Gyurkity Péter

NFC-Bluetooth hibrid az Android 2.3.3-ban

Érdekes újítással bővül a mobil operációs rendszer legújabb változata, amely elsősorban a Bluetooth eddig leginkább elhanyagolt részét teheti kényelmesebbé és egyszerűbbé - az NFC segíthet a gyors fájlcserélésben.

Az Android fejlesztését végző csapat bejelentette a legújabb, 2.3.3-as verzió fontosabb újításait, amely már landolt is a tesztelők kezében. A legtöbb beszámolóban a Bluetooth és az NFC meglévő kereteit, a két platform megoldásait ötvöző technológiát emelik ki, amely az új API-k révén elérhető lesz a legtöbb új készüléken. Ezzel ugyanis sokkal kényelmesebbé válik az okostelefonok közötti gyors fájlcsere.

A mobil készülékek használói körében eddig nem örvendett túlságosan nagy népszerűségnek a Bluetooth különböző tartalmak másolását lehetővé tévő funkciója, elsősorban azért, mert az egyes termékek egymáshoz történő kapcsolódása meglehetősen összetett és főleg lassú, körülményes volt. Itt egyrészt a létrehozandó kapcsolatban résztvevő készülékek pontos azonosítója, azok ismerete, illetve maga a kapcsolódás sebessége és megbízhatósága jelentett gondot, ami azt eredményezte, hogy a legtöbben nem is próbálkoztak a készülékek "párosításával". A Google erre a kérdésre kereste a választ, és a jelek szerint meg is találta, mégpedig a két különböző technológia egyesítése révén.

Az okostelefonokban megjelenő NFC-chip révén ugyanis lehetővé vált a Near Field Communication felhasználása, a most integrált API révén pedig a külső fejlesztők számára megnyílik az út ennek kiaknázása felé. A jövőben könnyedén ötvözhetik az NFC és a Bluetooth előnyeit, így például megoldható lesz, hogy a kapcsolódást az NFC kereső (scan) funkciójával bonyolítsák le, a két készülék összeérintésével olvasva ki a Bluetooth kapcsolat létrehozásához szükséges információt, megkerülve az azonosítók párosítását, a körülményes kapcsolódási procedúrát. Az persze kérdés, hogy az internet korában erre mennyiben lesz valóban szükség, ám mindenképpen érdekes, hogy az NFC itt is helyet kaphat.

Az egyetlen visszafogó tényező, hogy a megoldást jelenleg kizárólag a Google (Samsung) Nexus S támogatja, ám ez elkövetkező hónapokban számos készülék jelenik meg integrált NFC-chippel, így a választék mindenképpen bővülni fog.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • vato loco #1
    Aszittem már torrentezni lehet vele. ^^