutat azonban arra, hogy a Chrome OS végleges kiadása csak jövőre lesz elérhető.

A TechCrunch amerikai hírportál megkérdezte a várható megjelenési időpontról a webes konszern illetékeseit és azt a választ kapták, hogy még az idén lesz egy megjelenés. Arra a kérdésre, hogy ez a bétaverzió vagy már a végleges változat lesz hozzáférhető már nem kaptak választ a szerkesztők. A Google részéről csak annyit mondtak, hogy: "nem akarunk kitérni a részletekre". Mindez csak azért érdekes, mert Eric Schmidt, a vállalat vezetője a Web 2.0 Summit nevű rendezvényen még úgy nyilatkozott, hogy a Chrome OS a következő hónapokban megjelenik.

Az operációs rendszer fejlesztői fóruma szerint jelenleg hat olyan hiba van, amelyek megakadályozzák a bétaverzió megjelentetését. Ezek a hibák szinte kivétel nélkül a felhasználói kezelőfelülettel vannak összefüggésben. Ehhez társul még egy 38 hibát tartalmazó lista, amely szintén meggátolhatja a 2010-es piacra dobást.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Néhány szakember ezekből az információkból azt a következtetést vonta le, hogy a Chrome OS végleges kiadása idén már biztosan nem lesz elérhető, helyette alighanem egy bétaverziót jelentet majd meg a Google. Többek között erről számolt be Mary-Jo Foley, a Microsoft bloggere. A szakember a Google több munkatárástól kapta azt az információt, hogy a béta kiadás különböző eszközökön még ebben az évben be fog mutatkozni. A kérdés tehát most már csak az, hogy milyen készülékeken jelenik meg először a Chrome OS.

Az eddig megjelent adatok alapján legvalószínűbbnek az tűnik, hogy a szoftver tábla PC-ken és smartbookokon fog debütálni. Utóbbit támasztják alá a november elején a DigiTimes oldalán megjelent információk is, melyek szerint még ebben a hónapban megjelenhetnek a Google új operációs rendszerét futtató első készülékek. Emellett a webes cég kiskereskedelmi forgalomban is árusítaná a Chrome OS-t használó, ARM processzoros notebookját, igaz csak 60 000-70 000 darabot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [HUN]FaTaL #11
    Minek rá patch? Ez egy közönséges linux, ha ez nem tetszik raksz egy másikat.
  • Thaison #10
    Azért én kíváncsi leszek hogy mit hoznak ki belőle. Ha a böngészőből indulunk ki meg a cég nagyságából akkor a végén egy elég jó dolog fog születni. De ez az én véleményem.
  • psishock #9
    valahogy én is így voltam vele, semmiképpen nem tartom szerencsésnek a kizárólagosan felhőre épülő oprendszer fogalmát. A Windows 8 ra is fintorogva nézek különben. Minél több kontrollt vesznek el az emberektől, annál jobban leszünk kiszolgáltatottak a cégek kényének/kedvének. Pedig ha csak lehet pont fordítva kellene gondolkodnunk, ahol tudjuk függetlenítjük magunkat minden potenciális problémától.

    A cloud fogalma alapjában véve nem rossz, de semmiképpen sem szerencsés mint egy kizárólagos rendszer. Már most van számos hely ahol nap mint nap használom a hasonló felhőket, de ugyanúgy erősen támaszkodok a stabil otthoni erőforrásokra is. Ha egy utópisztikus világban élnénk, ahol nem számítanak az anyagiak, és minden szolgáltatás tökéletesen folydogálna döccenések nélkül, akkor persze már más kérdés lenne, de közel nem állunk ilyen szinten. A pénz egyre nagyobb probléma, a szolgáltatások meg amikor működnek akkor működnek, máskor meg csak vonogassák a vállukat és másokra mutogatnak ha valami nem stimmel.
  • Ferrer #8
    Amikor először meghallottam a Google oprendszer ötletét, örültem, mert a Google pont az, aki népszerűsíteni tudná az igencsak bebozontosodott linuxot. De amikor kiderült, hogy itt egyetlen böngészőből akarnak oprendszert csinálni, hát, csak fogtam a fejem.
  • MsUser #7
    Egyébként egy hordozható eszközökre tervezett OP nem lesz csak NET-el üzemképes ez rémhír! Ugyanúgy működni fog, csak a számítási felhőre alapozott programok tudása csökken a NET nélkül. De ez jelenleg is igaz minden OP-ra. És egy LINUX alapú dologról beszélünk, mindent tudni fog idővel ami esetleg kifogásolható lesz a BETA verzióban.
  • psishock #6
    "Gyakorlatilag meg szerintem egy hét alatt irnak majd rá egy olyan patchet, hogy működjön internet nélkül is..."


    csak mellékkérdésként... te érted a terminál/szerver alapon dolgozó cloud rendszerek működési elvét?
  • Balazs127 #5
    Gyakorlatilag meg szerintem egy hét alatt irnak majd rá egy olyan patchet, hogy működjön internet nélkül is szóval nem lesz nagy gond vele.

    Mellesleg meg ki mondta, hogy nem lehet rá majd felhasználói programokat telepiteni? (Ha meg esetleg ez mégis igaz, akkor is egy hét múlva meglesz ez a lehetőség is)
  • hzsolt #4
    Azt tudod, hogy ezt elvileg nem PC-re szánják?
  • MsUser #3
    Hát az újdonságé a jövő, de ha teljesen NET függő lesz akkor tényleg korlátozza a felhasználást. Amúgy Microsoft bloggere biztos precíz megbízható információk alapján nyilatkozik, sőt DigiTimes is egy tuti biztos forrás.
    Ezek találgatások és feltevések, várjuk ki a végét, nem amatőr csapat a Google!
  • B0nFire #2
    Ja, és soha nem veszek ilyennel előtelepített cuccot, vagy levonatom az árát, mert úgyis mást rakok fel rá. Ha ingyenes, akkor köszöntem, de első dolgom lesz, hogy letúrom róla, az hétszentség!