Gyurkity Péter

Tovább nyomul előre a Chrome

A Google saját böngészője immár az Egyesült Államokban is megelőzte a Safarit, amit az elemzők nagy teljesítménynek tartanak. A Mozilla eközben alaposan átalakítja a Firefox kinézetét.

A StatCounter friss adatai szerint a Chrome böngésző a múlt héten egészen pontosan 8,97 százalékos részesedést ért el az amerikai felhasználók körében, ezzel pedig a keresőcég fejlesztése éppen hogy meghaladta a Safari eredményét - utóbbi 8,88 százalék volt. Ezzel újabb vetélytársat előzött meg a viszonylag új szoftver, mostanra pedig már csak az igazán nagyok maradtak a legyőzendők listáján.

A helyzet azért érdekes, mert a Chrome alig két éve indult útjára. A némiképp döcögős rajtot követően sikerült leelőzni a még mindig viszonylag elszigetelt Operát, a következő előzésre azonban eddig várnia kellett (természetesen úgy, hogy nem vesszük külön az Internet Explorer régebbi változatait, hiszen azok is fokozatosan, még ha nem is a kívánt ütemben, szorulnak vissza). A Safari beelőzése azt jelenti, hogy a Google Chrome immár a harmadik a böngészők versenyének amerikai listáján, őt már csak a Firefox, valamint az IE előzi meg, előbbi 28,5 százalékos, utóbbi pedig 52 százalékos eredménnyel. Ami a globális helyzetet illeti, itt valamivel egyértelműbb a harmadik hely, hiszen a Chrome 9,4 százalékkal, a Safari pedig alig 4 százalékkal büszkélkedhet.

Természetesen a Mozilla háza táján sem tétlenkednek, igyekeznek az utóbbi időben egyre több kritikát kapó Firefox böngészőt is frissíteni - itt főleg a memóriaigény, valamint az indulási és futási sebesség váltott ki ellenérzéseket. A Firefox 4 első bétája már biztosan új kinézetet kap, amelynek keretében a böngészőfülek az ablak tetején helyeznek el, ahogy azt a riválisoknál már megszokhattuk. A leggyakrabban használt menüpontok egyetlen gomb megnyomásával érhetők majd el (ez egyébként a Chrome fejlesztői változatában is így van), jobban alkalmazkodnak a Windows 7 Aero Glass felületéhez, a könyvjelzők listáját kihúzhatjuk oldalra, a fülek sávját pedig egyénire szabhatjuk, akár az egyes gombok elmozgatásával.

A Beta 1 változat hamarosan érkezik, bár pontos időpontot eddig még nem árultak el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Justil #145
    a cégek tényleg jól meggondolják, hogy váltanak -e, a magánszemélyek nagy része viszont váltott már, aki nem, az inkább azért, mert magától nem tud váltani, vagy azt sem tudja, hogy van mire...
  • Airbus A380 #144
    Ettől még a többség nem fog váltani. ld. cégek se nagyon akarnak , hát még a magán személyek.


  • DjDano #143
    Nem a faxt nem, elavult és abszolút nem biztonságos opredszer , semmi nem szól már mellette, annál inkább ellene....
  • Ability #142
    A Flashplayert hogy lehet rosszul installálni? A Firefox feltelepíti magának Linux alatt is. Egyéb esetben a repóból el lehet érni, nem lehet elrontani. Aki pedig magának rakja fel (pl én) az csak betolja a /usr/share alá és megy a dolog. Egyetlen .so fájlból áll, ha rossz helyre másolod akkor nincs Flashplayer, ha jó helyre másolod akkor pedig működik. Köztes állapot nincs, maximum valamilyen inkompatibilitás, de erről nem a felhasználó tehet. Egyébként a 64 bites 10.1 prerelease egész jó lett, sok problémát megold, más kérdés hogy az Adobe egy majdnem kész kiadást visszavont és jelenleg nem létezik semmilyen formában.
  • Penge4 #141
    Sokan meg tört rendszerekkel nyomják, és így érthető.

    Elárulnád, mi köze hozzá egy szoftver, driver, vagy akármi teljesítményének és stabilitásának ahhoz, hogy a Windows-t eredeti, vagy mennyiségi licenszes kalózkulccsal aktiválta az ember? A warez Windowst ne mossuk már össze a Pistike Edition példányokkal, ahol sok esetben még a Windows Update is le van tiltva gyárilag.
  • sathinel #140
    Ez kb olyan mint az avast. A havernál fenn van de valamiért a régi verzió. Pedig nállam pampogott hogy van új, és fel is raktam. A gyerek meg még mindíg nem frissített pedig már mondtam neki hogy van új. Ja így ne is csodálkozzanak. + win frissítéseket sem rakják fel, meg sem nézik mik azok csak ha nagyon szövegel a win hogy fontos. Az ilyeneken kiakadok és még neki áll fentebb és szidja mikor valami nem úgy megy ahogy kellene. Azt nem mondom hogy nem eszik memóriát, vagy teljesítményt néha, de hát manapság...
    Leírtam a laptopot amit vettem előrre telepített win7-el és nem izom gép. Ha ezen elfut nehogy már egy desktop ne tudja normálisan futtatni.
  • sathinel #139
    Ez lehet Én xp-n, ubuntun, sabayon, suse, win7 alatt használtam kb 5-6 gép alatt minimum. De máshová is telepítettem mert gépeket adtam el amiket én raktam össze telepítve. Az első hogyha minden alap dolog fenn volt hogy böngészőn megnézem a kedvenc honlapokat amin flash, java, stb fut. És ha nem fut akkor nem tudom leszállítani mert nem működik.

    Linux alatt volt hogy szoptam de átlag mert nem vagyok linux guru. A netet használtam telepítésnél, és olvasgattam hogy kell csinálni. Egy pár install, és buherálás után kb fél év gyakorlás magamtól nem suliban azt eredményezte hogy elég rendesen ment. Csak hát játszok amihez nem szeretek buherálni a rendszerben.

    Elhiszem hogy gond van mert láttam haveromnál de ők sem a hivatalos oldalakat használják, hanem mindenféle software gyülytőhelyeket mert azt szokták meg. Sokan meg tört rendszerekkel nyomják, és így érthető. Apple termékeket csak párat adtam el de nem jöttek be. Kicsit linux, win után nem jött be. Én összekötögetem a gépeket telefonnal, egymással, stb és linux, win elég jól megy egymással.

    Szerintem software gond van nem hardware. Linux alatt is eleinte nem tom mit csináltam rosszul volt hogy 2-3 reinstall után már ment. De az új ubuntuk alatt ati, nvidi kártyákkal ment nem volt sok gondom. Sabayon, suse sem volt gáz. De Sabayon alatt többet kelett használnom a hivatalos chat forumot és kérdeznem mit hogy kell felrakni.
  • Justil #138
    én sem akarom mindig egyből a legújabbat, ezért csak tavaly novemberben váltottam Win7-re, amikor a RC már féléves volt, vagy több. persze van akinek ez is egyenértékű azzal, h "egyből".

    mindenesetre idővel elkerülhetetlen, hogy az XP a háttérbe szoruljon. egész egyszerűen aki ma vesz gépet, már nincs értelme XP-t tenni rá, mert 2+ giga rammal, egy jó két vagy négymagos procival és egy normális (értsd: nem prémium) vga-val vígan elfut a win7. desktop OS-ekről beszélünk, ugyebár.
  • Justil #137
    tudom, h ez nem vígasztal, de amúgy ha nagyon becsületes lenne a fejlesztő, akkor a ctrl+w-t implementálhatná (external javascript hívással bezárni a tabot/ablakot) éppen :)
  • Penge4 #136
    "csak azt nem tudom, h akkor miért használja mindenki ezerrel, miért ilyen népszerű?"

    Mert az emberek többségének halvány lila gőze nincs semmiről. Látják, hogy problémás, látják, hogy pörgeti a procit, de ez van, nincs más és szép és csilivili.

    Meg nem vagyunk egyformák ilyen szempontból. Egy átlagfelhasználót az sem zavar, ha a Notepad 10 másodperc alatt nyílik meg. Engem az zavar, ha egy görgetéssel úszó fos miatt nem olyan sebességgel működik a smooth scroll, mint kéne.

    Egy átlaguser örül, ha megjegyez 3-4 gyakran használt billentyűparancsot. Nekem pedig kurvára bassza a csőröm, ha egy linkelt oldalon bevillan egy hülye intró aztán sem a Ctrl+W nem működik, sem a le-jobbra mozdulatparancs nem működik.