Felföldi Beáta

2011-től NFC-vel kapható minden Nokia okostelefon

A Nokia okostelefonokkal foglalkozó részlegének vezetője, Anssi Vanjoki bejelentette , hogy 2011-től minden Nokia okostelefonba szerelnek majd NFC modult.

Az NFC (Near Field Communications) egy kis távolságokon működő rádiós átviteli technológia, aminek segítségével például fizethetünk elektronikusan, de a szállodai ajtók nyitását is ez a technológia támogatja. A Nokia mobiltelefonok esetében lehetőséget ad kisebb adatcsomagok küldésére, mint a mobilszámok, névjegyek, vagy egyéb bejegyzések. Az első SIM-alapú NFC -t támogató Nokia mobil a 6261 classic lett volna, amely bevezetését a finn gyártó februárban mégis törölte. Ennek ellenére a Nokia továbbra sem hagyott fel az ötletével, hiszen a napokban lezajlott Mobey Forum egy előadásán Anssi Vanjoki bejelentette, hogy jövőre az összes okostelefonba szerelnek NFC modult. Így mindegyik készülék rendelkezik majd a rövid hatótávolságú átviteli megoldással.

Vanjoki nem árult el sokat, de valószínűsíthető, hogy a Nokia modellek is támogatni fogják a az SWP-t (Single Wire Protocol), az egycsatornás átviteli protokollt. Ez egy új szabványt alkalmaz, ami meghatározza, hogy a mobiltelefonok SIM kártyája milyen távolságról érzékelje az NFC szolgáltatásokat. A limitált érzékelési távolság egy alap biztonságot is jelenthet a felhasználók számára az adatok vezeték nélkül történő cseréjekor. A technológia további előnye a gyorsaság és, hogy egész nagy adatcsomagok közvetítésére is képes. Várható, hogy az SWP mellett a MicroSD védelmet is támogatják a készülékek.

A Nokia rengeteg készüléket ad el, így a nagy számok törvényét alkalmazva várható, hogy Európában egészen gyorsan elterjed majd az NFC technológia alkalmazása. Az Apple is évek óta kutatja az NFC megoldásokban rejlő lehetőségeket, ezért talán meglepő, hogy az új iPhone 4 még nem tartalmazza a technológiát. Azonban az ez utáni verzió várhatóan nem fog csalódást okozni ezen a téren.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nohea #1
    Pontosítsunk: a Symbian^4 modellek fognak majd NFC-chippel ellátva érkezni.
    http://bigcellshop.com/blog/2010/06/clarification-nokia-devices-running-symbian4-will-get-nfc-not-the-entire-smartphone-portfolio/