Berta Sándor

Beperlik az osztrák filmesek a UPC-t

Új szakaszába lépett az ausztriai filmipari szervezetek és az internetszolgáltatók vitája. A helyi Film -és Videoipari Kalózellenes Egyesület úgy döntött, nem várnak tovább és jogi úton próbálnak meg érvényt szerezni akaratuknak.

Az osztrák filmipar érdekeit képviselő egyesületek megpróbálják visszaszorítani az illegális streaming-ajánlatokat. Mivel az internetszolgáltatók nem tettek eleget három cég, a Satel Film, a Wega Film és a Constantine Film kérésének, ezért a VAP közölte: nem vár tovább és pert indít az egyik legnagyobb ausztriai távközlési konszern, a UPC Telekabel ellen. A három vállalat azt kérte, hogy az osztrák internetszolgáltatók akadályozzák meg, hogy bárki hozzáférhessen a kino.to portálon keresztül elérhető streamingszerverekhez, melyek mindegyikén szerzői jog által védett tartalmak illegális másolatai találhatók. Ezenkívül azt akarták kiharcolni, hogy a helyi internetszolgáltatók blokkolják a hozzáférést több mint 1500 IP-címhez, valamint a kino.to mellett további kilenc doménhez.

A VAP érvelése alapján a UPC Telekabel és a többi telekommunikációs vállalat felelős azért, hogy megakadályozza az illegálisan másolt tartalmak terjesztését. "Még képesek vagyunk az önvédelemre" - nyilatkozta Werner Müller, a VAP főtitkára, aki egyben az Osztrák Film- és Zeneipari Szakszövetség ügyvezetője. A vezető hozzátette, hogy a kino.to és más tartalomszolgáltatók által okozott hatalmas károk ellenére először csak együttműködést kezdeményeztek a távközlési társaságokkal, azok azonban visszautasították a megkeresésüket.

Andreas Manak, a VAP ügyvédje elismerte, hogy ugyan a streaming-ajánlatok megtekintése miatt jelenleg egyetlen felhasználó sem büntethető, azonban így is szeretnék megtiltani a kino.to-hoz való hozzáféréseket. "Ami itt történik, az nyilvánvalóan illegális. Mi elsősorban az üzemeltetők dolgát akarjuk megnehezíteni, mivel a tevékenységükkel megsértik a szerzői jogot, mint alapvető jogot" - hangsúlyozta a jogász.

A 200 telekommunikációs céget tömörítő Osztrák Internetszolgáltatók Szövetsége (ISPA) korábbi közleményében azzal indokolta az együttműködés megtagadását, hogy: "egészen biztosan nem leszünk különböző útonálló-praktikák segítői, mivel ezek segítségével csak egy rég elavult üzleti modellt próbálnak megmenteni." Ausztriában 2008 nyarán már összecsapott egymással az ISPA és a VAP. A szövetség akkor élesen támadta az egyesületnek azt a javaslatát, hogy Ausztriában is az internethozzáférések megvonásával büntessék a fájlcserélőket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • analfa #12
    nem tetszett a tartalma a upc videótárnak?
  • dj ozsi #11
    Remélem elbukják a pert a fajvédők a UPC-vel szemben, és utána mennek málenkíj robotra.
  • McJames #10
    "Boldogok a lelki szegények, mert övék a mennyek országa." (Mt 5,1-10.)
    Úgy tűnik már nem csak a mennyek országa az övék.
  • marcusletric #9
    Beperlik az osztrák filmesek a UPC-t
    Rendelje meg most!
  • marcusletric #8
    és a nap poénja XD UPC banner a főcím alatt :D
    Kép
  • wikktor #7
    és még sorolhatnám a végtelenségig
  • wikktor #6
    olyan xar filmeket csinálnak, hogy másképpen nem tudnak pénzhez jutni csak pereskedéssel, vagy tul kevés amit kerestek a filmeken. Végül is kis kunyhoba lakik mind és nem vesznek minden évben uj autót. :D
  • Szefmester #5
    Hát igen furcsa világban élünk, gondolj bele hány "8 általánost ki nem nézel" embernek van drága autója és hány ilyen tipusú embert láttál mint tanuló vezetőt?

    Valszeg a pénzt is úgy szerzik ahogy a jogsit...
  • Svx #4
    Hát igen... Ami 5-10 évvel ezelőtt megszokott volt nálunk, az mára már a luxus kategóriába esik. Arról nem is beszélve, hogy szüleim mesélték, hogy 20 éve még úgy vásároltak a boltban, hogy meg se nézték mi mennyibe kerül.

    Ma meg az van, hogy inkább nem veszünk meg napokig egy-egy mindennapi élelmiszert, mert pár nap múlva le lesz árazva 30 forinttal.

    Hozzáteszem diploma az van annyi, hogy 10 évig elég lenne wc papír helyett, de normális állás az nincs egy se...

    Bezzeg egyesek mai napig félévente új autót vesznek, aztán olyanok, hogy a 8 általánost nem nézem ki belőlük, ha rájuk nézek. Ők vajon hogy csinálják?
  • norbinyo #3
    Így legalább megnézik az emberek a filmeket. Kíváncsi vagyok, hány mozi fog bezárni, mert már nincs pénz egész családdal mozizni. Szülők + két gyerek = 10.000, amikor a minimálbér valahol 65.000 körül. Nevetséges#