Berta Sándor

Smartbookokon érkezik a Chrome OS

Még ebben a hónapban megjelenhetnek a Google új operációs rendszerét futtató első készülékek. Emellett a webes cég kiskereskedelmi forgalomban is árusítaná termékét, igaz csak 60 000-70 000 darabot.

A Google a notebookja megjelentetésekor ugyan azt a stratégiát követheti majd, mint tette az Android és a Nexus One esetében. A DigiTimes tajvani IT-lap tudósítása szerint az első szakaszban várhatóan csak 60 000-70 000 eszközt fognak készíteni, mindegyik belsejében ARM-processzor lesz. A notebookot viszonteladóknál nem, csak kizárólag a Google saját honlapján lehet majd megrendelni. A DigiTimes az információit az alkatrészgyártóktól szerezte.

Első lépésként még ebben a hónapban bemutatják a Chrome OS-t, majd ezt követi a sorban az amerikai vállalat notebookja. Az Acer és a Hewlett-Packard is piacra dobhatja a Chrome OS-t futtató készülékeit, s ezek várhatóan decemberben már a boltok polcaira kerülhetnek. Mindkét terméket a Quanta Computer fogja gyártani. Az Asus ugyanakkor egyelőre kivár és megnézi, hogy milyen lesz az új termékek és az operációs rendszer fogadtatása, majd csak ezután dönt arról, hogy szintén kifejleszti-e saját Chrome OS-t támogató notebookját.

A Google júniusban már jelezte, hogy még az ősszel jön a Chrome operációs rendszer. Most ezt az információt és a DigiTimes cikkében leírtakat megerősítette, a webes cég szóvivője is, aki csupán annyit mondott: "Tartjuk magunkat a terveinkhez." A szóvivő ugyanakkor sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta a tajvani portál értesüléseit, s nem nevezett meg konkrét bemutatási időpontokat, valamint árakat sem.

Amennyiben a Google valóban az ARM processzorait választja, akkor a gyártó komoly támogatóra lelhet. Ugyan két évvel ezelőtt már a Freescale és a Qualcomm is beszélt az ARM CPU-ira épülő termékekről, azonban a Lenovo Skylight nevű projektjét leszámítva nem merültek fel ARM-processzoros megoldások. Ennek oka az volt, hogy az ARM-alapú netbookok nem igazán voltak kiforrottak sem hardver-, sem szoftverszempontból.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ferrer #2
    "Remegnek a lábak Redmond-ban"
    Ja, biztos is..
  • MsUser #1
    Azért 2x2GHz magra épülő Cortex-A9-el hasíthat a Chrome operációs rendszer.
    Remegnek a lábak Redmond-ban Windows-éknál, és meg is van rá az okuk most már nem csak az ALMA termés zavar be!