Berta Sándor

NFC - túl kevés a kompatibilis készülék

Úgy tűnik, hiába karolja fel egyre több távközlési cég a Near Field Communication (NFC) technológiát, az azt támogató mobiltelefonok hiányában nehezen terjedhet el.

Az O2 brit mobil szolgáltató cég bejelentette, hogy a következő hetekben tesztelni fogja az NFC-rendszereket. A próbaüzem során 500 O2-előfizetőnek lesz lehetősége az O2 Wallet csomag, a jelenleg elérhető egyetlen kompatibilis készülék, a Nokia 6131 és ezáltal a vezetéknélküli technológia kipróbálására. A programhoz csatlakozók többek között jegyeket, illetve termékeket vásárolhatnak a kijelölt üzletekben.

A tajvani Vibo Telecom néhány hete egy hasonló rendszert épített ki, amely jelenleg kizárólag jegyvásárlásra használható. "Eddig 3000 NFC-kompatibilis mobiltelefont adtunk el és az előfizetőink egyharmada használja is a szolgáltatásokat, például jegyet vásárolnak az Osztrák Vasút és a bécsi metróvonalak járataira, de vannak, akik lottószelvényeket vesznek vagy így fizetik ki a parkolójegyeiket" - jelentette ki Ursula Novotny, a mobilkom austria szóvivője. Nem véletlen, hogy a vállalat máris a jelenlegi hálózat bővítését és új rendszerek kiépítését tervezi.



A legnagyobb problémát azonban jelenleg az jelenti, hogy nincs elegendő számú és típusú NFC-kompatibilis mobiltelefon. Éppen emiatt volt kénytelen a Sony és az NFC főfejlesztőjének számító NXP Semiconductor egy közös céget létrehozni, amely a mobil készülékekbe integrálható chipe fejlesztésébe kezdett. "Pedig már léteznek NFC-rendszerek, többek között a mi Mifare chipünk és a Sony is piacra dobta már korábban a Felica nevű rendszerét. Most úgy tűnik, hogy jövőre végre a jelentős mobiltelefon-gyártók is előrukkolnak majd az MFC-kompatibilis modelljeikkel" - közölte Alexander Tarzi, az NXP szóvivője.

Érdekesség, hogy már elérhető a gyakorlatilag minden körülmények között használható úgynevezett Universal Secure Access Module (U-SAM), amely több különböző mobil operációs rendszert és alkalmazást is támogat, ezáltal lehetővé teszi, hogy a mobiltelefon-gyártók ilyen termékeket dobjanak piacra. A lehetőséggel azonban eddig mégsem éltek.

Vagyis, hiába jósoltak korábban nagy jövőt a technológiának és hiába van mobil jegyvásárlási lehetőség tizenegy német régióban, az igazi áttörés egyelőre még várat magára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tomalak #2
    Ott az én kicsikém a képen! :D
  • Tetsuo #1
    Japanban mi a helyzet? Amugy ezt ott mar megoldottak v 10 eve mas technologiaval, de hasonloan mobilon keresztul.