Gyurkity Péter

Fizetni is lehet majd a Google új mobiljával

A keresőcég első embere meglengette a készülőben lévő mobiltelefont a nagyközönség előtt, ennek révén azonban nem a pontos hardveres részleteket, hanem az NFC támogatását, illetve annak jövőbeli szerepét emelik ki a szakértők.

Mi is beszámoltunk a napokban arról, hogy mégis készülőben van a Google második mobiltelefonja, amelynek neve egyelőre ismeretlen. A cég vezérigazgatója a Web 2.0 Summit során mutatta be a készüléket, és a felmerülő kérdésekre azzal válaszolt, hogy ő soha nem mondta, hogy nem lesz Nexus Two - ebből viszont a másik oldal azt a következtetést szűrte le, hogy valószínűleg "Nexus S" néven jön majd a megoldás (amelynek külseje igencsak hasonlít a korábban kiszivárgott képeken látottakhoz).


Azt már tudjuk, hogy az eddig Gingerbread kódnéven emlegetett változat az Android 2.3 lesz - ez tartalmazza majd az NFC-technológia támogatását, az új telefon pedig kiaknázza ezt a funkciót saját hardveres komponensével. Mivel a pontos részletek még nem állnak rendelkezésünkre (az operációs rendszerrel kapcsolatban pedig mindössze annyi hangzott el, hogy az néhány héten belül megjelenik), a szakértők az NFC-t emelik ki a beszámolókban, és igyekeznek felmérni annak hatását a fizetési szokásokra és a hagyományos csatornákra. Könnyen lehet ugyanis, hogy a Google megint nagyot alkot, és néhány év alatt elterjedhet a mobiltelefonos fizetés, ezzel pedig alapvető módon megváltozik a pénztárca, valamint a hitelkártya szerepe, funkciója (egyébként az Apple is erre készül a következő iPhone révén, vagyis a keresőcég nincs egyedül).


Mindezt kombinálva az olyan meglévő platformokkal, mint a Google Shopper, jól látható, hogy szinte minden a rendelkezésünkre állna: a mobiltelefonon kereshetnénk rá az egyes üzletekre, szolgáltatásokra, ott pedig "telónk" meglengetésével egyenlíthetnénk ki a számlát (a biztonságos, telefonba épített, avagy a SIM-kártyán, illetve egy microSD-kártyán helyet kapó titkosítási modul révén), vagy igazolhatnánk tagságunkat, illetve vehetnénk igénybe egyéb opciókat, amelyek nem igényelnek közvetlen fizetést. Azzal persze a Google vezetése is tisztában van, hogy ennek kialakulásához évek kellenek (erre maga Eric Schmidt is figyelmeztetett a bemutató során), ám a keresőcég, valamint az olyan nagyok, mint a Visa és a Mastercard, támogatása mellett felgyorsulhat a folyamat.

Arról még megoszlanak a vélemények, hogy ez milyen eséllyel mehet végbe, ám az biztosnak tűnik, hogy az elkövetkező hónapok, sőt évek, nemcsak pusztán az újabb telefonok megjelenése miatt lesznek érdekesek. További részletek a Google mobiljáról az elkövetkező hetekben várhatók.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)