Berta Sándor

Elkészült az első szabványos NFC-chip

Bemutatta az első Near Field Communication (NFC) chipjét az NXP nevű félvezetőgyártó, amely már az Európai Távközlési Szabvány Intézet (ETSI) szabványain alapul.

"A PN544 a világ első szabványos NFC-chipje" - jelentette ki Alexander Tarzi, az NXP szóvivője. Az eszköznek köszönhetően a mobiltelefon-gyártók és a mobil szolgáltatók olyan platformhoz juthatnak, amelynek a segítségével bevezethetők a következő generációs NFC-készülékek és - szolgáltatások. A Near Field Communication technika lehetővé teszi az adattovábbítást a mobiltelefonok és az NFC-modulok között. Egy modul megérintésével a felhasználók jegyeket vásárolhatnak, de akár webcímeket is lekérdezhetnek. Emellett lehetőség nyílik például audiofájlok és más információk vagy adatok továbbítására.

Eddig csak nagyon kevés mobiltelefonba építettek be NFC-chipeket. A legnagyobb problémát az egységes szabványok hiánya jelentette. "Eddig az volt a kérdés, hogy ki irányítsa a chipet, kinek legyen hozzáférése a rajta tárolt adatokhoz és miként tároljuk ezeket az információkat" - jegyezte meg Tarzi. A most bemutatott chip az úgynevezett Single Wire Protocol (SWP) segítségével a SIM-kártyán keresztül irányítható. A felhasználók így a SIM-kártyákba beépített alkalmazásokhoz is hozzáférhetnek, így a jelenleginél könnyebbé és egyszerűbbé válhat a mobil banki ügyintézés vagy a jegyvásárlás.


"Az NXP az NFC-t azért találta fel, hogy a mobiltelefonokat a mindennapi életünk legfontosabb elektronikai készülékeivé tegye. Az új NFC-chip bevezetésével megközelítjük ennek a célnak az elérését. Számos céggel közösen egy olyan megoldást fejlesztettünk ki, amelynek köszönhetően a mobil szolgáltatók, a bankok és a kereskedelmi vállalatok új szolgáltatásokat vezethetnek be" - közölte Chris Feige, az NXP Semiconductors NFC-éért felelős ügyvezető igazgatója.

Az új chipet használó első mobil készülék a Nokia 6216 classic lesz, amely telefon helyett inkább egy digitális pénzügyi tranzakciós eszközre hasonlít. Funkcióinak köszönhetően bárki a SIM-kártyájában tárolhatja a bank- vagy a hitelkártyaszámát és később már így vásárolhat. Az új modell várhatóan az idei esztendő harmadik negyedévében jelenik meg a piacon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Wizek #10
    Nagyon örülnék, ha odáig nem jutnánk el, de lehet, hogy elkerülhetetlen.
  • kvp #9
    "Én ezt most baromira nem értem. Miért jobb egy chip,"

    Azert rosszabb, mert igy a telefon is tud adatokat (penzt) kuldeni a leolvasok fele. Tehat nem csak a telefon olvashatja le a cimkeket, de lehet fizetni a telefon elhuzasaval a penztar leolvasoja felett. A dolog egyetlen hatranya, hogy ilyenkor vagy mindig kodot ker, vagy ha bizonyos osszegig automatikus a folyamat, akkor barki aki eleg kozel jut a keszulekhez kepes lenne penzt levenni a telefon tulajdonosanak szamlajarol. Azt, hogy egy telefonban megvan a tulaj osszes banki es egyeb adata pedig mindenki sejtheti, hogy rossz otlet. Ha ezt a telefont felszereljuk minel tobb radios kapcsolattartasra szolgalo kiegeszitovel (gsm, bluetooth, nfc) , csak ront a helyzeten. Nfc eseten fizeteskor a kozelben allo osszes leolvaso latja a tranzakciot (a tavolsag csak antenna kerdese) es igy a hasznalata gyakorlatilag annak felel meg amikor valaki ugy fizetne egy bankkartyaval, hogy hangosan bemondana a penztarosnak a nevet, a hitelkartya szamat es a pin kodjat. Az nfc gyakorlatilag igy mukodik.

    Az nfc-s fizetes alternativaja lenne a telefon kijelzojen megjelenitett qrkod, amit egy kis kameraval tudna leolvasni a penztar. Ez utobbinak annyi elonye van, hogy csak az tudja leolvasni aki latja a kijelzot (tehat a mogottunk allo ember nem) es a telefon tulajdonosa vilagosan latja mikor van 'penztarca modban' a keszuleke.
  • Turdus #8
    Én ezt most baromira nem értem. Miért jobb egy chip, mint a qrcode? Az ugyanezt tudja, annyi különbséggel, hogy a mobil kameráját használja olvasónak, ergo nem kell speckó hardware, ráadásul a beolvasó program bármilyen adathoz hozzáférhet a telefonon... És ha elég kicsi a kód (mondjuk 2x2 cm), akkor NFC is...
  • kvp #7
    Szerintem pedig el fognak terjedni a mobiltelefonokra irt virusok, trojaik es fergek. Az ertelmes ember meg keresheti a funkcio letiltasanak opciojat a telefon beallitasai kozott. (ha nincs olyan akkor keresheti a forrasztopalkajat) Ha meg mar nagyon elege van a mernokoknek es/vagy a tudosoknak a jelenlegi vilagbol meg mindig ott a lehetoseg az egesz rendszert egy jol atgondolt tamadassal kikapcsolni. (persze akkor mehetunk vissza a kokorszakba vagy a fara, mert sem aram, sem vezetekes viz nem lesz, de ez az opcio azert meg mindig megvan)
  • Penge4 #6
    Nem, előbb még terroristának kell nyilvánítaniuk Tetsuo-t, téged és engem (meg még párszázezer embert a világon), mert rebellisek vagyunk és akadályozzuk/rossz színben tüntetjük fel ezt a nagyszerű technológiai innovációt, ami csak az emberiség érdekét szolgálja.
  • L3zl13 #5
    Abban is lehetett mobiltelefonnal vásárolni?
  • gecselac #4
    Ezek után majd az jön, amit megjósoltak a Zeitgeistban? .. ..
  • gecselac #3
    Szerintem célzott Orwell - 1984 c. művére. És igaza van.
  • roliika #2
    Én meg 82-ben születtem. :D Mi volt 84-ben?
  • Tetsuo #1
    1984