Berta Sándor

2011 az NFC éve lesz?

Úgy tűnik, hogy az idei esztendő végre elhozhatja a várva várt áttörést a Near Field Communication (NFC) technológia számára. A mobiltelefon-gyártókon mindenesetre semmi sem fog múlni.

Az NFC-ről tartott hagenbergi konferencián gyorsan kiderült, hogy a mobilpiac szereplői egyértelműen kiállnak a technológia mellett. "Az ágazatnak jelenleg szüksége van az ilyen jellegű innovációkra. Az elmúlt hónapokban nagyon sok dologra sor került, így elmondható, hogy 2011 a Near Field Communication éve lesz. Az okostelefon-gyártók ígéreteinek köszönhetően végképp megoldódott a probléma. A cégek nem akartak tovább az infrastruktúrára várni és inkább megtették az első lépést" - nyilatkozta Josef Langer, az NFC Research Lab vezetője.

A szakember közölte, hogy a Google Nexus S és a Samsung Galaxy S II egyaránt olyan okostelefonok, amelyek már támogatják az NFC-t. A Deutsche Telekomtól származó információk szerint azonban az Apple iPhone 5 és az iPad2 is támogatni fogja a technológiát, valamint az Android 2.3.3-as operációs rendszer egy NFC-Bluetooth hibrid modult kapott . A Nokia már tavaly jelezte, hogy az idei évtől minden okostelefonja NFC-kompatibilis lesz. Ezenkívül a Visa is kiállt a Near Field Communication mellett.

Az Orange, a Deutsche Telekom, a Vodafone, a Telenor, a Telekom Austria Group és a Telefónica a hét elején közös nyilatkozatban kötelezték magukat az NFC-szolgáltatások legkésőbb 2012-ig való bevezetése mellett. A GSM Szövetség pedig azt jelezte, hogy szeretné megelőzni a piac széttöredezését és vállalta, hogy kidolgozza a szükséges minősítési és vizsgálati szabványokat. Utóbbiakkal biztosítanák az NFC-szolgáltatások globális kompatibilitását. Az eddigi visszafogottság különösen amiatt nehezen érthető, mert az NXP nevű cég már 2009 májusában bejelentette, hogy elkészült az első olyan chip, ami az Európai Távközlési Szabvány Intézet (ETSI) szabványain alapul.

"A mobilipar mindig olyan látványos innovációkat keres, amelyek segítségével új dolgokra inspirálhatja az ügyfeleket. Az LTE ugyanolyan kevéssé fogja megnövelni az okostelefon-eladásokat, mint a beépített kamerák használata. Ezzel szemben az NFC teljesen új lehetőségeket kínál arra vonatkozóan, hogy miként használhatjuk majd a jövőben a mobilunkat" - szögezte le Josef Langer. Az NFC a mobil fizetés mellett lehetővé teszi azt is, hogy a felhasználók autó- vagy lakáskulcsként használják a mobil készülékeiket. A technológia mellett szól, hogy biztonságos, a rendkívül csekély, mindössze néhány centiméteres adatátviteli távolság miatt szinte lehetetlen kiolvasni a továbbított információkat, ráadásul az adatcsere PIN-kód vagy ujjlenyomat segítségével tovább biztosítható.

Langer szerint a piaci körülmények megváltozása is az NFC áttörése mellett szól. Az Apple és a Google ugyanis már saját alkalmazásboltokkal és azokhoz kapcsolódó szolgáltatásokkal rendelkeznek és ezek üzleti modelljei jelentősen eltérnek a Nokia vagy a Siemens által alkalmazott megoldásoktól. Az új jövedelmező szolgáltatások iránti érdeklődés pedig eleve adott.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Madve #28
    Ez már részletkérdés. Nekem is régebben 2 számlám volt 2 kártyával, (az egyik egy szimpla electron, a másik egy dombornyomott maestro volt, ez addig volt lényeg amíg a két kártya között lényeges különbség volt) jelenleg 2 számlám van és csak az egyikhez van egy kártya(a kártyás számlának van csak havidíja). A kártyásról fizetek mindent, a másik meg megtakarítási számlaként működik. Internetbankingom mindig is volt, azon keresztül mozgatom a két számla között a pénzt akár a telefonomról is belépve. Magyarul a fizetős számlámon mindig csak annyit tartok, amennyinek kell lennie, de ezen menet közben is bármikor tudok változtatni. Internetes fizetésekhez meg ott van plusz biztonságnak a paypalom is. A napi határ meg általában inkább készpénzkivételre van, nem pedig kártyás fizetésre, személy szerint a fent leírtak után nem tartom feltétlenül fontos dolognak.
  • hadan #27
    Valószínűleg le lehet korlátozni. Van Maestro PayPass kártyám annál is 5000 Ft a határ utána viszont csak pinkóddal, mechanikusan lehet használni. Olyat kellene inkább kitalálni, hogy egy bankszámlával összekapcsolni a telefont és meghatározott keretig lehetne elmenni naponta. Ha ellopják akkor sincs nagy baj... (Nem tudom ki az aki a teljes fizetését arra a kártyára rakja én legalábbis 2 kártyával 2 bankszámlával rendelkezem.)
  • Permissive #26
    a papírpénz súlya engem is zavar, főleg ha nincs vagy 20 kiló 5-e nálam:) tehát folyamatosan zavarban vagyok:)
  • Madve #25
    Megdöbbentően gyorsan sikerült kinyitniuk őket. Ez nem olyan, mint a lockpicking, nem kell hozzá olyan komoly gyakorlat, plusz, ha egyszer kidolgoztad otthon az eljárást, akkor ha már megszerezted vki ujjlenyomatát (amit könnyebb megszerezni, mint a kulcsát pl.) akkor otthon elkészítve a "kulcsot" ugyanolyan sebességgel tudod használni, mintha az illető bökte volna oda a saját ujját...
  • Madve #24
    Szerintem meg nem.
    Ha kiszámolod, hogy mennyi aprót cseszel el úgy, hogy ellopják/odaadod egy csövesnek, kiszórod a zsebedből/ próbálsz szabadulni tőle, mert húzza a zsebedet, meg az esetek többségében amúgy sem fogod fillérre pontosan kiszámolni a kasszásnak a kért összeget, pláne hogy ezren állnak mögötted a sorban, plusz amit beleszórsz pl a kávéautomatába, csak azért mert volt nálad, amúgy meg nem kávéztál volna, meg még fel lehet sorolni ezernyi hasonló szituációt , akkor az a minimális számlakezelési díj, amit egy alap bankszámla esetén fizetsz nem is tűnik olyan lehúzásnak, pláne hogy ez a sok el nem szórt apró ott marad a számládon. Plusz ha még hozzá számolod azt a költséget, hogy eljuss a postára/szolgáltatóhoz/bankba, stb. hogy kézileg befizesd a számláidat, és hozzászámolod az úttal/sorbanállással elvesztegetett idődet amit jóval értelmesebb dolgokra is használhatnál, akkor sokkal jobban jársz az elektronikus lehetőségekkel.

    Aztán ott van a másik oldal, a vállalkozásoké, akik órabért fizetnek a pénz átszámolására, zsákolására, plusz fizetnek annak a biztonságos szállításáért, meg alapvetően annak biztonságos kezelése is eléggé költséges, aztán ott van a bank, aki ezt megint át fogja számolni, tárolni fogja, stb. ezt mind végeredményben veled fogják kifizettetni beleépítve a termékek és szolgáltatások árába.

    Szóval mi is az olcsóbb? Elektronikusan számokkal dolgozni, vagy fizikálisan mozgatni azt a pénzt?
  • halgatyó #23
    Ezt írtam és is, csak sajnos elfelejtettem befejezni. Akkor megteszem.
    Vagyis az igaz, hogy a pénzt el lehet venni/lopni, míg az elektronikus pénzt sokkal nehézkesebb. (ezt írtam:-)

    És itt jön, ami lemaradt:
    Ha a ritkán bekövetkező események valószínűségét megszorzom az esemény okozta kárral, akkor egy összehasonlítható adatot kapok.

    Nézzük meg, hogy mennyi pénzt lopnak/rabolnak el emberektől közvetlenül a maguknál hordott készletből, mondjuk Magyarországon és mondjuk egy év alatt.

    Ezt hasonlítsuk össze a bankok hasznával, ami az elektronikus fizetések millióinak (vagy százmillióinak) a néhány ezrelékes "megadóztatásából" jön össze. (ugyanazon a területen és ugyanannyi idő alatt)

    Szerintem az elektronikus fizetés sokkal töbe kerül.
  • halgatyó #22
    Nem láttam azt a részt, de lehetséges. Minden zárat ki tud nyitni valaki (a kulcsa nélkül), a hagyományos cilinderzárakat is, erről van egy jó cikk:

    a legjobb lényeg a videóban van
    Érdemes megnézni, bár nem pont az elektronikáról szól.

    Az azonban nem mindegy, hogy az ujjlenyomat-olvasót kijátszó egyénnek MILYEN KOCKÁZATTAL kell szembenéznie.
    Nem mindegy, hogy egy Mythbusteres kísérletező addig próbálgat valamit, amíg nem sikerül, aztán készít erről egy filmet, vagy hogy egy tolvaj a harmadik próbálkozásánál lebukik, és néhány évig nem próbálkozhat újra (addig meg javul a technika)
  • Madve #21
    Mit lopsz el egy embertől, ha nincs nála készpénz, a telefonja meg lenyomozható, meg amúgy is letiltja, meg manapság már használhatatlanná is lehet tenni lopás esetén? Ha nincs mit ellopni, kisebb lesz az ilyen típusú bűnözés előfordulási aránya is, tehát ebből a szempontból javul a közbiztonság, és olcsóbb megoldás, mint minden sarokra egy rendőrt állítani, aki akár korrupt is lehet.
    Ezt így is fel lehet fogni...
  • Madve #20
    Egészen pontosan vállalkozónak kell lenned ahhoz, hogy legyen kártyád, ott veszik meg pl a kisboltosok az élelmiszert nagykerhez hasonló áron, amit aztán ki tudnak rakni a polcra számodra elfogadható összegért. Elég egy vállalkozó ismerős is, aki elmegy veled a metroba, és azt mondja, hogy akar neked is egy kártyát, mert téged is meg szokott bízni a vásárlással, azt senki sem ellenőrzi, hogy semmi közöd az adott vállalkozáshoz, vagy hogy az adott cég mivel foglalkozik. Ha meg a Metro logolja, hogy mit vásárolsz, az a hatóságnak is hozzáférhető, csak kérnie kell, tehát ugyanaz.

    Manapság mindenki ellenőrizve van, vagy így, vagy úgy. Ezen az sem változtat, ha készpénzt használsz. Mondjuk értelemszerűen ha olyan dologról van szó, akkor nem ezzel fogsz fizetni, mint ahogy bankkártyával sem. A hétköznapi dolgok fizetésére meg az elektronikus mód a legkényelmesebb és legegyszerűbb...
  • halgatyó #19
    A fémpénz súlya engem is zavar, de nem annyira, hogy emiatt leálljak a pénzes fizetésről.
    Szerintem szándékosan szúrnak ki a pénzzel fizető emberekkel, azért hogy így is tereljenek minél több mbert az elektronikus fizetés felé. És a többség sajnos beáll a sorba, legalábbis a hipermarketek vásárlóközönségénél ezt látom.

    Kétségtelen megvan a fizikai pénznek az a hátránya, hogy könnyebben elvehető, ellopható. (Eltöpregtem azon, hogy akkor a közbiztonság javítása nem lenne érdeke az elektronikus pénzhittérítőinek? Hmm.. messzire vezet ez a gondolat..)