Berta Sándor

Németország rádiódíjat szed az internetezésre alkalmas PC-k után

A Lipcsében működő Szövetségi Közigazgatási Bíróság is jóváhagyta azokat a korábbi döntéseket, amelyek alapján minden internetképes készüléket, legyen szó mobiltelefonról vagy személyi számítógépről rádiódíj-fizetési kötelezettség terhel.

A mostani határozat alapján minden olyan személy, akinek PC-je, notebookja vagy PDA-ja, illetve okostelefonja alkalmas a rádióműsorok vételére és a világhálón való böngészésre, köteles minimum 5,76 eurós havidíjat fizetni. A korábbi bírósági ítéletek ellen két ügyvéd és egy diák is tiltakozott, azonban a lipcsei testület mindhárom esetben a szerzői jogvédőknek adott igazat. A három alperes mindegyike azzal érvelt, hogy soha nem használják számítógépeiket és mobil készülékeiket televíziós műsorok nézésére vagy rádióadások hallgatására. Mindez azonban a lipcsei jogászokat nem hatotta meg, az ő álláspontjuk szerint egy PC - a szubjektív használatától függetlenül - rádiós vevőegységnek minősül.

A szövetségi bírák ugyanakkor nem mindenben adtak igazat a szerzői jogvédő szervezeteknek. Kimondták ugyanis, hogy csak annak kell a PC-je, a notebookja vagy éppen az okostelefonja után rádiódíjat fizetnie, akinek a háztartásában vagy a cége telephelyén nincsen egyetlen rádió vagy televízió sem. Aki rendelkezik legalább egy tévével, annak 17,98 eurós havidíjat kell kifizetnie.

Werner Neumann, a bírói tanács elnöke közölte: a rádiódíjra szükség van, mert a befolyó pénzekből finanszírozzák a közintézmények, elsősorban a közszolgálati televíziók és rádiók működését. A jogász hozzátette: tekintettel a mobil számítógépek elterjedésére és növekvő számára a jogalkotóknak folyamatosan figyelemmel kell kísérniük ezt a területet és a fejlődési folyamatokat.

A mostani, meglehetősen sok vitát kiváltó szabályozást 2013-tól felváltja az egységes háztartási rádiódíj, amelynél nem fogják figyelembe venni, hogy kinek milyen készülékei vannak, hanem mindenkinek egy díjat kell majd befizetnie. A döntést üdvözölték mind az ARD, mind a ZDF vezetői.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • we01 #28
    Németországban mindenkinek rádió, ill. tv használati díjat kell(enne) fizetni.
    Amennyiben valakinek kizárólag hangvételikészüléke van, akkor rádiódíjat, amennyiben viszont képvételre is alkalmas készüléke, akkor a TV-díjat (ami a rádiódijat is magába foglalja).
    Tekintettel arra, hogy a a mai computerek (PC-k) az internetnek köszönhetöen úgy kép-, mint hangvételre alkalmasak, ma már a computerek után is kell fizetni.
    Egy háztartásban azonban max. az egyszeri tv-dijat kell fizetni.
    A cégek azonban munkahelyenként (computerenként) kötelesek fizetni. (Persze a nagycégek szerzödést kötöttek, melynek értelmében nem a több ezer pc után fizetnek, hanem egy átalányt).
    Mielött ezt bevezették igen nagy volt a felháborodás, de a politikusok Németországban is csak a szavazások elött fordulnak a néphez (hogy öket válasszák), aztán máris 180 fokos fordulat!
    Tekintettel arra, hogy a díjkiszabási elöírás értelmében nem az számít, hogy valaki használ-e egy vételre alkalmas készüléket, vagy sem, hanem, hogy rendelkezik-e egy ilyennel - hiszen ebben az értelemben megvan minden eszköze a vétel lehetöségére -, tehát ezért köteles a díjat fizetni.
    Emiatt az internetes/computer mizéria bevezetése elött egy gyerektelen fiatalember u.n. Gyerekpénz (Kindergeld) kérelmet adott be azzal az indoklással, hogy gyereke ugyan nincs, de minden eszköze megvan ahhoz, hogy lehessen! (Info: Németországban jelen pillanatban még keresettöl függetlenül alkotmányi jogon minden gyermek után jár a "gyerekpénz"!) Az egész ország mulatságosnak tartotta, de persze a kérelmét elutasították, és a díjfizetési kötelezettséget a több százezres petició, valamint eme sztori ellenére bevezették.
    A német birkanép, csak a kocsmákban bégetnek...., vagy ha mégsem, akkor a stuttgarti példa is bizonyítja, hogy Németországban is mennyit ér a nép akarata...
  • FL Zoli #27
    Értem én..De ha itt Abszurdisztánban se lehet spontán házkutatást tartani nehéz elképzelni hogy a "fejlett" Angliában ez működik.

  • pasi29uk #26
    Angliáról beszéltem és nem Mo-ról
  • Sir Ny #25
    A jó édes anyjukat! Ezentúl csakis német adókat fogok hallgatni a rádión, és bekaphassák, akkor sem fizetek nekik semmit, MUHAHAHA!
  • duke #24
    Erdekes ez a stutgarti eset. Ezeknek exportaltak gyurcsany ferencet negyes metrostul ? Egy elmebeteg, aki az emberek koze lovet, hogy megtartsa a hatalmat, meg a kezdetben 280 milliardos, mostanra 620 milliardba kerulo epitkezes. Kivancsi leszek sikerul e megmenteniuk a parkot.
  • torzsvendeg #23
    Úgy látom a német szövetségi bírák az ARD és a ZDF zsebében vannak.
    Ott is elkéne már egy kis TV-székház ostrom.
  • FL Zoli #22
    Ezt nehéz elhinni. Itt Mo-n ha jól tudom a rendőrt se vagy köteles bengedni a házadba max. érvényes bírói végzéssel + tanú jelenlétével. Ami szerintem több idő + pénz elpocsékolása lenne mint amennyi hasznot hozna
  • remark #21
    És az mennyivel jobb, hogy Hollandiában az anyagi gondokkal küzdő foci-ipart (mert mi más lenne ez, mint iparág) támogatja meg az állam, anélkül, hogy bárkit is megkérdezne erről. Engem nem érdekelnek a klubok anyagi gondjai, mégis kapnak az adómból.
    Vagy a csődbe ment bankok bailout-ja mennyivel jobb? Ja, hogy azt az én érdekemben teszik? Végülis mit az amit nem az én érdekemben tesznek? Hát mindenki mindent az én érdekemben tesz, aminek következményeképp nekem már olyan jó, hogy azt el se tudom mondani.
  • remark #20
    Ez zavargásnak számít? Stuttgart
  • ozdimorgo #19
    Érdekes... Fizetni kell a reklámok nézése\hallgatása után? Baromság. Akkor lenne létjogosultsága ennek az adónak, ha betiltanák a reklámokat. Tudtommal ugyanis azok bevétele fedezi a kiadásokat. Nem véletlenül több a reklám mint a valódi műsor, és igen jól megélnek belőle (nem csak) a kereskedelmi csatornák.
    Közszolgálati ide, közszolgálati oda, ők is épp elég reklámot nyomatnak, hogy a kiadásaik nagy részét fedezze. Na persze nem értelmetlen, új székházakra kell költeni...