Berta Sándor

Tovább csökkent az IE piaci részesedése

A NetApplications piackutató cég legfrissebb statisztikai adatai alapján a Chrome tovább növelte piaci részesedését, miközben az Internet Explorer és a Firefox egyaránt veszített a népszerűségéből.

Az idei ősz legnagyobb nyertese a böngészőpiacon a Chrome. A Google programja - elsősorban a 7-es verziónak köszönhetően - 0,75 százalékkal növelni tudta a piaci részesedését, amely így elérte a 9,75 százalékot. A piacvezető továbbra is az Internet Explorer, amelyet azonban már csak a felhasználók 58,26 százaléka használ. Ez közel egy százalékkal kevesebb, mint az októberi adat (59,18 százalék). A második helyen a Mozilla népszerű szoftvere, a Firefox található, amelynek a piaci részesedése októberhez képest 0,08 százalékkal csökkent, így jelenleg 22,75 százalék.

A lista negyedik helyén a Safari áll, amely 0,19 százalékkal népszerűbb, mint októberben, a piaci részesedése 5,55 százalék. Az ötödik helyen változatlanul az Opera található 2,20 százalékos adatával. Ez 0,09 százalékos csökkenés októberhez képest. A Top10-be bekerült még az Opera Mini (0,94 százalék), a Netscape (0,79 százalék), valamint az egyaránt 0,05 százalékos piaci részesedéssel rendelkező Konqueror, Flock és ACCESS NetFront trió is.


Az idei esztendő adatai alapján kijelenthető, hogy 2010 egyértelműen a Chrome éve a böngészőpiacon, hiszen a Google szoftvere majdnem a kétszeresére növelte a népszerűségét, miközben a legnagyobb riválisai közül az Internet Explorer 3,86, a Firefox pedig 1,68 százalékot veszített.

Az egyes alkalmazások verzióit figyelembe véve a legnépszerűbb böngésző jelenleg az IE 8.0 (32,75 százalék), míg a második a Firefox 3,6 (18,16 százalék), a harmadik pedig az IE 6.0 (13,66 százalék). A Top10-ben megtalálható még az IE 7.0 (9,50 százalék), a Chrome 7.0 (8 százalék), a Safari 5.0 (2,67 százalék), a Firefox 3,5 (2,38 százalék), az Opera 10.x (1,91 százalék), a Safari 4.0 (1,84 százalék) és a Firefox 3.0 (1,48 százalék).

Mint ismeretes, a StatCounter októberi adataiból az derült ki, hogy a Microsoft böngészőjének piaci részesedése globális viszonylatban először nem haladta meg az 50 százalékot. Az IE csupán 49,87 százalékot ért el, a Firefox piaci részesedése jelenleg már 31,5 százalék, míg a Chrome 11,54 százalékon áll. A listán a Safari a negyedik, az Opera az ötödik helyet foglalta el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Airbus A380 #48
    Az meg még nekem mostanába nagyon tetszik az 5-ös Safari. És bár elterjedt róla hogy zabál, saját tapasztalataim szeint semmivel sem eszik többet mint a Chrome és az Opera... SŐT!!
  • picimako #47
    A Maxthon-os hozzászólásokkal egyetértek. Kijött a 3-as verzió, ami már a Webkit-et(alapértelmezettként) és a Trident-et is kezeli, de mindenki csak a nagyokkal foglalkozik.
    És mi van akkor ha kínai? Semmi baj nincs azzal. Ha meg jó a program, akkor szerintem tök mindegy, hogy ki készítette. Márpedig a Maxthon nagyon jó.
  • Balumann #46
    Te szimplán csak tájékozatlan ostoba vagy. Az még nem baj, akkor sem ha tényleg zsidó vagy. Bár ezt gondolom magyarázhatom...
  • Ferrer #45
    Mondd ki, mocskos zsidó vagyok! :) ójee
  • Balumann #44
    Ez már tényleg fáj :D Most ha lenne türelmem megkeresném azokat a hozzászólásaidat amikkel telefostad az egyik windowsos hírt, hogy a Win7 milyen kémprogram és hogyan működik xD Sőt, ha még emlékszel rájuk, akkor leírhatnád megint!

    Van tényleg rengeteg összeesküvés elmélet, de nagyon sok nem az. Ideje lenne végre egy kicsit másik szemszögből is utánajárnod a dolgoknak, magaddal szúrsz ki.
    Persze a cuccaidból következtetve (márha azok a tieid az aláírásodban) kezdem sejteni, hogy miért nem mersz foglalkozni ilyesmivel. Sőt, lehet sokat fizetnek ezekért, bár akkor legalább arról nem terjesztenél hülyeségeket, amiket az emberek nagy része tapasztalatból tudja, hogy nemigaz.
  • sanyicks #43
    hogyne vennél? pl szerinted összeseküdtek az ie ellen a gonosz webfejlesztők ;)
  • Ferrer #42
    De addig is nem veszek részt összeesküvés-elméletekben, ha nem gond :)
  • Major #41
    Na igen. Kereső, Térkép, Mail, Böngésző, Operációs rendszer, Telefon, Autó, Repülő, Gyógyszeripar, Hadiipar, Umbrella projekt
  • Airbus A380 #40
    Azt reméljük nem teszik meg...
  • a bajusz #39
    Egyedül a Chrome jön fölfelé, a többiek inkább ellentétes trendet követnek, fejlesztés ide vagy oda, a Google lassan minden téren lenyomja a konkurenciát, böngészőben tör felfelé, jön a saját operációs rendszere, keresőben már régóta első, övék a legnagyobb videomegosztó, igazából csak a közösségi oldal hiányzik már a portfóliójukból, már várom, hogy mikor vásárolják fel a Facebook-ot...