Berta Sándor

Folytatódhat az Apple és a lapkiadók közötti vita

Hivatalossá váltak az almás cég alkalmazásboltjára vonatkozó új szabályok, amelyek már korábban nagy felháborodást váltottak ki a lapkiadók körében. Mindez a két fél közötti vita elmérgesedéséhez vezethet.

Az Apple sajtóközleménye szerint azok a kiadók, amelyek az újságaikkal kapcsolatos programjaikat a cég rendszerén keresztül akarják eladni az előfizetőiknek, kénytelenek lesznek az ebből befolyó bevétel 30 százalékát átutalni az amerikai vállalatnak. Az egyes kiadók ugyanakkor meghatározhatják, hogy ügyfeleiknek milyen típusú (heti, havi, kéthavi, negyedéves, féléves, éves) előfizetéseket kínálnak és emellett ezeket a konstrukciókat természetesen az Apple segítsége nélkül is értékesíthetik. Utóbbi esetben ugyanakkor ki kell vonulniuk az App Store rendszeréből és más megoldást kell keresniük.


Emellett fontos tényező, hogy az App Store kínálatában elérhetővé tett szoftverek nem lehetnek drágábbak, mint az alkalmazásbolton kívül értékesített újság előfizetések. A tengerentúli cég így akarja meggátolni, hogy a kiadók elcsábítsák a felhasználókat azáltal, hogy az áraikban alákínálnak. "A filozófiánk egyszerű. Ha az Apple segítségével jut a kiadó egy új előfizetőhöz, akkor megillet minket az alkalmazás értékesítéséből befolyó bevétel 30 százaléka. De ha a kiadónál egy meglévő vagy egy új előfizető vásárolja meg a mobil programot, akkor a cégnél marad a bevétel 100 százaléka és mi semmit sem keresünk az üzleten" - szögezte le Steve Jobs.

Szintén tilos a kiadók számára, hogy az App Store kínálatában szereplő alkalmazásaikban reklámozzák az Apple-től függetlenül értékesített előfizetéseiket és nem helyezhetnek el többé olyan linkeket sem szoftvereikben, amelyek lehetővé teszik az ügyfeleik számára, hogy a cégek más tartalmaihoz vagy előfizetéseihez jussanak hozzá. Pont ez a pont azonban tovább ronthat az amúgy is feszült helyzeten. Az európai lapkiadók a múlt héten már azt követelték a konszerntől, hogy biztosítson számukra szabad hozzáférést az iPad készülékekhez. A vállalatok ugyanis maguk akarnak dönteni a fizetési rendszerekről és az árakról, valamint szeretnék megismerni előfizetőik adatait.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • FtranX #60
    A sajat konyveladasi uzletet. Hasonloan, ahogy a konzolgyartoknak sem a hardver a nagy uzlet, hanem a jatekokbol befolyo penzek.
  • FtranX #59
    De kotleezve van. Ez a felhaborodas fo oka.

    "Amazon must also implement Apple's single-click in-app purchasing of content; Apple would skim 30% off the top of all such purchases, however."

    link

    Apple has sent to developers: "To ensure your app remains on the App Store, please submit an update that uses the In App Purchase API for purchasing content, by June 30, 2011."

    link

    Developers already leaving App Store over subscription rules
  • narumon #58
    "Csakis akkor, ha az elado a Google fizeto-rendszeret hasznalja. Azonban erre nincs kotelezve, mint az appstore-ban."

    Appstoreban sincs kötelezve. Ide vonatkozó szabály csak ennyi:
    "Az Apple lehetővé teszi az alkalmazáson kívüli vásárlást is, azonban az nem lehet kedvezőbb feltételű, mint az alkalmazáson belüli. Abban az esetben viszont a kiadó megtarthatja a bevétel 100%-át, nem kell osztoznia senkivel."

    Pontosan UGYANÚGY mint a marketnél. Hidd már el, hogy nincs különbség a kettő között!
  • Tikal #57
    Hogy mit és kit támogat?
  • FtranX #56
    Az Amazon a Kindle-lel a konyveladasi uzletet tamogatja.
  • FtranX #55
    "Ha a marketen keresztül vennél könyvet akkor ugyanúgy levonja a maga százalékát."

    Csakis akkor, ha az elado a Google fizeto-rendszeret hasznalja. Azonban erre nincs kotelezve, mint az appstore-ban.

    Nagyon jol tudom, hogy a weben is lehet konyvet venni, de ez sokkal korulmenyesebb, mint megvenni egy appban. Egy 1.0-as felhasznalo valoszinuleg inkabb bele se kezd a telefonrol es megveszi egy masik appbol, ahol az Apple lehuzza a 30%-ot.
    Hogy lehet vedeni egy olyan szabalyt, amivel mindeki veszit, kiveve az Apple?

    Na jo, lehet hogy a google is nyerni fog rajta. :))))
  • Tikal #54
    Az apple-nek is érdeke hogy minél több könyvet vegyenek... és az amazon is azt akarja hogy ezt a saját eszközén tegyék az emberek, a kindle-n, nem pedig minél több eszközön :)
  • FtranX #53
    Nem biztos, hogy ertem a kerdesed.

    Nyilvan azert indit sajat marketet, mert illik a profiljaba (kiskereskedelem) es penzt lat benne.

    Az o erdeke az, hogy minel tobben vegyenek konyvet, magazint az o boltjaban. Amit segit, ha ezek minel tobb eszkozon megtekinthetok.
  • narumon #52
    "En kifejtettem az utalatomat az MS gyakorlataval szemeben is es a Google-lel is ezt tennem, ha azt csinalna, amit a masik ketto."

    Ugyanazt csinálja. Ha a marketen keresztül vennél könyvet akkor ugyanúgy levonja a maga százalékát. És amit valamiért nem akarsz megérteni, hogy könyvet újságot minden rendszeren tudsz bárhonnan venni, iOS alatt is, nem csak az appstoreból, tehát megállapíthatjuk, hogy ebből a szempontból mindhárom cég TELJSEN EGYFORMA gyakorlatot folytat. Nem értem ezen mit nem lehet érteni...
  • Tikal #51
    És miért lépte ezt meg? Az ő érdeke is az hogy az amazonon keresztül, a kindle-el nézegessük a magazinokat.