Gyurkity Péter

NFC az új iPhone és iPad változatokban

Meglehetősen nagy figyelmet kap mostanában a mobil fizetési rendszerek kialakítását és üzemeltetését megkönnyítő technológia, amely a hírek szerint az Apple új készülékeiben is jelen lesz - a hitelkártya cégek is figyelnek.

Több hasonló tartalmú beszámoló és pletyka után ezúttal a Bloomber számolt be a cég terveiről, amelyből megtudhatjuk, hogy az iPhone 5, valamint az iPad 2 készülékek egyaránt támogatni fogják majd a Near Field Communication platformot. Ez lehetővé tenné, hogy a tulajdonosok egyszerű és kényelmes módon használják a termékeket fizetési célokra, ami nyilván a területen érdekelt nagyoknak is jól jönne.

Bár az Apple nem hajlandó kommentálni az értesülést, szakértők immár biztosra veszik, hogy a támogatás jelen lesz az említett két készülékben, amelyek várhatóan idén jelennek majd meg, az amerikai AT&T és egyéb szolgáltatók kínálatában. A technológia révén 4 hüvelykes (nagyjából 10 centiméteres) távolságból gond nélkül leolvashatók bankkártya-, illetve folyószámla-adataink, ezzel pedig a jelenleginél kényelmesebb módon bonyolíthatnánk le a különböző tranzakciókat. Jellemző, hogy nemcsak a PayPal, de még az olyan óriások is, mint a Mastercard, komolyan érdeklődnek a terület iránt, utóbbi például arra számít, hogy az Apple és társai partnerként csatlakoznak majd a meglévő rendszerhez, így még nagyobb forgalmat bonyolíthatnak majd le.


Az utóbbi napokban több hír is megjelent a platform terjedésével kapcsolatban, így többek között arról olvashattunk, hogy a brit McDonalds-lánc egységeiben is támogatják majd a technológiát. A nyárra elkészülő megoldás 1,5 millió fontba kerül, mintegy 1200 gyorsétteremben lesz igénybe vehető a szigetországban, ami már csak azért is fontos, mert eddig alig néhány cég (így például a Subway) próbálta ki, avagy helyezte üzembe saját rendszerét.

A Visa Europe illetékesei úgy vélik, hogy ezzel a lépéssel a tömegekhez is eljut a platform, bár azt egyelőre a szakértők sem várják, hogy ez teljesen lecserélheti a hagyományos, kártyákon és PIN-kódon alapuló megoldásokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pacclacc #6
    Veszel 2öt ha 1iket lopják még van 1 másik vészhivásra xD
  • JL666 #5
    ja

    mekkora poén. ellopják a telódat, nem tudsz hívni. Mivel tiltod le?!
  • kiki22 #4
    jo lesz ez .lenyuljak a telodat.aztan nem eleg hogy a telodra csinalnak egy kis szamlat hanem meg a kartyadat is szivjak mert nem tudod egybol letiltatni :D de amugy jo :Dbar ha az uzletek meg be lesznek faszan kamerazva es a rendszer tudja hol vasaroltak vele a kamera beazonositja a rablot :D
  • aronvirginas #3
    Ha már az iPhone-ról szól a cikk, talán nem egy Nexus S-ről készült képet kellett volna hozzácsatolni :-?
  • passatgt #2
    bullshit
  • okosan gyerekek #1
    jó lesz, még értékesebbé válnak a mobilkészülékek, még nagyobb kockázati tényező a lopásra vonatkozóan! :)